Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Σκλήρυνση της λιτότητας απαιτεί η ΕΕ

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης σχετικά με τους ετήσιους οικονομικούς προσανατολισμούς για το 1998, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς υπογράμμισε τα εξής:

"Για άλλη μια φορά η Επιτροπή αρνείται να βγάλει τα διδάγματα που πρέπει από τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΕ και τα κράτη - μέλη. Αντίθετα, απαιτεί σκλήρυνση της λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών, μέσα από την παραπέρα μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, του "βάρους" των δημόσιων συντάξεων, των δαπανών για την υγεία και των επιδομάτων ανεργίας.

Ολο και πιο καθαρά, όχι μόνο η νομισματική και συναλλαγματική πολιτική, αλλά ουσιαστικά και η οικονομική πολιτική περνά στην ΕΕ, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις μετατρέπονται σε απλό διαχειριστή και εκτελεστή των ασφυκτικών κατευθύνσεων των Βρυξελλών.

Η επιτροπή φτάνει μάλιστα στο σημείο να μεταθέτει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων την ευθύνη για την εξέλιξη της απασχόλησης, προτρέποντας για "πραγματιστικές συλλογικές συμβάσεις", γιατί διαφορετικά θα ευθύνονται για την αύξηση της ανεργίας και το κύμα μετεγκαταστάσεων! Με τον πιο προκλητικό τρόπο ο κοινωνικός διάλογος χρησιμοποιείται ως "Δούρειος ίππος" για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Απουσιάζει από την έκθεση της Επιτροπής και η παραμικρή αναφορά στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και στις συνέπειες της λιτότητας, οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρωτοβουλία για ανάληψη παραγωγικών επενδύσεων, πέρα από τις γνωστές θεωρίες για ανταγωνιστικότητα και απόδοση των επενδύσεων. Η επιτροπή δεν μπαίνει καν στον κόπο να προβληματιστεί γιατί παρόλο που το κεφάλαιο αντιμετωπίζει ευνοϊκές συνθήκες - που τις διαπιστώνει η ίδια και που συνίστανται σε αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των κερδών, μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των επιχειρήσεων και επί της περιουσίας, εργασιακό κόστος ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος κάτω από αυτό του 1970 - δεν προβαίνει σε παραγωγικές επενδύσεις.

Η έκθεση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Αποδέχεται τις κατευθύνσεις της Επιτροπής και όλη τη λογική της ΟΝΕ, ζητά την επιτάχυνση της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και του δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Οι όποιες επιμέρους παρατηρήσεις, έστω και εάν μερικές είναι σωστές, είναι ανεπαρκείς, δεδομένου ότι, για παράδειγμα, δεν μπορεί κανείς να θεωρεί ότι ανασχετικός για την ανάπτυξη παράγοντας είναι η ανεπαρκής εσωτερική ζήτηση και η ιδιωτική κατανάλωση και στη συνέχεια να ζητά νέες περικοπές στις δαπάνες, τη "συνεχή συγκράτηση των μισθών", τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και τη με κάθε τρόπο εξασφάλιση μιας "υψηλής αποδοτικότητας των επενδύσεων", δηλαδή υψηλά κέρδη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τροπολογίες που είχαμε καταθέσει στην επιτροπή απορρίφθηκαν με ευθύνη των σοσιαλιστών και των χριστιανοδημοκρατών.

Θα καταψηφίσουμε την έκθεση Gasoliba γιατί εντάσσεται στη λογική που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε εκρηκτικές διαστάσεις το πρόβλημα της ανεργίας, της φτώχειας και της περιθωριοποίησης.

Ιδιαίτερα σήμερα, παραμονή της απόφασης για τις χώρες που θα συμμετάσχουν στη ζώνη του ΕΥΡΩ από 1-1-99 και περάσματος της ΕΕ σε μια νέα φάση ολοκλήρωσης, υπογραμμίζουμε ότι μόνη λύση για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία και οι εργαζόμενοι όλων των κρατών - μελών, είναι εγκατάλειψη της λογικής της ονομαστικής σύγκλισης και σταθεροποίησης και η προβολή μιας άλλης εναλλακτικής λογικής για την ανάπτυξη, που θα στηρίζει το εισόδημα των εργαζομένων, θα διασφαλίζει και θα διευρύνει τις κατακτήσεις τους αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογική ανάπτυξη, θα προωθεί τις παραγωγικές επενδύσεις, θα βάζει φραγμό στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και θα ανοίγει το δρόμο για ευρύτερες αλλαγές που θα προωθούν το όραμα μιας άλλης Ευρώπης της ειρήνης, της προόδου και της κοινωνικής ευημερίας. Η έναρξη της τρίτης φάσης της ΟΝΕ και η εφαρμογή ακόμα πιο σφιχτών εισοδηματικών πολιτικών στα πλαίσια και των προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας, θα κάνουν πιο εμφανή στους λαούς την ανάγκη μιας τέτοιας διεξόδου. Εμείς θα πρωτοστατήσουμε σε μια τέτοια κατεύθυνση, στηρίζοντας αποφασιστικά την πάλη τους σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ