ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στάση προστασίας των ασθενών

Η ΕΙΝΑΠ προκήρυξε για σήμερα στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ. ), διεκδικώντας την κάλυψη των πραγματικών αναγκών στις εφημερίες των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου

Αναβρασμός επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αφήσει ακάλυπτα από γιατρούς τα νοσοκομεία στις εφημερίες, εφαρμόζοντας το νόμο για το νέο ιατρικό μισθολόγιο. Στις Γενικές Συνελεύσεις των γιατρών, που γίνονται στα νοσοκομεία αυτή την περίοδο, εκφράζονται έντονες αντιδράσεις, ενώ επισημαίνεται ότι ο νέος τρόπος κάλυψης των εφημεριών εγκυμονεί κινδύνους για τη νοσηλεία των ασθενών. Ο νόμος για το ιατρικό μισθολόγιο προβλέπει την ποσοστιαία κάλυψη των εφημεριών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αθήνας και του Πειραιά οι γιατροί κάνουν εξάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ. ), μετά από απόφαση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Εκτός απ' την ποσοστιαία κάλυψη των εφημεριών με τους γιατρούς, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει και άλλο σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων με τον περιορισμό της απασχόλησης του νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι και 80% τις αργίες και τις νύχτες.

Οι γιατροί του "Ευαγγελισμού"

Οι γιατροί του "Ευαγγελισμού", συμμετέχοντας στη σημερινή κινητοποίηση, κάνουν για τρίτη συνεχόμενη μέρα εξάωρη στάση εργασίας. Επίσης, στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν, ομόφωνα, νέα στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) τη Δευτέρα 18 Μάη και Γενική Συνέλευση στις 11 π.μ.

Η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στον "Ευαγγελισμό" με χτεσινή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει "συκοφαντικό, για το έργο των νοσοκομειακών γιατρών και τον αγώνα που κάνουν για την ασφάλεια των ασθενών στην εφημερία", χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Το δημοσίευμα της εφημερίδας είχε τον τίτλο "Αναλγησία απεργών" και αναφερόταν σε προγραμματισμένη - για προχτές - μεταμόσχευση νεφρού, η οποία αναβλήθηκε εξαιτίας της στάσης εργασίας των γιατρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δότης και λήπτης οδηγήθηκαν προχτές στο χειρουργείο για να γίνει η επέμβαση και στο δότη έγινε προνάρκωση. Αναφέρεται ότι η μεταμόσχευση αναβλήθηκε επειδή "οι συνδικαλιστές του νοσοκομείου προχώρησαν στη στάση εργασίας... παρά τις προσπάθειες των γιατρών να μεταπείσουν τους συνδικαλιστές".

Η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του "Ευαγγελισμού" στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι στάσεις εργασίας των γιατρών είχαν αποφασιστεί, ομόφωνα, σε Γενική Συνέλευση, μία βδομάδα πριν. "Συνεπώς, ούτε κάποιοι συνδικαλιστές τις αποφάσισαν, ούτε περιμέναμε οποιαδήποτε μεταμόσχευση για να την αναβάλουμε", τονίζει. Επισημαίνει ότι ο ασθενής ήταν ενήμερος για την κινητοποίηση - όπως φαίνεται και από έγγραφο του Α Χειρουργικού Τμήματος που εκτελεί μεταμοσχεύσεις - ενώ διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι έγινε προνάρκωση στο δότη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", το έγγραφο που επικαλείται η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του "Ευαγγελισμού" είναι η έγγραφη ενημέρωση που έκανε χτες ο διευθυντής της Α Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Οργάνων Ε. Χατζηγιαννάκης προς τον υφυπουργό Υγείας Μ. Σκουλάκη.Η έγγραφη ενημέρωση του υφυπουργού έγινε κατόπιν υποδείξεως προς τον Ε. Χατζηγιαννάκη απ' τον πρόεδρο του "Ευαγγελισμού", Φ. Μήτση.

Στην επιστολή του προς τον υφυπουργό ο Ε. Χατζηγιαννάκης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν ενημερωθεί ότι θα αναβαλλόταν η επέμβαση σε περίπτωση που θα γινόταν η κινητοποίηση των γιατρών. Επίσης, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του συντάκτη του δημοσιεύματος ότι δότης και λήπτης οδηγήθηκαν στο χειρουργείο, έγινε προνάρκωση του δότη και υπήρξε διαπληκτισμός της απεργιακής επιτροπής των γιατρών με τους γιατρούς του μεταμοσχευτικού κέντρου.

Η Πενταμελής Επιτροπή στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει: "Ποτέ δε ζητήθηκε από την Πενταμελή Επιτροπή και από κανένα τμήμα να γίνει επείγουσα επέμβαση ή μεταμόσχευση. Είναι εντελώς ανακριβές και πιθανώς σκόπιμα αναγραφόμενο ότι γιατροί προσπάθησαν να πείσουν τους δήθεν "σκληρούς" συνδικαλιστές γιατρούς και αυτοί ήταν ανένδοτοι στο όνομα κάποιων επιδιώξεων".

ΦΑΡΜΑΚΑ
Ενιαία συνταγή με νέους περιορισμούς

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα για το ενιαίο έντυπο συνταγής των φαρμάκων

Την υποχρεωτική εφαρμογή του ενιαίου εντύπου συνταγής από το δημόσιο και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία απ' τις 16 Οκτώβρη 1998 προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 82/16.4.1998). Το ΠΔ (υπ' αριθ. 88) προβλέπει ότι μέχρι τις 16.10.1998 - δηλαδή για ένα εξάμηνο απ' τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ - η εφαρμογή του ενιαίου εντύπου συνταγής είναι προαιρετική.

Η εφαρμογή του ενιαίου τύπου συνταγής θα σημάνει νέους περιορισμούς στη χορήγηση φαρμάκων, καθώς προβλέπει ότι με κάθε συνταγή θα χορηγούνται μόνο τρία είδη φαρμάκων και όχι περισσότερα από δύο εμβαλλάγια - δηλαδή κουτιά - για κάθε φάρμακο. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν διαφορετικό τύπο συνταγής και - βασικά - δεν υπήρχαν περιορισμοί στην αναγραφή των φαρμάκων, πλην του ΙΚΑ. Ο ενιαίος τύπος συνταγής θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2458/97 για τη "Σύσταση κλάδου κύριας ασφάλισης των αγροτών" και το ΠΔ που εκδόθηκε έχει ένα υπόδειγμα συνταγής, που πλησιάζει στον τύπο της συνταγής που χρησιμοποιεί σήμερα το ΙΚΑ.

Ο περιορισμός της ποσότητας των φαρμάκων που προβλέπει το ΠΔ δεν ισχύει για τις συσκευασίες που περιέχουν μια δόση, για συσκευασίες ιδιοσκευασμάτων απαραίτητων για φαρμακοτεχνικές εργασίες, για επαναλαμβανόμενες θεραπείες στις περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων και για τις συνταγές εξωτερικών ασθενών που εκτελούνται στα φαρμακεία του ΙΚΑ και στα κρατικά νοσοκομεία.

Στη συνταγή ο γιατρός θα αναγράφει και το ποσοστό της συμμετοχής του ασφαλισμένου σε κάθε φάρμακο. Επίσης, θα υπάρχει και έγκριση του ελεγκτή γιατρού εφόσον η θεώρηση είναι απαραίτητη. Η εκτέλεση της συνταγής θα γίνεται το πολύ μέσα σε πέντε μέρες απ' την έκδοσή της.

Το ΠΔ προβλέπει ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται αναβολή, ο θεράπων γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τα απαιτούμενα φάρμακα σε δικό του έντυπο. Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος δικαιούται να ζητήσει από το φορέα το αντίτιμο της αξίας της συνταγής, αφού αφαιρεθεί το ποσό συμμετοχής που του αναλογεί, εφόσον προσκομίσει τη συνταγή μέσα σε μια βδομάδα απ' την ημερομηνία έκδοσή της.

Ο περιορισμός της μιας βδομάδας μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμα επιβάρυνση του ασφαλισμένου καθώς μετά την πάροδο της μιας βδομάδας δεν μπορεί να εισπράξει τη συμμετοχή του στη φαρμακευτική δαπάνη της έκτακτης περίπτωσης.

Να σημειωθεί ότι μετά την καθιέρωση της λίστας (1.4.1998) το ΙΚΑ με εγκύκλιο του διοικητή του (6.4.1998) επέβαλε έναν ακόμα περιορισμό στη χορήγηση φαρμάκων, καθώς απαγορεύει να γράφονται περισσότερα του ενός φάρμακα στις συνταγές των μη χρόνιων παθήσεων.

Απόγνωση

Πολλά διαπιστώνουν τα διάφορα επιτροπάτα του "εκσυγχρονισμού" όσον αφορά τη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων και των υπηρεσιών υγείας. Εκείνο που δεν είδαμε πουθενά είναι τα βασικά και ελάχιστα που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Να υπάρχουν, δηλαδή, ελεγκτές γιατροί, χωρίς τους οποίους δεν μπορούν να κουνηθούν οι ασφαλισμένοι. Στο Ταμείο Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθήνας (ΤΑΤΤΑ) ο ελεγκτής γιατρός συνταξιοδοτήθηκε και "Κύριος οίδεν" πότε θα διοριστεί νέος. Ελεγκτές γιατροί λείπουν σε 23 νομούς του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Οι ελλείψεις αυτές, πέρα απ' την ταλαιπωρία, οδηγούν σε ορισμένες περιπτώσεις σε απόγνωση. Ασφαλισμένος στο ΤΑΤΤΑ μάς τηλεφώνησε και μας είπε ότι χρειάζεται, επειγόντως, μαγνητική τομογραφία και του λένε, περίμενε ή πλήρωσέ την και να εισπράξεις μετά τα χρήματα απ' το Ταμείο. Δεν τον ρώτησε όμως κανείς αν έχει τις 80.000 ή 100.000 δραχμές που κοστίζει η τομογραφία στους ιδιώτες.

Και τι θα πρέπει, κύριε υφυπουργέ των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκη, να κάνουν οι ασθενείς αυτοί; Να αρχίσουν να "προσέρχονται" στα παραθυράκια των τηλεοράσεων και να παρελαύνουν στις σελίδες των εφημερίδων δημοσιοποιώντας ο καθένας το πρόβλημά του ή να βρεθεί μια προσωρινή λύση εγκρίσεων των επειγόντων περιπτώσεων μέχρι της οριστικής λύσης;

Τον σκότωσαν τα ναρκωτικά

Αλλος ένας νέος προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο 22χρονος Χρυσόστομος Σαχίνης είναι το 18ο θύμα του λευκού θανάτου μέσα στο 1998. Βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του από τη μητέρα του. Δίπλα του υπήρχαν τα σύνεργα που χρησιμοποίησε για τη μοιραία, τελευταία λήψη της ηρωίνης.

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά

Το στρες προκαλεί πρόωρους τοκετούς

Αν μια γυναίκα που βρίσκεται σε εγκυμοσύνη αντιμετωπίσει στρεσογόνα γεγονότα τους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της, μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρο τοκετό.

Η επισήμανση αυτή έγινε χτες σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Περιγεννητικής Ιατρικής, που θα γίνει στην Καλαμάτα στις 16 - 17 Μάη. Η διαπίστωση για τους πρόωρους τοκετούς προκύπτει από στοιχεία του μαιευτηρίου "Αλεξάνδρα".Οπως είπε η Ε. Γιακουμάκη,τα στρεσογόνα γεγονότα που έχουν καταγραφεί πριν απ' τους πρόωρους τοκετούς είναι οι τσακωμοί με το σύζυγο, η μείωση του εισοδήματος, η αλλαγή της εργασίας και ο θάνατος προσφιλούς προσώπου.

Στην Ελλάδα η περιγεννητική θνησιμότητα είναι 12 τοις χιλίοις, ενώ στις ΗΠΑ είναι 10 τοις χιλίοις, στην Ιαπωνία 5 τοις χιλίοις και στη Σουηδία 8 τοις χιλίοις. Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η περιγεννητική θνησιμότητα στη χώρα μας μπορεί να περιοριστεί σε ποσοστό με μονοψήφιο αριθμό.

Αναφερόμενοι στην εμπειρία της Ελλάδας απ' τους προγεννητικούς ελέγχους, υπογράμμισαν ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τονίζοντας μάλιστα ότι σε ορισμένους τομείς πρωτοπορεί. Ως παράδειγμα ανέφεραν τον περιορισμό των γεννήσεων των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, που πλέον μετριούνται στα δάχτυλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ