Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Κλίμα "ψυχρότητας" ενόψει ενθρόνισης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα επισημαίνει ότι το ΚΚΕ δε θα επιτρέψει το διαχωρισμό του λαού και την απομάκρυνσή του από τα πραγματικά προβλήματα

Κλίμα "ψυχρότητας" επικρατεί στις σχέσεις κρατικών και εκκλησιαστικών αρχών. Αφορμή έδωσαν οι προγραμματισμένες για το Σάββατο τελετές ενθρόνισης του νέου προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδας αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.Η αιτία όμως βρίσκεται στις δημόσιες τοποθετήσεις του νέου αρχιεπισκόπου και στον ρόλο που αυτός διεκδικεί να παίξει ευρύτερα. Στη "διαμάχη" αυτή αναφέρθηκε και χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα η οποία τόνισε την ανάγκη διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους και επισήμανε ότι το ΚΚΕ δε θα επιτρέψει να περάσουν τα σχέδια εκκλησιαστικών και μη εκκλησιαστικών κύκλων που θέλουν να διαχωρίσουν το λαό και να τον απομακρύνουν από τα πραγματικά προβλήματα που ζει καθημερινά.

Κατά την τελετή ενθρόνισης που θα γίνει το Σάββατο, δε θα παραστεί ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο πρωθυπουργός και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης.Αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος θα δεχτεί στο προεδρικό μέγαρο χωρίς να του γίνει απόδοση τιμών αρχηγού κράτους, τον νέο αρχιεπίσκοπο, ο οποίος θα δώσει ενώπιον του Προέδρου την προβλεπόμενη διαβεβαίωση παρουσία των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του υπουργού Παιδείας. Ούτε και σε αυτήν την τελετή θα παραστεί ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, ο αρχιεπίσκοπος "ουδέποτε εζήτησε να του αποδοθούν τιμές Αρχηγού Κράτους, ούτε ήταν δυνατόν να ζητήσει κάτι τέτοιο" και επισημαίνεται ότι η ενθρόνιση"αποτελεί μείζον εκκλησιαστικόν γεγονός και τίποτε άλλο". Ομως ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, ο ιερέας Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος, σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ "Πλάνετ", επιβεβαίωσε την ύπαρξη κλίματος έντασης στις σχέσεις της εκκλησίας με τις κρατικές αρχές. "Οπωσδήποτε, είπε, υπάρχει κάποιο κλίμα, δεν μπορώ να το αρνηθώ" και συμπλήρωσε ότι γρήγορα θαυπάρχει αποκατάσταση με τη συνάντηση αρχιεπισκόπου - πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας πάντως, είπε ότι "δημιουργήθηκε ένα θέμα εκ του μη όντος" καθώς δεν ήταν στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού και δεν προβλεπόταν από την αρχή να είναι παρών σ' αυτές τις τελετές και πρόβλεψε άριστη συνεργασία "στο πλαίσιο των όσων προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας".

Η Αλ. Παπαρήγα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος και το Διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις δηλώσεις της, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,επεσήμανε:

"Στη Βουλή είπαμε καθαρά, στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος, ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός. Ετσι όπως είναι μπερδεμένα κράτος και εκκλησία, οξύνουν το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, το ΚΚΕ θα συνεχίσει αυτή τη συζήτηση, το διάλογο και τον αντίλογο γι' αυτό το θέμα. Θέλω να βάλω, όμως και μια άλλη πλευρά.

Δε θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να περάσουν τα σχέδια κάποιων, και εκκλησιαστικών και μη εκκλησιαστικών, που θέλουν να διαχωρίσουν το λαό σ' αυτούς που θρησκεύονται και σε αυτούς που δε θρησκεύονται, σε αυτούς που είναι ορθόδοξοι και σε αυτούς που δεν είναι ορθόδοξοι, σε αυτούς που θέλουν τον όρκο και σε αυτούς που δε θέλουν τον όρκο. Πιστεύουμε ότι μπορεί να διατηρηθεί αυτή η συζήτηση σε επικαιρότητα, αλλά και, ταυτόχρονα, κριτήριο για μας, ενότητας και συσπείρωσης του λαού, δεν είναι η στάση απέναντι στη θρησκεία και στην Εκκλησία, αλλά είναι η στάση απέναντι στο πρόβλημα της ανεργίας, της λιτότητας, απέναντι στο πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ορισμένοι θέλουν να προτάξουν το θρησκευτικό μπροστά σε όλα τα προβλήματα. Σ' αυτούς λέμε όχι. Η λαϊκή ενότητα, η υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας μας, δεν μπορεί να γίνει στη βάση της θρησκείας, έστω και αν στην Ελλάδα η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει την ίδια θρησκεία. Η υπεράσπιση του λαού μας, η υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει σε καθαρή και πολύ συγκεκριμένη βάση που έχει να κάνει με τη "νέα τάξη πραγμάτων", το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με ό,τι άλλο συζητάμε καθημερινά είτε στη Βουλή ή εκτός Βουλής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ