ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Δύναμη του πεπρωμένου" με σύγχρονη οπτική

"Η δύναμη του πεπρωμένου",η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι είναι η πρόταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γι' αυτό το καλοκαίρι. Το έργο θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο στις 14, 16, 17 και 19 Ιουνίου, σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού,σκηνοθεσία της Λορέντζα Καντίνι,η οποία ανήκει στο δυναμικό της Σκάλας του Μιλάνου και σκηνικά - κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου.Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα εμφανιστούν κορυφαίοι λυρικοί τραγουδιστές όπως οι Γκένα Ντιμιτρόβα, Αντόνιο Σαλβαντόρι, Δημήτρη Καβράκο, Μπάρμπαρα Ντε Μάγιο, Λάντο Μπαρτολίνι και Πάμελα Πάντος.Η ΕΛΣ ήδη προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις παραστάσεις, ενώ τα 380 κοστούμια έχουν παραγγελθεί στο γνωστό οίκο "Arrigo" του Μιλάνου, γνωστού και από παλαιότερες συνεργασίες του με τη Λυρική ("Ναμπούκο", "Πολιορκία της Κορίνθου").

Η όπερα γράφτηκε το 1862 (μετά από παραγγελία του Θεάτρου Μαρίνσκι της Πετρούπολης) και αναφέρεται στην ιστορία ενός μεγάλου έρωτα, μέσα στη δίνη του πολέμου. "Το σκεπτικό είναι να μπορέσουμε να δούμε και να πλησιάσουμε την όπερα αυτή, με μια σύγχρονη οπτική", αναφέρει ο Ν. Πετρόπουλος, που εικαστικά τοποθετεί το έργο στην εποχή του Α Παγκόσμιου Πολέμου (1914 - 1919). "Αυτή η οπτική έχει μια δυναμική, η οποία προσφέρεται για τη συγκεκριμένη όπερα και δεν την αποδυναμώνει, όπως θα συνέβαινε αν το ανέβασμά της προσαρμοζόταν στην ακριβή χρονική περίοδο, στην οποία αναφέρεται το έργο και δεν αφορά πια κανένα, ει μη μόνο τον Βέρντι". Ο σκηνικός χώρος θα διαμορφωθεί έτσι, ώστε να τονίζει ό,τι απέμεινε από ένα μεγάλο πόλεμο. Ερείπια, λαμαρίνες, συρματοπλέγματα, προβολές σλάιντς και υποβλητικοί φωτισμοί συνθέτουν του σκηνικό της όπερας.

Σεμινάρια, συναντήσεις, διαγωνισμοί

Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο ο "1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Σύνθεσης για κιθάρα", που οργάνωσε το Εθνικό Ωδείο. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην Σμαρώ Γρηγοριάδου για το έργο της "Και μην Σίσυφον", το δεύτερο (από κοινού) στους Δημήτρη Κοτρωνάκη και Γιώργο Σακαλιέρο και το τρίτο στην Ευαγγελία Κατέλη.Επαινοι δόθηκαν στους Δημήτρη Καρατζά και Μηνά Μπόγρη. Τα βραβευμένα έργα θα τυπωθούν και θα κυκλοφορήσουν από τον εκδοτικό οίκο "Παπαγρηγορίου - Νάκας", ενώ θα ηχογραφηθούν για να περιληφθούν σε CD, παραγωγής του ωδείου. Τα έργα, επίσης, θα παρουσιαστούν σε συναυλία το φθινόπωρο.

  • "Δεκαήμερο Συνάντησης Νέων Μουσικών" διοργανώνεται από τις 15-24/5, στο κτίριο όπου στεγάζονται η "Σχολή Μουσικής πράξης" και το μουσικό καφέ "Φτερά του Ερωτα" (Βεϊκου 33, Κουκάκι), φιλοδοξώντας ν' αποτελέσει μια συνάντηση νέων επαγγελματιών και μη μουσικών. Διοργανώνεται από τη ΓΓΝΓ σε συνεργασία με το "Πολύρρυθμο - Πολιτιστικές Δραστηριότητες". Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 3631.867, 3632.593 και 3633.356.
  • Σε σεμινάριο κιθάρας θα διδάξει ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος από τις 22-24 του Μάη, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στο εκεί παράρτημα του Ωδείου "Φ. Νάκας". Προσκεκλημένοι εισηγητές, όπως οι Ν. Μαυρουδής, Δ. Ιωάννου και Π. Γύπας, θα αναφερθούν σε ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν στην κιθάρα, ενώ το σεμινάριο θα κλείσει με συναυλία διακριθέντων σπουδαστών. Δελτία συμμετοχής θα γίνονται δεκτά μέχρι τις 16/5, στη διεύθυνση: Ν. Πλαστήρα 47, 542 50 Θεσσαλονίκη (031 314366, 320560).
  • Το "1ο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων" διοργανώνει το Μουσικό Κέντρο Καλαβρύτων από τις 31 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου, στο οποίο θα διδάξουν έμπειροι καθηγητές και σολίστες της ΚΟΑ και της ΕΛΣ, οι Γ. Ιωαννίδης, Β. Σκούρας, Κ. Αυγερινός, Γ. Ραράκος, Σπ. Μουρίκης και Γ. Δαραβέλης, καθώς και ο συνθέτης Δημ. Παπαδημητρίου. Τα μαθήματα (ομαδικά και ατομικά) θα γίνουν στο ΕΙΝ, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν συναυλίες και ρεσιτάλ. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 0692 24234 και 23780.
Συναυλίες και ταξίδια

"Η γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο" μέχρι την Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου στις αρχές του Ιούνη θα δώσει τρεις συναυλίες η Μαρίζα Κωχ.Συνοδευόμενη από το συγκρότημά της (16 μουσικούς και τραγουδιστές), η καλλιτέχνιδα καταθέτει τη μουσική της τέχνη και τον πλούτο των παραδοσιακών μας τραγουδιών, ζωντανεύοντας στη σκηνή θρύλους κοινούς των δύο χωρών. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μ. Κωχ επισκέπτεται την περιοχή, καθώς πριν 20 χρόνια είχε πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία τις πρώτες της συναυλίες στην Τιφλίδα. Ηταν τότε, που Ελληνες από πόλεις και χωριά του Καυκάσου είχαν πλημμυρίσει οκτώ φορές το στάδιο της Τιφλίδας για να γευτούν ελληνικά τραγούδια. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη του γραφείου Απόδημου Ελληνισμού και την Ελληνική Πρεσβεία στην Τιφλίδα.

  • Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η ευρωπαϊκή περιοδεία του Γιώργου Νταλάρα,καθώς μόνο στη Γερμανία την παράστασή του παρακολούθησαν περισσότεροι από 16.000 θεατές. Σήμερα, μαζί με τους Ελ. Τσαλιγοπούλου και Μ. Φραγκούλη θα δώσουν συναυλία στο Νιουκάστλ, ενώ την Παρασκευή η περιοδεία ολοκληρώνεται με συναυλία στο Ελσίνκι.
Για μεγάλους και μικρούς

Ενα πρόγραμμα, που απευθύνεται σε ακροατές κάθε ηλικίας θα παρουσιάσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ,στις τρεις συναυλίες που θα δώσει στο "Παλλάς" (16 και 23/5) και στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό (22/5). Οι συναυλίες, που έχουν τίτλο "Συναυλία για όλη την οικογένεια", εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ να φέρουν την ποιοτική μουσική κοντά σε πλατύτερα μουσικά στρώματα και ακροατές διαφορετικών ηλικιών.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος, καθαρά ελληνικό, περιλαμβάνει έργα των Γιάννη Κωνσταντινίδη, Μίκη Θεοδωράκη και Αλκη Μπαλτά, ενώ στο δεύτερο θα παρουσιαστούν το μουσικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ "Ο Πέτρος και ο Λύκος" και αποσπάσματα από το "Γουέστ σάιντ στόρι" του Λέοναρντ Μπερνστάιν. Τις συναυλίες θα διευθύνουν ο Αλκης Μπαλτάς και ο Μάρκος Τσέτσος, ενώ το μουσικό παραμύθι θ' αφηγηθεί ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

"Ανθεί και Φέρει κι Αλλα" είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8μμ), στο "Παλλάς". Η εκδήλωση, αφιερωμένη στην Τραπεζούντα, γίνεται ενόψει της 19ης Μάη, μέρα μνήμης για τον ποντιακό Ελληνισμό. Τραγουδούν οι: Γ. Αμαραντίδης, Χρ. Τσιαμούλης, Μ. Καλιοντζίδης, Π. Γαϊτάνος, Κ. Παπαδοπούλου και Σ. Παπάζογλου.

"Απόν" το τραγούδι

"Διαγωνισμό τραγουδιού" τον έχουν ονομάσει, παρ' όλο που δεν έχει τίποτα κοινό με την αληθινή υπόσταση του τραγουδιού. Παρ' όλο, που είναι ξένος με την ουσία αυτής της δημιουργικής κατάθεσης που λέγεται τραγούδι, αυτού που μπορεί να εξυψώνει ψυχές και συνειδήσεις, να ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς. Το τραγούδι, αυτό το συστατικό στοιχείο κάθε εθνικού πολιτισμού(και επομένως του παγκόσμιου) ήταν ο μεγάλος "απών" του πρόσφατου 43ου διαγωνισμού της Γιουροβίζιον, αυτού του τηλεοπτικού... παζαριού, που παρακολούθησαν 500 εκατομμύρια τηλεθεατές. Παρόντα και συμμετέχοντα, για μια ακόμη φορά, ευρωκίτς κατασκευάσματα συσκευασμένα ως "τραγούδια". Εγκεφαλικά"απόβλητα" βιομηχανικής "έμπνευσης" και απροσμέτρητης κακογουστιάς,"συνταγές" ευρωπαϊκού προφίλ και προσανατολισμού. Προσανατολισμός που δεν αφήνει περιθώρια στην αληθινή Τέχνη, που δε θέλει τις ουσιαστικές συναντήσεις των διαφορετικών πολιτισμών, τις δημιουργικές "συνομιλίες" των καλλιτεχνών του κόσμου.

Η Ευρώπη της μαζικής υποκουλτούρας, της ισοπέδωσης, της φτήνιας, της αποχαύνωσης, της διαστροφής ακόμα και της ίδιας της φύσης του ανθρώπου, επέδειξε την τερατομορφία της. Το βλέμμα της αληθινής Τέχνης και των χιλιάδων δημιουργών της, ευτυχώς, είναι στραμμένο αλλού.

Ρ. Σ.

Εκφραση πολυφωνική, συλλογική

Πολυφωνικά συγκροτήματα από την Ουκρανία (Οδησσό), Πέραμα, Χολαργό, Τρίπολη και Σπάρτη συμμετέχουν στο "2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Περάματος" (1ο Διεθνές), που διοργανώνουν, με την οικονομική στήριξη του δήμου, ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Περάματος και η Δημοτική Χορωδία Περάματος το Σάββατο και την Κυριακή (8μμ), στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου. "Μια προσπάθεια, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος, ξεπεράσματος της μονοφωνικής έκφρασης του Ελληνα. Μια προσπάθεια συλλογικής έκφρασης, που συνεχίζεται στον τόπο μας, με την προοπτική να καθιερωθεί ως θεσμός για την πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης μας".

Τμήμα του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Περάματος, η Δημοτική Χορωδία Περάματος ιδρύθηκε το 1995, χρονιά που διοργάνωσε το δικό της χορωδιακό φεστιβάλ. Εχει εμφανιστεί σε πολλές χορωδιακές συναντήσεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορωδιών, σολίστ και μικρών οργανικών συνόλων. Καλλιτεχνικός διευθυντής της είναι ο γνωστός μαέστρος και συνθέτης Μιχάλης Κοκκίνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ