ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση - ελπίδα δικαίωσης των ακτημόνων Επανωμής

Μεγαλώνουν οι ελπίδες των ακτημόνων της Επανωμής για λύση του προβλήματός τους, μετά τη θετική εισήγηση στο ΣτΕ να γίνει δεκτό το αίτημά τους και να μην επιτραπεί η ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών στα 1.000 από τα 3.000 στρέμματα της γης που καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όταν η Μονή Αγίας Αναστασίας πούλησε 500 στρέμματα στους συνεταιρισμούς των Υπαλλήλων ΟΤΕ Βορείου Ελλάδας και των καθηγητών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και άλλα 500 στο Συνεταιρισμό Αγίου Θεωνά και σε διάφορους ιδιώτες. Συνεταιρισμοί και ιδιώτες διεκδικούν να χτίσουν παραθεριστικούς οικισμούς, επικαλούμενοι σχετική απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ το 1994, που τους δίνει αυτό το δικαίωμα, παρά τις αντιρρήσεις, τόσο της Κοινότητας Επανωμής, όσο και της Διεύθυνσης Γεωργίας.

Οι ακτήμονες, εδώ και χρόνια, καταγγέλλουν ως παράνομες τις προσπάθειες που γίνονται για την οικοπεδοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων, που θεωρούνται υψηλής παραγωγικότητας. Αν χαθούν τα 1.000 στρέμματα, ανοίγει ο δρόμος και για τα υπόλοιπα και οι Επανωμίτες, που στο σύνολό τους ζουν από τη γεωργία, κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα.

Στην προσφυγή τους στο ΣτΕ, επικαλέστηκαν το Προεδρικό Διάταγμα του '85, με βάση το οποίο "δεν επιτρέπεται η πολεοδόμηση περιοχών δεύτερης κατοικίας, εφόσον είναι αντίθετη με τους όρους προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με τις αρχές της πολεοδομικής επιστήμης και τους γενικότερους αναπτυξιακούς στόχους, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και η διαφύλαξη της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας".

Η υπόθεση συζητήθηκε στις 29 Απρίλη, όπου η εισηγήτρια της υπόθεσης πρότεινε στο Ε Τμήμα του ΣτΕ να γίνει δεκτή η αίτηση του ΣΑΚ Επανωμής να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη και να μην επιτραπεί η δημιουργία οικισμών παραθεριστικής κατοικίας από τους παραπάνω συνεταιρισμούς στην κτηματική περιοχή του Δήμου Επανωμής, αφού χωροθετούνται σε περιοχή γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.

Οι αγοραστές όμως των εκτάσεων δεν το βάζουν κάτω. Εχουν καταθέσει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και με τακτική αγωγή ζητούν την αποβολή των ακτημόνων από την περιουσία τους.

Εκδηλώσεις

Κάστρο Υμηττού
  • Ο Δήμος ΥΜΗΤΤΟΥ σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδηλώσεις προς τιμήν των τριών ηρώων του "Κάστρου του Υμηττού", Δημήτρη Αυγέρη, Θάνου Κιοκμενίδη και Κώστα Φωλτόπουλου,αύριο Σάββατο 16-5-98 και την Κυριακή 17-5-98.Το πρόγραμμα ανοίγει αύριο Σάββατο 16-5-98 στις 5.30 μμ με αγώνα δρόμου. Την Κυριακή 17-5-98 συγκέντρωση στις 10 πμ μπροστά στο Δημαρχείο και ξεκίνημα της πορείας προς το χώρο του "Κάστρου", όπου θα συνεχιστεί το υπόλοιπο πρόγραμμα.
Μακρόνησος

Από την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνεται η καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη Τιμής και Μνήμης στο Μακρονήσι, την Κυριακή 24-5-98.Στην εκδήλωση ο θίασος του ηθοποιού και σκηνοθέτη Νικήτα Τσακίρογλου θα παρουσιάσει την τραγωδία του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης".Δηλώσεις συμμετοχής από τις 11 έως 21-5-98 στα γραφεία της ΠΕΚΑΜ (Ακαδημίας 93). Τηλέφωνο: 3824.461.

Καρακόλιθος
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, οι Δήμοι ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και ΔΙΣΤΟΜΟΥ,καθώς και οι συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιούν την Κυριακή 17-5-98 στις 11 πμ εκδήλωση τιμής για τους 122 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές στις 24-4-1944, στη θέση "Καρακόλιθος" Λιβαδειάς. Καλούνται οι Αρχές, οι μαζικοί φορείς και ο λαός της περιοχής να παραστούν στην εκδήλωση. Πούλμαν θα αναχωρήσουν (δωρεάν) από το Α Γυμνάσιο Λιβαδειάς.

- Το Παράρτημα της ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ παίρνει μέρος στην παραπάνω εκδήλωση και διοργανώνει εκδρομή την ίδια μέρα. Τα πούλμαν αναχωρούν στις 7 πμ από τα γραφεία του Παρ/τος (Κύπρου 60), καθώς και από τη Νεάπολη από την πλατεία Νεκροταφείου. Εγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Γενικές Συνελεύσεις
  • Τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τη χρονιάτικη Γενική Συνέλευσή τους:

- ΜΕΝΙΔΙΟΥ αύριο Σάββατο 16-5-98 στις 10.30 πμ στο ΚΑΠΗ Μενιδίου. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα γίνει οριστικά το επόμενο Σάββατο την ίδια ώρα και χώρο.

- ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ αύριο Σάββατο 16-5-98 στις 9 πμ.Ταυτόχρονα θα τιμηθεί η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης - 9 Μάη - και Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης.

- ΣΕΠΟΛΙΩΝ - ΘΥΜΑΡΑΚΙΩΝ την Κυριακή 31-5-98 στις 10 πμ στη νέα διεύθυνση των γραφείων του Αγχιάλου 26 και Πρεβέζης. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί να πάρουν μέρος.

Ακόμη

  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αξ/κών - Υπ/κών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ) πραγματοποιεί την Τετάρτη 20-5-98 στις 11 πμ την Τακτική Γενική Απολογιστική της Συνέλευση, στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10, 4ος όρ. Η παρουσία όλων των μελών είναι απαραίτητη.
Συνεστιάσεις
  • Το Παράρτημα ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή του αύριο Σάββατο 16-5-98 στις 8.30 μμ,στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).
  • Το Παράρτημα ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ (Λούτσας) πραγματοποιεί συνεστίαση σήμερα Παρασκευή 15-5-98 στις 8 μμ,στο κέντρο "Μιτεράν" (Αγ. Ιωάννου και Θήρας, Βραυρώνα) τηλ.: 0294/49.070.
Εκδρομή ΠΕΕΠΠ

Από την Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνεται 10ήμερο ταξίδι στην Ευρώπη από την Πέμπτη 28-5 έως το Σάββατο 6-6-98.Πόλεις που θα επισκεφτούν για τα τοπικά τους αξιοθέατα είναι: Ρώμη, Γενεύη, Παρίσι, Μπολόνια, Αγιος Μαρίνος. Δηλώσεις συμμετοχής έως 20-5-98. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 και 5230.534.

Στην ανακρίτρια ξανά η Χωρα'ϊτου

Συμπληρωματική απολογία έδωσε χτες στην 7η τακτική ανακρίτρια Αθηνών η δασκάλα χορού Μαρία Χωραϊτου, που προφυλακίστηκε πριν από ένα μήνα μαζί με τον Μάριο Ασημάκη για την υπόθεση της δολοφονίας του επιχειρηματία Γ. Νικολαϊδη και της φίλης του Αθανασίας Καλαθάκη. Η Χωραϊτου κατηγορείται για αρπαγή και απάτη σε βαθμό κακουργήματος και η προσαγωγή της εκ νέου στο ανακριτικό γραφείο κρίθηκε αναγκαία, μετά την ανεύρεση των δύο πτωμάτων στη θέση "Σέσι Μαραθώνα". Στην αρχική της απολογία, είχε υποστηρίξει ότι ο καταζητούμενος για τις ανθρωποκτονίες φίλος της, Παν. Κράμπης, της είχε εκμυστηρευτεί ότι σκότωσε το ζεύγος, που εξαφανίστηκε από τον περασμένο Νοέμβρη και πέταξε το πτώμα του Νικολαϊδη στη θάλασσα. Ο Κράμπης, από την πλευρά του, πριν από τα τελευταία ευρήματα που πιστοποιούν τη διπλή δολοφονία, ισχυρίστηκε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι ο Νικολαϊδης και η φίλη του σκηνοθέτησαν την εξαφάνισή τους, είναι ζωντανοί και μάλιστα σε επικοινωνία, που είχε με τον επιχειρηματία, αυτός του ζήτησε να του ετοιμάσει δύο διαβατήρια, το ένα από τα οποία γυναικείο...

Κατά τη χτεσινή δίωρη απολογία της, η Χωραϊτου κατονόμασε, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιον Ιταλό Πιέτρο Φιορέτα, φίλο του Κράμπη, με τον οποίο είχαν βγει για φαγητό ένα βράδυ. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν έχει καμιά ανάμειξη στην υπόθεση και πως ό,τι κατέθεσε σχετικά το έμαθε από τον Κράμπη. Ο συνήγορός της Αλ. Λυκουρέζος δήλωσε, εξάλλου, ότι η υπόθεση αυτή έχει πολλά σκοτεινά στοιχεία.

Στο μεταξύ, οι δύο κάλυκες, που βρήκε η Αστυνομία κοντά στα πτώματα, διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από όπλο, το οποίο είχε πουλήσει στον Κράμπη ο μπράβος Φανούρης Μουσταϊτζής.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 17.5.98 και ώρα 10.20 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Αγ. Αναργύρων Αττικής για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας γιου, αδελφού και θείου

ΚΟΣΜΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι γονείς: Ιωάννης και Πανωραία.

Τα αδέλφια: Κωνσταντούλα και Γεράσιμος Τραχήλης, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, Δημήτριος και Ευφροσύνη Θεοδωροπούλου, Φώτιος Θεοδωρόπουλος. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Ο χάρος βγήκε παγανιά

Σε παγκάκι στην οδό Διοσκούρων και Πολυγνώτου στην Πλάκα άφησε την τελευταία της πνοή μια νεαρή κοπέλα χτες το απόγευμα. Οι περαστικοί ενημέρωσαν τη Δίωξη Ναρκωτικών, καθώς οι υποψίες όλων συνέδεσαν το θάνατό της με τη χρήση ναρκωτικών. Επίσημα, όμως, τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν ανακοινωθεί. Δυο άλλοι νεαροί, ο 20χρονος Ιωάννης Γ. Γεωργίου και ο 23χρονος Νεκτάριος Ι. Καγκιλέρης, βρέθηκαν νεκροί προχτές το βράδυ στο λόφο του Στρέφη. Πιθανολογείται ότι ο θάνατός τους προκλήθηκε από χρήση ναρκωτικών.

Ξαναέθεσαν τα... τρέχοντα προβλήματα

Με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο, συναντήθηκε χτες το νέο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών και έθεσε τα τρέχοντα προβλήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ, αναφέρει ότι συζητήθηκε η ενοποίηση των Ταμείων, η απασχόληση των αστυνομικών στα εκλογικά κέντρα, οι μισθολογικές προαγωγές, η αποζημίωση από τις ΠΑΕ και τα ΤΑΚ των αστυνομικών που θα απασχοληθούν στα γήπεδα την προσεχή περίοδο, η φύλαξη των φυλακών, ο κώδικας μεταθέσεων και άλλα. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών θα προωθηθεί μετά τις δημοτικές εκλογές και αφού θα έχουν ορκιστεί οι 1.030 νέοι αστυφύλακες τριετούς φοίτησης και οι 1.300 αστυνομικοί τρίμηνης φοίτησης, οι οποίοι θα προσληφθούν έκτακτα με μόρια, τα οποία θα προκύπτουν μόνο από τους βαθμούς του απολυτηρίου λυκείου και απαραίτητα θα έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Η τοποθέτηση των αστυνομικών αυτών θα γίνει σε νομούς δυσμενούς διαβίωσης. Η Ομοσπονδία ζήτησε, τέλος, από τον υπουργό το νομοσχέδιο για τη χρήση των όπλων, ώστε να διατυπώσει τις απόψεις της.

Εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης

Την 57η επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα τιμήσει η "Παγκρήτιος Ενωσις", με εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 17 Μάη, στις 11 το πρωί, στο θέατρο "Γκλόρια", Ιπποκράτους 7 και Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το συμφωνικό έργο του Μπάμπη Πραματευτάκη "Ωδή στη Μάχη της Κρήτης", σε ποίηση Δημήτρη Αετουδάκη, ενώ θα συμμετάσχει η Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνου, τμήμα της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κλιμάκιο της Δημοτικής Πειραματικής Συμφωνικής Ορχήστρας Ρεθύμνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ