Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Μοναδική μας επιλογή, ο αγώνας

- Αύριο πραγματοποιείται το πανεργατικό συλλαλητήριο της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο". Ποια είναι η εικόνα που έχετε μέχρι τώρα από τις εξορμήσεις σας σε χώρους δουλιάς;

- Να πω πρώτα ότι μέχρι σήμερα και μέχρι και αύριο το απόγευμα, έχουν γίνει και θα γίνουν δεκάδες εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, μοίρασμα ανακοινώσεων, συζητήσεις με συνδικαλιστές, γενικές συνελεύσεις σωματείων. Εχει γίνει μια καλή δουλιά στην κατεύθυνση ενημέρωσης του κόσμου για τις άσχημες εξελίξεις που έχουμε σε ό,τι αφορά κεκτημένα δικαιώματά μας. Τώρα στην ερώτησή σας, εγώ βέβαια έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα από τον κλάδο των λιθογράφων, αλλά έχω μια ενημέρωση και για τους άλλους κλάδους και μπορώ να πω ότι τα μηνύματα είναι θετικά. Η εικόνα που έχουμε είναι καλή. Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ανησυχούν, ενδιαφέρονται και εκφράζουν σε κάθε ευκαιρία τους φόβους τους για τις εργασιακές σχέσεις, για το ασφαλιστικό, ένα ζήτημα που "καίει" τον κόσμο, αλλά και μια σειρά ακόμα ζητήματα. Μπορούμε να πούμε ότι ανεξάρτητα αν αυτός ο κόσμος συμμετάσχει ή όχι στο συλλαλητήριο, είναι σίγουρο ότι έχει αρχίσει να προβληματίζεται έντονα. Ολη αυτή η ανησυχία που όσο περνά ο καιρός γίνεται αγανάκτηση κάτω από το βάρος των προβλημάτων, κάποια στιγμή θα εκραγεί.

- Γιατί είναι ανάγκη να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο συλλαλητήριο; Ποιο είναι το μήνυμα που θα σταλεί μέσα απ' αυτό;

- Κατ' αρχήν είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν ότι μόνο ενωμένοι, μαζικά και οργανωμένα μπορούν να αντιπαλέψουν αυτή την αντεργατική πολιτική και να επιβάλλουν λύσεις στα προβλήματά τους. Η μόνη μας επιλογή είναι ο αγώνας. Απ' αυτή την άποψη είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να πάρουν μέρος στην αυριανή κινητοποίηση. Μια κινητοποίηση, που στρέφεται ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο" και στον στόχο αυτού του "διαλόγου", που δεν είναι άλλος από την πλήρη κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Επιβάλλεται οι εργαζόμενοι να στείλουν μήνυμα καταδίκης αυτών των μαύρων επιδιώξεων, καταδίκης όσων συμμετέχουν σ' αυτόν τον σικέ "διάλογο", δηλαδή της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των πλειοψηφιών των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ειδικά αυτών των τελευταίων, που δέχτηκαν να συναινέσουν να γίνουν το "μακρύ χέρι" της εργοδοσίας μέσα στην εργατική τάξη. Ολοι πρέπει να δώσουν το "παρών" τους αύριο και να στείλουν μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης. Μήνυμα αντίστασης στα αντεργατικά τους σχέδια και διεκδίκησης νέων αιτημάτων.

- Οι αντιδράσεις σας θα περιοριστούν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης; Κι αν όχι, ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;

- Και βέβαια δε θα περιοριστούν στο αυριανό συλλαλητήριο. Θα έχουμε εξελίξεις και αντιδράσεις. Οσο αυτοί θα προσπαθούν να στήσουν την κρεμάλα στα δικαιώματα των εργαζόμενων, εμείς θα προσπαθούμε να την γκρεμίσουμε. Από δω και πέρα θα πρέπει τα σωματεία που απαρτίζουν τη Συντονιστική και όσα έχουν ταξικό, αγωνιστικό προσανατολισμό, να αναπτύξουν παραπέρα τη δράση τους στους χώρους δουλιάς. Να κρατήσουν τον κόσμο σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, γιατί πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα μας έχει άσχημες εκπλήξεις. Η Συντονιστική θα πρέπει να συντονίζει τη δράση αυτών των σωματείων, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλιάς, κατοικίας, δραστηριότητάς τους, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πανεργατικού μετώπου πάλης.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ