Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ... ξαναζεστάθηκαν

Στο πεδίο των εντυπώσεων η πρόταση Κωνσταντόπουλου. Φανερή η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων

Το θέμα των σχέσεων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, ήταν αυτό που ουσιαστικά ήρθε στην επικαιρότητα, μετά την περίφημη πρόταση διαλόγου του προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, προς τα κόμματα της "ευρύτερης Αριστεράς". Εκτός από την επίδραση στα δύο κόμματα, έδωσε την ευκαιρία για την κωδικοποίηση κάποιων εκτιμήσεων.

  • Η πρόταση διαλόγου, επιλέχθηκε να διοχετευτεί μέσα από το μονοπάτι των δημοσίων σχέσεων και της πρωτοσέλιδης προβολής της από ημερήσια εφημερίδα. Γεγονός που καταδεικνύει πως το στοιχείο της παρέμβασης στο πεδίο των εντυπώσεων ήταν στις αρχικές προθέσεις του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΝ. Αλλωστε εξαρχής στο Συνασπισμό ήταν γνωστές - προβλέψιμες οι αντιδράσεις του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ. Επίσης έχει καταστεί φανερή η πρόθεση του ΣΥΝ, να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη συζήτηση που προκάλεσαν οι γαλλικές εκλογές.
  • Κεντρικός στόχος του όλου εγχειρήματος - που δεν αναμένεται να έχει συνέχεια - ήταν (πάντα στο επίπεδο των εντυπώσεων) η εκμαίευση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, επιφυλακτικής στάσης έναντι στη συγκεκριμένη πρόταση. Αφ' ενός για να χρησιμοποιηθεί το εν λόγω στοιχείο στο εσωκομματικό παιχνίδι του ΣΥΝ και αφ' ετέρου ως πολιτικός αντιπερισπασμός στο "στενό μαρκάρισμα" του ΠΑΣΟΚ μέσω των "δικτύων πολιτών" και του ΟΠΕΚ. Ανεξάρτητα όμως από το αν λειτούργησε έτσι η κίνηση του προέδρου του ΣΥΝ, σε πολιτικό επίπεδο αποδυναμώνεται η άσκηση της όποιας αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική, αφού αναδείχτηκαν ακόμα πιο πολύ οι ουσιαστικές συγκλίσεις που υπάρχουν στις πολιτικές θέσεις των δύο κομμάτων και εκ νέου καταγράφηκαν ευρύτερα στην κοινή γνώμη ως συγγενείς - αλληλοϋποστηριζόμενοι πολιτικά χώροι.
  • Αποσαφηνίστηκε πως η υπόθεση της επαφής των δύο κομμάτων είναι προοπτικά σχεδόν ειλημμένη απόφαση - παρά τις όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις εκατέρωθεν - με ξεκάθαρη την κόντρα πλέον στη μορφή, τις διαδικασίες και σε τελική ανάλυση το "πάνω χέρι" στη διαπραγμάτευση.
  • Στο εσωκομματικό επίπεδο, ανοίγει επιπλέον πρόσφορο έδαφος για τους υποστηρικτές της άμεσης προγραμματικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, μέσω των δρομολογημένων από το κυβερνητικό κόμμα διαδικασιών για κριτική. Αυτή αναμένεται να εστιαστεί στην "ανάγκη λήψης ουσιαστικών και όχι εντυπωσιοθηρικών πρωτοβουλιών διαλόγου", όπως άλλωστε προβλέπεται και στην τελευταία απόφαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού. Οσον αφορά την τάση του Αριστερού Ρεύματος, φάνηκε να συσπειρώνεται γύρω από την πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για αλλαγές συσχετισμών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που μπορούν να είναι μοχλός "προοδευτικών εξελίξεων".
Δ. Ρέππας: Ο διάλογος γίνεται...

Πατώντας στο... αδύναμο σημείο του ΣΥΝ, δηλαδή στις πολιτικές του θέσεις για τα κεντρικά θέματα της πολιτικής και της οικονομίας, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, επισήμανε πως στις συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή, καθώς και στις κοινοποιήσεις των απόψεων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ξεκαθαρίζονται τα παραπάνω. "Δε διαφαίνεται" είπε "πού τα κόμματα προσεγγίζουν, πού έχουν συγγενείς απόψεις, πού υπάρχει απόκλιση των θέσεων; Στη Βουλή λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εκφράζουν τις θέσεις τους και να διαπιστώνεται αν υπάρχει κοινό έδαφος, αν υπάρχει ταύτιση απόψεων".

Ιδιαίτερα για τη μορφή του διαλόγου ξεκαθάρισε πως προέχουν οι διαδικασίες που έχει δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας όμως ανοιχτά και άλλα ενδεχόμενα. Οπως ανέφερε, "ήδη, έχουμε μπει στο "σπίτι" του διαλόγου. Υπάρχει μία πρωτοβουλία που αναπτύσσεται από πολίτες, από ομάδες πολιτών και στην κοινωνική βάση, αλλά και σε μεσαίο στελεχικό επίπεδο, γύρω από αυτά τα θέματα. Σε επίπεδο τώρα ηγετικών παραγόντων, με αφορμή συγκεκριμένες πολιτικές, δίνεται η δυνατότητα στους ηγέτες να εκφράσουν τις θέσεις του κόμματός του ο καθένας και να διαπιστώνεται εκεί η σύγκλιση ή η απόκλιση των θέσεων. Αρα, λοιπόν, ο διάλογος αυτός, για τον οποίο έκανε πρόταση ο κ. Κωνσταντόπουλος, είναι διάλογος ο οποίος εξελίσσεται ήδη".

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ