ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

"Σε αναμμένα κάρβουνα"

Οσοι νομίζουν ότι ο Βασίλης Δανιήλ έχει δέσει το... γάιδαρό του όσον αφορά την παραμονή του και τη νέα σεζόν στον πάγκο του Παναθηναϊκού, είναι γελασμένοι. Σίγουρα ο Καβαλιώτης τεχνικός είναι το φαβορί για να συνεχίσει στους "πράσινους", όμως η τελική απόφαση θα παρθεί από το αφεντικό στο τέλος της άλλης βδομάδας. Ως τότε "σε αναμμένα κάρβουνα" ο κόουτς...

****

Χωρίς μέτρο...

Σίριαλ πάει να καταντήσει η μεταγραφή του επιθετικού της Βέροιας Σάββα Πουρσαϊτίδη. Για την απόκτησή του "μάχονται" Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Το σύνολο του Τύπου έχει κάνει την υπόθεση περίπου... "Λάμψη". Ηλίθια σενάρια επί σεναρίων. Ολα αυτά για τον Πουρσαϊτίδη. Δεν έχουμε προσωπικά με το παλικάρι, αλλά τόσος ντόρος ούτε για τον Μαραντόνα δεν έχει γίνει. Οταν χάνεται το μέτρο...

**** Ερωτήματα

Αραγε αληθεύει πως δύο μετεγγραφές που διαπραγματεύεται η ΑΕΚ θα τις πληρώσει... κάτι παραπάνω; Εχει βάση πως για τον Κωνσταντινίδη του Ηρακλή κάποιος "κιτρινόμαυρος" είχε κλείσει συμφωνία στα 300 εκ. δρχ. και τώρα πρέπει να καταβληθούν 500 εκ. δρχ., ενώ για το Πουρσαϊτίδη το αρχικό ΟΚ είχε δωθεί στα 100 εκ. δρχ. και τώρα πάει για 200 εκ. δρχ.; Και αν είναι αλήθεια, γιατί συνέβει;

***

Μεταστροφή

Τη φανέλλα της εθνικής ομάδας θα κληθεί να ξαναφορέσει ο Αντώνης Τσακιρόπουλος , που είχε αποπεμφθεί πέρυσι μετα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ολλανδία . Λίγο ο τραυματισμός του Χατζηαντωνίου , λίγο οι πολύ καλές εμφανίσεις του Τσακιρόπουλου στο πρωτάθλημα και ιδιαίτερα στα πλέι-οφ οδήγησαν στη μεταστροφή του Στ.Καζάζη και της ηγεσίας της ΕΟΠΕ . Kαι σ'αυτή την περίπτωση αποδείχτηκε ότι οι εν θερμώ αποφάσεις δεν είναι οι πιο σωστές.

*****

Χρήμα και βήχας

Με πτήση τσάρτερ αναχώρησε χτες ο Παναθηναϊκός για τη Θεσσαλονίκη. Αιτία τα έργα που πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο Μακεδονία και δεν επιτρέπουν την εκτέλεση των δρομολογίων της Ολυμπιακής, εκτός αν αυτά εκτελούνται με μικρά αεροσκάφη. Για τον ίδιο λόγο, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε την Κυριακή το βράδυ στην έδρα του με πούλμαν. Το χρήμα κι ο βήχας δεν κρύβονται.

******

Καμπάνες

Συζήτηση με στέλεχος της ΕΠΟ χθες αναφορικά με το αθλητικό προσχέδιο και τις διαμαρτυρίες παραγόντων της ΕΠΑΕ εκτός συνόρων. Καταστάσεις που σαφώς πληγώνουν το όποιο κύρος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το παραπάνω στέλεχος κάποια στιγμή "τσίτωσε" και ξεσπάθωσε: "Ποιές αντιδράσεις, από ποιόν; Αντε μην ανοίξω το στόμα μου. Υπήρξε καμμιά απόφαση ΔΣ; Δεν ξέρετε γιατί κάποιοι άνθρωποι αντιδρούν; Τα ίδια πήγαν να κάνουν και στο Λονδίνο (σσ σύσκεψη ΦΙΦΑ) και μη σας πω τι έπαθαν. Αν η ΕΠΟ πει στις υπερκείμενες αρχές όλα είναι εντάξει θα συμβεί τίποτα;". Μάλλον για κάποιους χτυπάνε καμπάνες, δε νομίζετε;

*****

Ξέχασαν εύκολα

Μέσα στο κλίμα που επικράτησε στην εκπνοή του αγώνα του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, ελάχιστοι ασχολήθηκαν με την περιπέτεια του Ουίλι Αντερσον. Ο Αμερικανός τραυματίσθηκε σοβαρά στο ξεκίνημα του αγώνα, χωρίς κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς. Συνέχισε να αγωνίζεται με ρωγμώδες κάταγμα στο 5ο σπόνδυλο. Δεν διακινδύνεψε απλώς την μπασκετική του καριέρα, αλλά και την προσωπική του υγεία. Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι, χαλούσαν τον κόσμο για ένα φάουλ. Στο όνομα της νίκης με κάθε μέσον, δυστυχώς ξεχάστηκε νωρίς η περιπέτεια του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς.

***

Σιγή ιχθύος

Σ εξέλιξη βρίσκεται το σήριαλ "προπονητής ΑΕΚ". Καμμιά 50άδα ονόματα έχουν παρελάσει απ τον τύπο, οι υπεύθυνοι τηρούν "σιγή ιχθύος" και οι "κιτρινόμαυροι" οπαδοί αγωνιούν. Βλέποντας όλη αυτή την κωμικοτραγική κατάσταση ένα ερώτημα πλανάται στην ατμόσφαιρα. Η ΠΑΕ ΑΕΚ διαθέτει ως και 300 εκ. δρχ. για εγνωσμένης αξίας προπονητή.

Τότε γιατί δεν ενεργοποιούσε το συμβόλαιο με τον Ιορντανέσκου αξίας περίπου 110 εκ. δρχ.; Η αξία του δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, ούτε φυσικά οι σχέσεις του σε διεθνές επίπεδο. Είτε σε διοικητικό επίπεδο, είτε σε γνωριμίες με παίχτες... Αφήστε που ξέρει και την ελληνική πραγματικότητα. Και η δουλειά θα γινόταν και λεφτά θα περίσευαν.

ΜΠΑΣΚΕΤ-ΤΕΛΙΚΟΣ
Το άγχος στον ΠΑΟΚ

Οι γηπεδούχοι αντιμετωπίζουν σήμερα τον ΠΑΟ με ειδικά σχέδια για τον Σκοτ

"Να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα" υποστηρίζουν οι "πράσινοι". "Απλώς χάσαμε μια μάχη, όμως ο πόλεμος συνεχίζεται" απαντούν οι του ΠΑΟΚ. Στο τέλος του σημερινού δεύτερου αγώνα (18.30 ΑΝΤ 1) θα γνωρίζουμε αν θα ξεχωρίσει ο διάδοχος του Ολυμπιακού στο θρόνο του πρωταθλητή, ή εάν ο τελικός θα ξαναρχίσει από την αρχή. Εκείνο που με σιγουριά μπορεί να ισχυριστεί κανείς, είναι ότι η διαδικασία των πλέι οφ, θέλει τον εκάστοτε γηπεδούχο να αγωνίζεται με την πλάτη στον τοίχο. Περιθώρια για εντός έδρας ήττα δεν υπάρχουν. Το γνωρίζουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, το ξέρουν όμως και οι παίκτες του Σούμποτιτς. Σε περίπτωση που το σκορ γίνει σήμερα 1 - 1, ο Παναθηναϊκός θα είναι αυτός που θα κουβαλάει το φορτίο του άγχους, στο τρίτο και πιο καθοριστικό παιχνίδι του τελικού.

Το Αλεξάνδρειο για πρώτη φορά φέτος θα είναι κατάμεστο σε παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Ο Σβι Σερφ αναλύοντας στους παίκτες του τα λάθη που έκαναν στο παιχνίδι της Κυριακής, στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο που αντιμετώπισαν τον Μπ. Σκοτ και ζήτησε να παίξουν ακόμα καλύτερη άμυνα. "Ο Σκοτ μας έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά και τα περισσότερα καλάθια του ήταν εύκολα, αποτέλεσμα της δικής μας αδράνειας" υπογράμμισε. Τι σημαίνει όμως καλύτερη άμυνα; Προφανώς να μείνει η επίθεση του Παναθηναϊκού κάτω από τους 63 πόντους οι οποίοι αποδείχτηκαν αρκετοί για να κερδίσει το πρώτο παιχνίδι. Στην περίπτωση αυτή θα δούμε και πάλι ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι, με το νικητή να βγαίνει στις λεπτομέρειες. Οι εποχές που δεν κέρδιζες πρωτάθλημα αν έμενες κάτω από 80 - 90 πόντους πέρασαν οριστικά. Θα 'λεγε κανείς ότι τελείωσαν με την αποχώρηση του Νίκου Γκάλη από την ενεργό δράση. Ο βετεράνος παίκτης ήταν από τους πρωταγωνιστές των δύο και μοναδικών τελικών στους οποίους μία εκ των δύο ομάδων ξεπέρασε τους 100 πόντους. Το 1987 ο Αρης επικράτησε του Πανιωνίου με 129 - 81. Ενα χρόνο αργότερα και πάλι ο Αρης επικράτησε του ΠΑΟΚ με 100 - 85.

ΜΠΑΣΚΕΤ-ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Βλέπει πρόκριση

Με αντίπαλο την Ιταλία, ξεκινάει η Εθνική ομάδα μπάσκετ των γυναικών, την προσπάθεια να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι αγώνες διεξάγονται στην πόλη Ντάβουβαρ της Κροατίας και στόχος της ομάδας του Γιώργου Προεστού, είναι μία από τις τρεις πρώτες θέσεις που οδηγούν τον Ιούνη του 1999 στην Πολωνία. Αντίπαλοι της ελληνικής ομάδας θα είναι διαδοχικά η Ιταλία, η Μολδαβία, η Κροατία, η Λετονία και η Ισπανία. Με δεδομένο ότι Ιταλία και Ισπανία είναι τα φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις, η ελληνική ομάδα θα πρέπει φυσιολογικά να διεκδικήσει την πρόκριση από τη γηπεδούχο Κροατία. Στην αποστολή συμμετέχουν οι αθλήτριες, Κλιγκοπούλου, Δάφκου, Καλέντζου, Βασιλείου, Παπαηλία, Μητροπούλου, Νικολαϊδου Γ., Νικολαϊδου Π., Βαρδάκη, Τσομπανάκη, Δελή και Σαρέγκου.

ΠΟΛΟ
"Ναυμαχία" στα Χανιά

Η τοπική ομάδα υποδέχεται τη Βουλιαγμένη

Στην Κρήτη συγκεντρώνεται σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της 15ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα πόλο της Α1 ανδρών, όπου τα Χανιά υποδέχονται τη Βουλιαγμένη σε ένα καθοριστικό παιχνίδι για μια θέση στην τετράδα του πρωταθλήματος.

Η τοπική ομάδα θα προσπαθήσει να ρεφάρει την ήττα της από τον Ολυμπιακό την προηγούμενη αγωνιστική, αφού άλλωστε ακόμα μια απώλεια βαθμών εντός έδρας θα τους βάλει σε περιπέτειες για θέση στην τετράδα, αφού υπάρχουν πολλοί μνηστήρες που καραδοκούν.

Από την άλλη η Βουλιαγμένη βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε αγωνιστική ανάκαμψη και φιγουράρει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και θα προσπαθήσει να περάσει αλώβητη από μια δύσκολη έδρα όπως αυτή τη Χανίων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Κέρκυρα - Χίος (Κέρκυρα 18.00), ΟΦΘ - Χαλκίδα (19.00), Χανιά - Βουλιαγμένη (Χανίων 19.00), Πάτρα - Εθνικός (Πάτρα 20.00), Ηλυσιακός - Πανιώνιος (Ιλισίων 20.00).

Αναβάλλεται το παιχνίδι Ολυμπιακού - Γλυφάδας λόγω των υποχρεώσεων των "ερυθρολεύκων" στον επαναληπτικό τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Βουδαπέστη με αντίπαλο τη Φερετσβάρος.

ΒΟΛΕΪ
Επιτυχίες στο Παγκόσμιο Σχολικό

Θριαμβευτικά ξεκίνησαν τους αγώνες τους στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα βόλεϊ οι τρεις ελληνικές ομάδες. Στα αγόρια το 2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας κέρδισε εύκολα τη Σουηδία με 2-0 (15-7, 15-0) και τη Βουλγαρία με 2-0 (15-1, 15-5). Στα κορίτσια το 2ο Λύκειο Ηλιούπολη κέρδισε χωρίς να ιδρώσει το Λιχνεστάιν με 2-0 (15-2, 15-5) και το 2ο Λύκειο Ευόσμου τη Λετονία με 2-0 (15-10, 15-10) και το Λιχνεστάιν με 2-0 (15-0, 15-1).

Σήμερα στην Ηλιούπολη τα αγόρια παίζουν στις 11.30πμ με το Βέλγιο που κέρδισε χτες τη Βουλγαρία με 2-0 και στις 7.00 με την Τσεχία. Στα κορίτσια στη Γλυφάδα το 2ο Λύκειο Ευόσμου παίζει με το 2ο Λύκειο Ηλιούπολης (11.30 πμ) και τη Γαλλία (7μμ). Το 2ο Λύκειο Ηλιούπολης ολοκληρώνει τους αγώνες της πρώτης φάσης με τη Γαλλία (7μμ)

  • Νέα φιλική ήττα υπέστη χτες η εθνική ανδρών στη Βουλγαρία με 0-3 (7-15, 8-15, 10-15). Ο ομοσπονδιακός προπονητής Στ. Καζάζης έκανε πειραματισμούς ξεκινώντας το παιχνίδι με τους Μποζίδη, Κυριαζή, Μητρούδη, Κοβάτσεφ, Χριστοφιδέλη, Παπάζογλου, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν οι Γκιούρδας σαν λίμπερο, Χριστοφορίδης, Κουρνέτας, Ρουσσάκης, Αθανασιάδης, Αλεξανδρόπουλος.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Αντίο από Παγκάλου, Τσαβδαρίδου

Αντίο στην ενεργό αγωνιστική δράση είπαν δύο από τις κορυφαίες αθλήτριες όλων των εποχών στην Ελλάδα. Οι πρωταθλήτριες της ρυθμικής Μαρία Παγκάλου και της ενόργανης Βάσω Τσαβδαρίδου. Οι δύο πρωταθλήτριες, θεωρώντας ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ενημέρωσαν την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΓΟ) ότι εγκαταλείπουν τους αγωνιστικούς στίβους μετά από μια πλούσια σε διακρίσεις καριέρα. Πάντως, Μ. Παγκάλου και Β. Τσαβδαρίδου δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από τα ταπί, αφού πρόθεση της ΕΓΟ είναι να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από άλλο πόστο στην ελληνική γυμναστική. Μάλιστα, η Μαρία Παγκάλου πρόκειται να ταξιδέψει στα τέλη του μήνα στο Πόρτο, όπου διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής, όχι βέβαια για να αγωνιστεί, αλλά για να συμπαρασταθεί στις Πολυδώρου, Καρυάμη και Γεωργακοπούλου που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Για την Βάσω Τσαβδαρίδου, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Αγία Πετρούπολη ήταν το τελευταίο της καριέρας της. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε πολλά παράπονα από τους κριτές και δεν αγωνίστηκε στη συνέχεια στο σύνθετο ατομικό, όπου είχε προκριθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ