ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Συλλαλητήριο σήμερα στην Κάνιγγος

Με πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης ικανό να συσπειρώσει τους καθηγητές και τους υπόλοιπους φορείς, απευθύνεται στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών"

Με ένα ακόμα παλλαϊκό συλλαλητήριο σήμερα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο απαντούν εκπαιδευτικοί καιεργαζόμενοι, γονείς και φοιτητές στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και διεκδικούν κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97 και δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.

"Δε μας αφήνουν παρά μόνο μία επιλογή. Την άμεση, αγωνιστική και ενιαία απάντηση των μαθητών, φοιτητών, γονιών, εκπαιδευτικών και όλων των εργαζόμενων", τονίζουν οι φορείς που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο και διεκδικούν: Δωρεάν παιδεία, ενάντια στη λιτότητα και την ιδιωτικοποίηση, ενιαία δωδεκάχρονη υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση, ενιαία ανώτατη δημόσια εκπαίδευση, σταθερή δουλιά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, διασφάλιση του δικαιώματος για μόνιμη εργασία με μαζικούς διορισμούς των αδιόριστων εκπαιδευτικών μέσα από την επετηρίδα, όχι στον αυταρχισμό και τον ιδεολογικό έλεγχο".

Στο μεταξύ, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που κατά την προχτεσινή συνεδρίαση για διαμόρφωση εισήγησης, απεμπόλησε από τους στόχους πάλης βασικά αιτήματα του κλάδου όπως η επετηρίδα και η άμεση κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97, επιλέγοντας έτσι τακτική "συμμόρφωσης" με το νόμο και αναζήτησης"βελτιωτικών λύσεων" στα πλαίσιά του.

Η ΔΕΕ καταγγέλλει τις άλλες παρατάξεις για συνειδητή κωλυσιεργία όλη τη χρονιά, αλλά και αυτό το διάστημα.

"Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας, για άλλη μια φορά, ροκάνισαν το χρόνο και στενεύουν τα περιθώρια για την καλύτερη οργάνωση των αγώνων. Αυτό, όμως, που μέτρησε στο να μην ψηφίσει η ΔΕΕ την εισήγηση, είναι ότι τα αιτήματα που προβάλλονται είναι απαράδεκτα συρρικνωμένα, σε συντεχνιακή λογική και υπολείπονται τρομακτικά των αναγκών του κλάδου καιευρύτερα του λαού, ενώ ο προσανατολισμός της εισήγησης εμποδίζει και τη συσπείρωση ολόκληρου του κλάδου και ευρύτερων δυνάμεων γύρω από τους αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν. Καμιά δικαιολογία δεν μπορούν να προβάλλουν οι δυνάμεις που ψήφισαν την εισήγηση, γιατί η πρόταση της ΔΕΕ στις 11 Μάη έδινε διέξοδο και διασφάλιζε το πρόγραμμα δράσης. Τελικά, το πλαίσιο και τα αιτήματα κινούνται σε μια "βελτιωτική λογική" και δε στοχεύουν σε καμία περίπτωση συνολικά την αντιεκπαιδευτική αντιλαϊκή πολιτική", τονίζει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ Σάββας Σάββας.

Η ΔΕΕ θα καταθέσει το δικό της πλαίσιο στις γενικές συνελεύσεις, το οποίο μπορεί να συσπειρώσει το μαχόμενο κλάδο και να δώσει προοπτική και διέξοδο στο κίνημα των εκπαιδευτικών. "Πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα, θα έχουμε μαζί μας γονείς μαθητές εργαζόμενους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική", επισημαίνει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ.

Το πρόγραμμα δράσης

Το πρόγραμμα δράσης που προτείνεται, είναι περίπου αυτό που πρότεινε η ΔΕΕ, αλλά έγινε δεκτό με μεγάλη καθυστέρηση, κάτι που ίσως δημιουργήσει δυσκολίες στην κατανόησή του αυτή την περίοδο από γονείς και μαθητές, όπως εκτιμά ο Σ. Σάββας.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτείνει 24ωρη απεργία στις 27 Μάη, δύο 48ωρες 1 - 2 και 11 - 12 Ιούνη, κάλυψη των καθηγητών που θα κληθούν να εργαστούν στα πλαίσια του διαγωνισμού 13 - 14 Ιούνη, απεργίες όλα τα Σαββατοκύριακα που ενδεχόμενα θα επιχειρηθεί να μεταφερθούν οι προαγωγικές εξετάσεις, νέες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στις 12 Ιούνη και συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 13 Ιούνη και μη κατάθεση της προφορικής βαθμολογίας του Γ Τριμήνου και της βαθμολογίας των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων (για όσα μαθήματα γίνουν εξετάσεις).

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΧΙ στο νέο αντιδραστικό κανονισμό

Για άλλη μια φορά, χτες το πρωί, εκατοντάδες φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Πρυτανεία και εμπόδισαν τη Σύγκλητο να συνεδριάσει, αποτρέποντας έτσι την ενδεχόμενη απόφαση έγκρισης του νέου αντιδραστικού εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, που προωθεί η πρυτανική αρχή στα πλαίσια των εντολών του υπουργείου Παιδείας. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι με τον προωθούμενο εσωτερικό κανονισμό ισοπεδώνονται τα δικαιώματά τους, αφού προβλέπεται ξεκάθαρα η ποινικοποίηση των αγώνων, καταργείται στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο και από την άλλη ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, αρχικά μέσω "ευγενικών χορηγιών".

Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες φοιτητές, μέσα από τη διαδικασία των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων τους, έχουν εκφραστεί ενάντια στην επιχείρηση λήψης μέτρων εσωτερικής τάξης στην πανεπιστημιακή λειτουργία, η οποία, όπως αναφέρουν, είναι άρρηκτα δεμένη με τη γενικότερη πολιτική διάλυσης της εκπαίδευσης που προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ.

Οχημα για την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής, χαρακτήρισε το νέο εσωτερικό κανονισμό ο Γιώργος Γκορίτσας,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού: "Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πως η πολιτική της θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις στο φοιτητικό κίνημα αλλά και γενικότερα, προσπαθεί μέσα από τον εσωτερικό κανονισμό να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των συναδέλφων, προβλέποντας πειθαρχικές ποινές για τους φοιτητές, αλλά και τα μέλη ΔΕΠ που θα θελήσουν να αντισταθούν στην εφαρμογή της".

Με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καλούν τους φοιτητές να δυναμώσουν την πάλη τους ώστε να μην επιτρέψουν την ψήφιση και εφαρμογή του νέου αντιδραστικού εσωτερικού κανονισμού και σημειώνουν πως η περιφρούρηση και η διεύρυνση του δικαιώματος στη μόρφωση περνάει μέσα από τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου παιδείας.

ΚΚΕ
Παλλαϊκό μέτωπο για την παιδεία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση

"Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση θέλει να μετατοπίσει την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς για τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της και να τους φέρει σε αντιπαράθεση με γονείς - μαθητές και τους άλλους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προκλητικά επιτίθεται στη δωρεάν παιδεία, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα ΑΕΙ και υψώνοντας νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Αντί για τη γενίκευση της δωδεκάχρονης βασικής εκπαίδευσης για όλους, τη διαφοροποιεί παραπέρα, προωθώντας την εγκατάλειψη του Λυκείου και την πρόωρη στροφή στην κατάρτιση. Αντί για την επέκταση της ανώτατης εκπαίδευσης, την περιορίζει και την υποβαθμίζει με τους διαδοχικούς κύκλους και τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, με την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος και την κατάργηση της επετηρίδας. Αντί για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλιά, νομοθετεί τη "διά βίου κατάρτιση" και την "απασχολησιμότητα", την ισόβια αβεβαιότητα και τον αυταρχικό και ιδεολογικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, των μαθητών και όλων των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι είναι αυτοί, που τροφοδοτούν σήμερα τόσο την αγωνία γονιών και παιδιών όσο και τους αγώνες των εκπαιδευτικών. Σ' αυτή την πολιτική ο εκπαιδευτικός κόσμος και γενικά ο εργαζόμενος λαός απάντησε όλη τη χρονιά αγωνιστικά. Πρέπει να αντισταθεί και τώρα. Η παιδεία και οι εργαζόμενοι σ' αυτό το χώρο έχουν ανάγκη από ένα παλλαϊκό μέτωπο καθηγητών - δασκάλων - γονιών - μαθητών - φοιτητών και των άλλων εργαζομένων, που θα στρέφεται συνολικά κατά της κυβερνητικής πολιτικής στην παιδεία. Είναι το μόνο που μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική.

Οι κομμουνιστές θα κάνουν ό,τι μπορούν, για τη δημιουργία αυτής της αγωνιστικής συμπαράταξης, για να χτυπηθεί η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, για να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι".

ΤΕΙ
Απεργούν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί

Με 24ωρη απεργία ξεκινούν σήμερα μια σειρά κινητοποιήσεων οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ όλης της χώρας, με απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού ΤΕΙ, απαιτώντας την άμεση επίλυση των πάγιων θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους, αλλά και, συνολικά, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αύριο θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και στη Βουλή. Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν 5ήμερη απεργία και στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει άμεση επίλυση των αιτημάτων τους, θα πραγματοποιήσουν απεργία διαρκείας στην εξεταστική περίοδο του Ιούνη.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κατάληψη στην πρυτανεία

Οι φοιτητές του Φυσικού του Πανεπιστημίου Πάτρας σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη στην πρυτανεία την Τετάρτη 13 Μάη και κατάληψη της σχολής τους την Πέμπτη 14 Μάη, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής και τα ΕΠΕΑΕΚ. Τέλος, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που καλεί το ΕΚΠ την Τετάρτη 20 Μάη.

Παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία πραγματοποιούν σήμερα εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι ενώ οι καθηγητές ξεκινούν για νέους αγώνες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ