ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το όνειδος!

Να, λοιπόν, που πράγματι η κυβέρνηση Σημίτη δε διαχειρίζεται απλώς το σύστημα, αλλά "κινείται πέρα από τα σημερινά όρια του συστήματος". Τώρα ξέρουμε πού πάει το δικό σας το μυαλό, αλλά όταν μιλά γι' αυτό ο υφυπουργός Εργασίας, εννοεί το ασφαλιστικό σύστημα και το υπάρχον σύστημα των εργασιακών σχέσεων. Ετσι, εμφανίστηκε χτες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ να δηλώνει με... τόλμη ότι τα μέτρα, που μελετά η κυβέρνηση και για το ένα και για το άλλο σύστημα, "ή θα γίνουν και θα πετύχουν ή πρέπει να τα εγκαταλείψουμε όλα και να γυρίσουμε τη χώρα δεκαετίες πίσω"..!

Βλέπετε, ο Χρ. Πρωτόπαππας, ως βέρος "εκσυγχρονιστής", έχει όλο το θράσος που απαιτείται για να εμφανίζει το άσπρο, μαύρο. Την κατάργηση του οχτάωρου, σαν "πρόοδο". Το γκρέμισμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, σαν "ασφάλεια και εξασφάλιση για τον εργαζόμενο" και τον αγώνα για τη διατήρηση και τη διεύρυνση των κατακτήσεων, σαν "αντίδραση της κοινωνίας σε κάτι καινούριο"!

Μόνο που από τότε που ήταν πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν έχουν περάσει δεκαετίες, αλλά λιγότερο από δυο χρόνια. Δυο χρόνια, όμως, τόσο "παραγωγικά", ώστε να φτάσει το άτομο στο έσχατο όριο του εξευτελισμού. Ετσι, που ακόμη και οι ίδιοι οι "σύντροφοί" του από τις τράπεζες, να ζητάνε, κατά την προχτεσινή συγκέντρωση, τη διαγραφή του από τα μητρώα της ΟΤΟΕ, ως όνειδος!

Η επίθεση των "κορακιών"

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι έξι βουλευτές της ΝΔ, που εκπροσωπούν όλες τις τάσεις και τέσσερις από τους διαγραφέντες, υπέγραψαν από κοινού πρόταση για κατάργηση της δωρεάν παιδείας και συνταγματική κατοχύρωση της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι παρά τη φαγωμάρα μεταξύ τους για τις καρέκλες και για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής της άρχουσας τάξης, απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα είναι συσπειρωμένοι σαν γροθιά και εφορμούν εναντίον τους από κοινού την "κρίσιμη στιγμή" σαν κοράκια.

Πρόκειται για την ίδια μέθοδο που εφαρμόζουν και τα κόμματα του δικομματισμού, τα οποία επιχειρούν να παραπλανήσουν το λαό με τις μεταξύ τους "αντιπαραθέσεις", αλλά όταν έρθει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, πειθαρχούν και στοιχίζονται πίσω από τα συμφέροντα των μεγάλων αφεντικών. Ομως το άθλιο παιχνίδι τους στις πλάτες του λαού, όλο και περισσότεροι το αντιλαμβάνονται και παίρνουν τα μέτρα τους.

Τεράστιες ελλείψεις

Κενή είναι η μία στις τρείς οργανικές θέσεις των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Η καταγγελία έγινε προχθές απο το ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ και δεν χωρά την παραμικρή αμφισβήτηση. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων φθάνει τις 15.000 και αυτό, χωρίς να παίρνονται υπόψη οι νέες δομές, που έχουν ήδη αναπτυχθεί και δεν συμπεριελήφθηκαν στους οργανισμούς των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, όταν οι τελευταίοι σχεδιάσθηκαν και καταλήχθηκαν.

Και η κυβέρνηση τι κάνει; Προκήρυξε 1.450 θέσεις στις 20 Φλεβάρη του περασμένου χρόνου, των οποίων οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο καιρό. Για φέτος δεν έχει εξαγγείλει τίποτε ακόμη. Ισως, περιμένει τον Οκτώβρη -δημοτικές εκλογές, βλέπετε- για να ...μοιράσει κάποιες θέσεις ακόμη, των οποίων οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν με το έμπα του επόμενου αιώνα. Και στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και όσοι χρειάζονται τις υπηρεσίες τους, τραβούν το σταυρό του μαρτυρίου.

ΔΕΕ

Η "Ενωμένη"

η μάνα της,

το ΝΑΤΟ

ο πατέρας,

επιμειξία,

δηλαδή,

"γύπα" και μιας

..."εταίρας"

είν' η ΔΕΕ

το έκτρωμα,

το εξάμβλωμα,

το τέρας!

Κι αυτό

το μορμολύκιο

αυτή

η καβαλίνα,

χρέη σε λίγο

θα εκτελεί,

τριγύρω μας,

μπασκίνα

και τους λαούς

υπόδουλους

θα 'χει

με καραμπίνα!

Ο οίστρος

Κάλπικες "εγγυήσεις"

Μέχρι σήμερα, ξέραμε ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο είναι "τεμπέληδες", επειδή έχουν σίγουρη τη δουλιά τους - δηλαδή δεν απολύονται - σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που είναι από παραγωγικοί μέχρι υπερπαραγωγικοί, επειδή ζουν σε κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Τώρα, οι κυβερνώντες, στην προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και, γενικά, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες "κάνει καλό", υποστηρίζουν το εξής: Η επιβίωση των επιχειρήσεων του δημοσίου, που θα συνεχίσουν να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο, προϋποθέτει μαζικές απολύσεις, ενώ, αντίθετα, αν οι επιχειρήσεις αυτές πουληθούν σε ιδιώτες, δεν πρόκειται να γίνει καμιά απόλυση!

Αυτό είναι το νέο "ευρηματικό" επιχείρημα, που προβάλλει δημόσια - χωρίς να κοκκινίζει - ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος ισχυρίζεται πως, αν η ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (και όχι μόνο) συγχωνευτεί με την Εμπορική ή γενικά παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο, θα χρειαστεί να γίνουν μαζικές απολύσεις, ενώ η κυβέρνηση, που εμμένει στο ξεπούλημα της τράπεζας σε ιδιώτες, "εγγυάται τις θέσεις εργασίας, μετά την πώληση"...

Ελεος! Τι άλλο θα ακούσουμε;

Η απελευθέρωση της ασυδοσίας

Θα πιστεύατε, αν σας έλεγαν, ότι το συνεργείο μιας εισαγωγικής εταιρίας αυτοκινήτων, χρεώνει "εργατικά" 2.000 δραχμές, για μια εργασία που δεν ξεπερνά το 1 λεπτό; Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, είναι αλήθεια. Συνέβη στο συνεργείο αυτοκινήτων της εταιρίας ΒΕΛΜΑΡ ΑΕ. Η παραπάνω εταιρία, που εισάγει τα αυτοκίνητα ΦΟΡΝΤ, χρέωσε το ποσό των 763 δραχμών για αγορά ανταλλακτικών (3 λάμπες των πίσω φρένων) και άλλες 2.360 δραχμές για εργατικά (δηλαδή την τοποθέτηση των λαμπών, που έγινε σε λιγότερο από 1 λεπτό).

Αν κρίναμε σκόπιμο σχολιασμού το παραπάνω περιστατικό, δεν είναι γιατί τα συνολικά ποσά που πληρώθηκαν είναι υπέρογκα. Το κάνουμε για να σημειώσουμε πως η "απελευθέρωση" των τιμών, είναι ταυτόσημη έννοια με την αισχροκέρδεια και την ασυδοσία και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την "προστασία του καταναλωτή", που ισχυρίζεται η κυβέρνηση...

Φλύαρες... μειώσεις

Μειώθηκαν τελικά προχτές οι τιμές σε 60 φαρμακευτικά σκευάσματα, μετά από αίτημα των ίδιων των επιχειρηματιών προκειμένου να μπουν στη λίστα, αποδεικνύοντας στην πράξη τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που έχουν οι επιχειρήσεις και ότι όταν τα συμφέροντά τους το υποδεικνύουν, μπορούν ακόμα και να μειώσουν κάπως τα τεράστια κέρδη τους.

Βέβαια, όχι ότι έκαναν και τίποτα φοβερές μειώσεις, για πενταροδεκάρες πρόκειται, ίσα ίσα να πιάσουν το όριο για να μπουν στη λίστα. Και λίγο μεγαλύτερες μειώσεις αν χρειάζονταν και πάλι θα τις έκαναν, σχεδόν ευχαρίστως!

Η μοναξιά της "πρωτοπορίας"

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρόεδρος της ΝΔ καυχιέται πως οι νεοφιλελεύθερες επιλογές του συναντούν την αποδοχή και στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Φυσικά, όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για απεγνωσμένη προσπάθεια προσαρμογής της πραγματικότητας στα μέτρα της ηγεσίας της ΝΔ. Ομως, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα γι' αυτήν. Για του λόγου το αληθές αντιγράφουμε από χτεσινό σχόλιο του "Ελεύθερου Τύπου": "Εκτός κομματικής γραμμής στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής είναι η συνδικαλιστική οργάνωση που πρόσκειται στη ΝΔ. Η Ρηγίλλης αγωνίζεται για την περιστολή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι περισσότεροι νεοδημοκράτες συνδικαλιστές για τη διατήρησή του στις σημερινές υπερβολικές διαστάσεις".

Μπορεί ο Κ. Καραμανλής να βγαίνει "πιο μπροστά" από την κυβέρνηση και να πιέζει για πιο σκληρά αντιλαϊκά και νεοφιλελεύθερα μέτρα, αλλά φαίνεται ότι σε αυτή την αντιδραστική πρωτοπορία όλο και πιο λίγοι τον ακολουθούν. Ακόμα και από τους δικούς του, που δεν μπορούν να δεχτούν ότι τα πάντα πρέπει να ξεπουληθούν στο κεφάλαιο.

"Ποιος παραπληροφορεί αυτόν τον τόπο"

Ποιος απαξιώνει και ξεπουλάει την Ιονική; Αν απαντήσετε το αυτονόητο και αληθινό, η κυβέρνηση Σημίτη με την ενεργό συνδρομή της ηγεσίας της ΝΔ, έχετε κάνει λάθος. Η "Καθημερινή" αναλαμβάνει να σας διαψεύσει: Οι ακραίοι συνδικαλιστές της Ιονικής, γράφει, με την απεργία διαρκείας οδηγούν την τράπεζα σε συρρίκνωση και απαξίωση. Πρόκειται για την ίδια εφημερίδα που δεν έγραψε λέξη για το ύποπτο, τουλάχιστον, παιχνίδι υπονόμευσης της μετοχής της Τράπεζας τις προηγούμενες μέρες, θεωρώντας προφανώς ότι κάτι τέτοιο είναι θεμιτό και φυσιολογικό, στο όνομα της επίτευξης των "ιερών στόχων" που υπηρετούνται, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η ένταξη στην ΟΝΕ.

Δεν ξέρουμε αν η εφημερίδα έχει απάντηση στο ερώτημα που έθεσε τις προάλλες "ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο". Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ποιος τον παραπληροφορεί...

Λογαριάζουν χωρίς τους εμποροϋπάλληλους

Η "ντε φάκτο" κατάργηση της Κυριακής αργίας σε μια σειρά περιοχές της χώρας, μετά από σχετικές και κάθε χρόνο επαναλαμβανόμενες αποφάσεις νομαρχών, αποσκοπεί στο να προσφέρει στην κυβέρνηση το άλλοθι που χρειάζεται και για την "ντε γιούρε" κατάργησή της. Ετσι, διατάσσει το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και αρκετοί νομάρχες προθυμοποιούνται να κάνουν τη "βρώμικη δουλιά". Ομως, λογαριάζουν χωρίς τους... εμποροϋπάλληλους, που είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν την αργία της Κυριακής. Μια απόφαση που επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων του κλάδου, τα οποία συντονίζουν τη δράση τους, στη βάση του τρίπτυχου εργασιακές σχέσεις - ωράριο - κυριακάτικη αργία. Μια απόφαση που μεταφέρεται τώρα στους εμποροϋπάλληλους όλης της χώρας, στα πλαίσια της πανελλαδικής εξόρμησης, που πραγματοποιούν τα σωματεία σε χώρους δουλιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ