Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο "παιχνίδι" και η Ρωσία
  • Πρόταση για αποστρατικοποίηση προωθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ η Ρωσία
  • Φοβάται τώρα για διχοτόμηση ο Σπ. Κυπριανού και επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Μετά την πλήρη αποτυχία της αποστολής του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, η Ρωσία θα επαναφέρει την πρότασή της για την αποστρατικοποίηση του νησιού στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε χτες ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτοφ, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου όπου συνόδευσετον γενικό διευθυντή του πρακτορείου "Ιτάρ-Τας" και πρόεδρο της ρωσικής τηλεόρασης Βιτάλι Ιγκνατένγκο, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη.

Ο Γκεόργκι Μουράτοφ στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ύστερα από παράκληση της αμερικανικής κυβέρνησης προς τη ρωσική, αναβλήθηκε η συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να μη συμπέσει με την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο. Ο Ρώσος πρεσβευτής πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα θέσει και πάλι την πρόταση για αποστρατικοποίηση της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς, όπως είπε, τα αποτελέσματα της επίσκεψης Χόλμπρουκ δείχνουν την ανάγκη να συζητηθεί το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είμαστε έτοιμοι, είπε, ο Ρώσος πρεσβευτής, να προωθήσουμε την επίλυση του Κυπριακού σε συνεργασία με τα άλλα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιστεύουμε ότι δεν αποδίδουν οι μεμονωμένες ενέργειες από οποιαδήποτε χώρα.

Ο Γκ. Μουράτοφ όταν κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει τις δηλώσεις Χόλμπρουκ, αναφορικά με την άσκηση εξουσίας του Προέδρου Κληρίδη στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, τόνισε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει μόνο μια Κυπριακή Δημοκρατία με Πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη.

Ο Γκ. Μουράτοφ χαρακτήρισε ως αβάσιμους τους φόβους για πρόκληση θερμού επεισοδίου το καλοκαίρι, λόγω της άφιξης των πυραύλων S-300 και είπε ότι οι πύραυλοι θα μπορούσε να μην έρθουν αν εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους έχουν αγοραστεί.

Οι επικρίσεις Κυπριανού

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης,και οι ηγέτες των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, και Ελεύθερων Δημοκρατών, κάλυψαν χτες με δηλώσεις τους την ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με τις έντονες επικρίσεις που διατύπωσε εναντίον της ο πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού. Ο Πρόεδρος Κληρίδης σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης είναι η στενή συνεργασία με την εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση, γιατί τούτο επιβάλει το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον".

Ο Γλ. Κληρίδης αναφέρει επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία έχει άριστη συνεργασία με την ελληνική και ιδιαίτερα με τον πρωθυπουργό, δεν έχει λόγο ούτε να αμφισβητεί τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με το Κυπριακό, ούτε και τους χειρισμούς στους οποίους προβαίνει, για τους οποίους η κυπριακή κυβέρνηση είναι πλήρως ενημερωμένη και βρίσκονται μέσα στα πλαίσια κοινής στρατηγικής. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης, η οποία αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, δεν επιδίωξε και δε θα επιδιώξει να επιρρίπτει ανύπαρκτες ευθύνες για δήθεν κακούς χειρισμούς στην ελληνική κυβέρνηση και αποδεικνύει ότι οι σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας επιβάλλεται όπως διαφυλάσσονται ως "κόρη οφθαλμού".

Ο Κυπριανού επιμένει

Ο Σπύρος Κυπριανού μιλώντας χτες το μεσημέρι από την κρατική τηλεόραση και αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι επικρίσεις του τόνισε ότι "βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση που βρεθήκαμε ποτέ, όχι μόνο για το Κυπριακό, στη χειρότερη καμπή της ιστορίας της Κύπρου. Από το τι θα γίνει τώρα, είπε, θα εξαρτηθεί το μέλλον του ελληνισμού για πάντα.

Ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε την άποψη ότι η κριτική του ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση έχει αφετηρία την πικρία που αισθάνεται, επειδή ως τώρα δεν έγινε δεκτός από τον Κ. Σημίτη. Ο Σπ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι παρομοίου περιεχομένου κριτική άσκησε και τον Απρίλη του 1997 και τόνισε ότι η προσωπική πικρία του δεν τον επηρεάζει στις τοποθετήσεις του στο Κυπριακό. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν εισηγήσεις για νέες παραχωρήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

"Αλλάξαμε, τόνισε, περίπου τη βάση. Υπάρχουν κείμενα, υπάρχει ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο που έγιναν εισηγήσεις να γίνουν δεκτά και άλλα πράγματα, πέρα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Κορυφής. Αρχισε σιγά σιγά από πλευράς τακτικής μια άλλη τακτική που έδινε μηνύματα εσφαλμένα".

Ο Σπ. Κυπριανού απέρριψε επίσης την άποψη ότι υπήρξε προσωπική επίθεση κατά του Ελληνα πρωθυπουργού. "Ηταν, είπε, επίκριση για μια κατά τη γνώμη μου εσφαλμένη πολιτικήπράγμα που συμμερίζεται μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα". Αναφερόμενος στην άρνησή του Κ. Σημίτη να τον συναντήσει, ο Σπύρος Κυπριανού έκαμε μια αποκάλυψη, όπως τη χαρακτήρισε, "ο ίδιος ο Γλ. Κληρίδης, είπε, όταν προσπαθούσε να με πείσει να τον υποστηρίξω, έστω για δύο χρόνια, μου είπε ότι οι Αμερικανοί δε με θέλουν, οι Αγγλοι δε με θέλουν, η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σημίτης δε με θέλουν γιατί εκείνος (ο κ. Κληρίδης) είναι μετριοπαθής και εγώ είμαι ακραίος. Αν είναι αυτός ο λόγος, δεν το ξέρω, διότι δε μου ελέχθη εμένα ποτέ, ποια είναι η αιτία. Είναι διότι τον επέκρινα και έχει χολωθεί ο κ. Σημίτης ή κάποιος άλλος υπουργός ή συνεργάτες. Αν είναι αυτό λυπούμαι, αλλά υπήρχε πολύ εύκολη ρύθμιση του θέματος, να μου πουν τα παράπονα, να μου πουν τις διαφωνίες, να τα συζητήσουμε και να τα ρυθμίσουμε".

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ο Σπ. Κυπριανού μίλησε για κίνδυνο διχοτόμησης και κάλεσε το λαό σε εγρήγορση.

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σπ. Κυπριανού σημείωσε πως "ο κ. Κυπριανού δε στηρίζει πουθενά αυτές τις καταγγελίες του" και πρόσθεσε πως "η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την πολιτική της εκλεγμένης κυπριακής κυβέρνησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ