Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ
Δικαιώνεται ο Κεφαλάς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με απόφασή που εξέδωσε χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον Αλέξανδρο Κεφαλά και τους - προ της κρατικοποίησης - μετόχους της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας", οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση των μετοχών της επιχείρησης αυτής, έτσι όπως μεθοδεύτηκε από τον "Οργανισμό Οικονομικής Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων ΑΕ" (ΟΑΕ) είναι αντίθετη στο Κοινοτικό Δίκαιο.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αυτή έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πρωτοβουλία του Εφετείου Αθηνών, που ζητούσε από αυτό να αποφανθεί προδικαστικά επί του άρθρου 25 της Κοινοτικής Οδηγίας 77/91/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Υπουργών της 13ης Δεκεμβρίου 1976, περί συντονισμού των εγγυήσεων, που απαιτούνται στα κράτη - μέλη εκ μέρους των εταιριών για την προστασία των συμφερόντων των εταίρων και των τρίτων, με σκοπό να καταστούν οι εγγυήσεις αυτές ισοδύναμες, όσον αφορά τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας και τη διατήρηση και τις μεταβολές του κεφαλαίου της καθώς και ως προς την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος απορρέοντος από διάταξη του Κοινοτικού Δικαίου. Οι εγκαλούντες Κεφαλάς κλπ. αμφισβητούν το κύρος της αποφάσεως περί αυξήσεως του εταιρικού κεφαλαίου της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας" με απόφαση του ΟΑΕ και χωρίς την προηγούμενη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 1 της οδηγίας 77/91/ΕΟΚ που ορίζει ότι "κάθε αύξηση του κεφαλαίου πρέπει να αποφασίζεται από τη γενική συνέλευση" και άσκησαν έφεση ενώπιον του Εφετείου Αθηνών. Το Ελληνικό Δημόσιο, θεωρώντας ότι η αγωγή περί αναγνωρίσεως της ακυρότητας (της απόφασης του ΟΑΕ για αύξηση του κεφαλαίου χωρίς προηγούμενη σύγκληση της γενικής συνέλευσης) προέβαλε ένσταση καταχρήσεως δικαιώματος (281 Αστικού Κώδικα). Το Εφετείο ζήτησε τη γνώμη επί των ζητημάτων αυτών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του λέει μεταξύ άλλων ότι το Κοινοτικό Δίκαιο δεν απαγορεύει στα εθνικά δικαστήρια να εφαρμόσουν μια διάταξη του Εθνικού Δικαίου, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν ένα δικαίωμα βασιζόμενο σε διάταξη του Κοινοτικού Δικαίου (άρθρο 25 Οδηγίας 77/91/ΕΟΚ) ασκείται καταχρηστικώς.

Στην περίπτωσή μας οι ενάγοντες ζητούν να ακυρωθεί η "παράνομη" αύξηση του κεφαλαίου, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο υποστηρίζει ότι αυτή η απαίτησή τους είναι καταχρηστική (281) διότι με την αύξηση του κεφαλαίου βελτιώθηκε μεταξύ άλλων η οικονομική κατάσταση την εταιρίας που κινδύνευε να κλείσει από τα χρέη και να μείνουν άνεργοι χιλιάδες άνθρωποι και άρα ωφελήθηκαν και οι παλαιοί μέτοχοι από τη βελτίωση υτή. Επιπλέον δε, λέει το ελληνικό κράτος, προσφέρθηκαν κατά προτεραιότητα νέες μετοχές για την αύξηση του κεφαλαίου στους παλαιούς μετόχους, οι οποίοι αρνήθηκαν τότε να τις αγοράσουν.

Διαφορετική, όμως, ήταν η γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο δε δέχτηκε την άποψη ότι συνιστά κατάχρηση δικαιώματος των εναγόντων για τους δύο λόγους που επικαλείται παραπάνω, το Ελληνικό Κράτος, ότι ωφελήθηκαν δηλαδή και αυτοί από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ