ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η "ασυδοσία" της έδρας

Aχ αυτή η έδρα. Πανίσχυρη παραμένει παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα. Στο ονομαζόμενο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, οι οπαδοί συνεχίζουν να παίζουν μπάσκετ και να διαμορφώνουν αποτελέσματα. Δέκα παιχνίδια διεξήχθησαν μέχρι τώρα στην ημιτελική και τελική φάση των πλέι οφ. Οι γηπεδούχοι θριάμβευσαν στα εννιά. Οι φιλοξενούμενοι πάλεψαν, αλλά δεν είχαν όλοι την τύχη και τη διαιτησία που είχε ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ο κανόνας δύσκολα θα αλλάξει και στη συνέχεια. Μεγάλος και μικρός τελικός αναμένονται να κριθούν στα πέντε παιχνίδια.

***

H απόφαση του ΕΣΑΚΕ να απαγορεύσει τη μετακίνηση οπαδών θα αποδείχνονταν σωστή, αν ταυτόχρονα έβαζε περιορισμούς στην ασυδοσία των γηπεδούχων. Από τα ηχητικά εφέ, έως τα συνθήματα της εξέδρας, όλα είναι προσαρμοσμένα στην... εξόντωση του αντιπάλου. Στα περισσότερα γήπεδα, η είσοδος της φιλοξενούμενης ομάδας συνοδεύεται με τη μουσική του καραγκιόζη και τη ρίψη αντικειμένων. Ο ψυχολογικός πόλεμος έχει αρχίσει. Στις εξέδρες δεν υπάρχουν φίλαθλοι. Μόνο οπαδοί. Ανεξέλεγκτοι. Ελεύθερα βρίζουν, ανενόχλητα μετακινούνται, ατιμώρητα στοχεύουν. Κάποτε υπήρχαν οι παίκτες "μάγκες", όπως τους αποκαλούσε ο Ιωαννίδης. Ετοιμάζονταν για πόλεμο κι όχι για αθλητική γιορτή. Ο προπονητής έδινε βάρος στον ψυχολογικό τομέα. Των αγωνιστικών συστημάτων, προηγούνταν ο επηρεασμός του διαιτητή. Αν επιτρεπόταν, θα απαγόρευαν τα σφυρίγματα υπέρ της φιλοξενούμενης ομάδας.

***

Mε τη διεθνοποίηση του ελληνικού πρωταθλήματος, οι μέθοδοι αυτές ξεπεράστηκαν. Ο παίκτης "μάγκας", σύμφωνα με την προσφιλή έκφραση του Γ. Ιωαννίδη, τελείωσε. Ο Αμερικάνος, ο Ιταλός, ο Ισπανός, ενδιαφέρεται πρώτιστα για την υγεία του. Τα υπόλοιπα έπονται. Κάτω από την πίεση της εξέδρας και την ανοχή της απροστάτευτης διαιτησίας, το ελληνικό μπάσκετ καλλιέργησε τη δύναμη σε βάρος της τεχνικής και των συστημάτων. Στην πορεία του προς την κορυφή, έγινε το πιο σκληρό και αντιαθλητικό στην Ευρώπη. Από δω προέρχονται τα χαμηλά σκορ και η δύναμη της γηπεδούχου ομάδας.

***

Kορυφαία στιγμή της κουτοπόνηρης αντίληψης περί έδρας και νικητή, το τρίτο παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Η υπόθεση εκδικάζεται σήμερα ενώπιον του αθλητικού δικαστή. Οι κατηγορούμενοι ελάχιστοι και το κατηγορητήριο πενιχρό, σύμφωνα με όσα συνέβησαν. Από τις αποφάσεις που θα εκδοθούν, θα διαφανούν οι προθέσεις για το μέλλον του κορυφαίου στη χώρα μας αθλήματος.

Γ. Γ.

Ομολογία αδυναμίας της ΕΠΟ

"Είμαστε αφοπλισμένοι", δήλωσε ο πρόεδρός της, Σ. Αλημίσης, σε συζήτηση με αφορμή τα "παράξενα αποτελέσματα" των τελευταίων αγωνιστικών

Δυστυχώς, έχει καταντήσει τετριμμένο και γι' αυτό "κενό γράμμα", όταν αναφέρεται κανείς στο ποδόσφαιρο, να εκτιμάει πως βρίσκεται σε "ώρα μηδέν". Ομως κάθε χρόνο, ιδιαίτερα όταν το πρωτάθλημα φτάνει στο τέλος του και κρίνονται τίτλοι και κατηγορίες, τα γεγονότα παραπέμπουν σ' αυτή τη φράση. Απ' την πλευρά τους οι υπεύθυνοι (;), κάθε χρόνο επίσης, εκτονώνονται σε συζητήσεις και αμπελοφιλοσοφίες έως την επόμενη φορά.

Ομως συμπτώσεις επαναλαμβανόμενες παύουν να 'ναι συμπτώσεις ή μεμονωμένα γεγονότα. Τα κωμικοτραγικά δρώμενα σε Τούμπα και Κορυδαλλό έδωσαν αφορμή για νέο γύρο, "από καθ' έδρας", κριτικής και... αυτοκριτικής. Παραδοχή της πραγματικότητας χωρίς όμως προτάσεις ή θέληση γι' αποφάσεις. Στην ουσία δηλαδή εκτόνωση... Το ΔΣ της ΕΠΟ που βαυκαλίζεται πως είναι η ανώτατη αρχή του αθλήματος διαπίστωσε πολλά.

Ο πρόεδρος, Σ. Αλημίσης, έκανε λόγο για "κλίμα όπου "ο σκύλος δε γνωρίζει τ' αφεντικό του, διαπλεκόμενα εκατομμυρίων" κλπ., παραδεχόμενος ότι "είμαστε αφοπλισμένοι". Στο ίδιο μήκος κύματος ο γγ, Β. Γκαγκάτσης, και άλλα μέλη του Σώματος. Αφού λοιπόν φιλολόγησαν κατέληξαν στην "επαναστατική" λύση να γίνει ειδικό ΔΣ που θα συζητήσει το θέμα.

Η δέουσα απάντηση ήρθε απ' το στόμα του Δ. Μουρίκη, που αρχικά απευθύνθηκε στον πρόεδρο: "Σας ακούω να μιλάτε με μισόλογα για σοβαρά θέματα. Δεν πιστεύω πως αυτό που θέλατε το εκφράσατε. Ο,τι δεν είπατε είναι σημαντικότερο. Η 12ετής πείρα μου στο χώρο με οδηγεί σε δύο σκέψεις. Αφ' ενός απογοητεύομαι απ' τις αποφάσεις για εμβόλιμο ΔΣ. Τις περισσότερες φορές εξαγγέλλονται αλλά δε γίνονται. Αφ' ετέρου αν γίνουν καταλήγουμε σε μια επιτροπή που φέρνει κάποια εισήγηση στο ΔΣ και μεις την πετάμε στο καλάθι των αχρήστων"....

  • Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα γίνει έκτακτο ΔΣ με θέμα το αθλητικό προσχέδιο.
Γρίφος οι αδιάφοροι

Η αδιαφορία των περισσοτέρων ομάδων κάνει το δελτίο της Κυριακής να μοιάζει με... γρίφο. Μόνο τα δύο παιχνίδια σε Καβάλα και Καραϊσκάκη είναι "φωτιά" αφού παίζεται η παραμονή. Στάνταρ πάντως υπάρχουν. Να σημειωθεί ότι η κατάθεση των δελτίων λήγει σήμερα το βράδυ, αφού οι ιταλικοί αγώνες θα γίνουν αύριο. Ας δούμε αναλυτικά τα προγνωστικά του "Ρ":

1. ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ Δεν παρουσιάζει κάποιο βαθμολογικό ενδιαφέρον ο αγώνας και λογικά η Ενωση θα πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης. Προτείνεται: 1

2. ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ Μια από τα ίδια και σε αυτή τη συνάντηση, αφού οι λόρδοι ανεξαρτήτου αποτελέσματος έχουν ήδη αποχαιρετήσει την Α' Εθνική. Προτείνεται: 2

3. ΒΕΡΟΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Τυπικά είναι γηπεδούχος η Βέροια, αφού το ματς θα γίνει πιθανότατα στο Καραϊσκάκη προκειμένου να πανηγυρίσουν οι ερυθρόλευκοι την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Προτείνεται: 2

4. ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ για το γόητρο θα παίξουν οι δύο μονομάχοι στη Νεάπολη. Ανοιχτό ματς με τους Νικαιώτες όμως να έχουν το πάνω χέρι. Προτείνεται:

5. ΚΑΒΑΛΑ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ Η μητέρα των μαχών για την παραμονή των δύο ομάδων στη μεγάλη κατηγορία. Ολα είναι πιθανά. Τριπλή παραλλαγή επειγόντως. Προτείνεται: 1Χ2

6. ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Στο ουδέτερο γήπεδο της Λάρισας θα γίνει το ματς του Γηραιού με την ελαφρά ταξιαρχία. Αναμένεται να γίνει ένα ματς ρουτίνα. Προτείνεται:

7. ΟΦΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ενας ακόμη αδιάφορος αγώνας αφού η μαύρη θύελλα υποβιβάστηκε οριστικά την περασμένη Τετάρτη. Προτείνεται: 1

8. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ Ισως το ισχυρότερο στάνταρ του δελτίου μαζί με αυτό του Ολυμπιακού. Οι πράσινοι αναμένεται να κλείσουν τη χρονιά με νίκη. Προτείνεται: 1

9. ΕΘΝΙΚΟΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Μονόδρομος η νίκη για τους Πειραιώτες. Οι Κορυδαλιώτες είναι βαθμολογικά αδιάφοροι, όμως δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με τους κυανόλευκους. Προτείνεται:

10. ΒΙΤΣΕΝΤΖΑ - ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ Ιδιαίτερα ασταθής είναι φέτος η γηπεδούχος και η ανώτερη Ούντινε μπορεί ακόμη και το διπλό. Προτείνεται:

11. ΜΠΟΛΟΝΙΑ - ΛΑΤΣΙΟ Ανεβασμένη είναι τον τελευταίο καιρό η Μπολώνια, όμως οι πρωτευουσιάνοι είναι ανώτεροι και ικανοί για όλα. Προτείνεται: 12Χ

12. ΡΟΜΑ - ΣΑΜΠΝΤΟΡΙΑ Οι Ρωμαίοι είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από τους Γενοβέζους και λογικά θα κερδίσουν στο Ολίμπικο. Προτείνεται: 1

13. ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ - ΜΙΛΑΝ Οι βιόλα εξασφάλισαν την έξοδό τους στο ΟΥΕΦΑ και θα παίξουν χωρίς στρες την απογοητευτική Μίλαν. Προτείνεται:

Σ13: ΝΑΠΟΛΙ - ΜΠΑΡΙ Η ιστορική Νάπολι έχει υποβιβαστεί και θα παίξει για τη νίκη προκειμένου να φύγει με ψηλά το κεφάλι από τη μεγάλη κατηγορία. Προτείνεται: 1

Ο 14ος

ΜΠΑΣΚΕΤ
Μετακινήσεις προπονητών

Το γιο του Γιώργο θα κοουτσάρει από τη νέα περίοδο ο Κ. Διαμαντόπουλος. Ο μέχρι πρότινος προπονητής του Απόλλωνα Πάτρας επιστρέφει, μετά από μια δεκαετία, στον πάγκο του Παπάγου. Στην Πάτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οδεύει ο Κ. Μίσσας, που μετά από μια τριετία στον Παπάγου, αναζητάει κάτι καλύτερο. Παρελθόν αποτελεί για το Σπόρτιγκ ο Κ. Πετρόπουλος, που μαζί με τον βοηθό του αναλαμβάνει το νεοφώτιστο Μαρούσι. Εκτός απροόπτου χωρίζουν σήμερα κι οι δρόμοι του Γ. Καλαφατάκη με το Ηράκλειο. Ο πετυχημένος προπονητής αναζητεί δουλιά στην πρωτεύουσα και μάλιστα με καλές προϋποθέσεις. Οπως ακούγεται, με το τέλος των πλέι οφ θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν είναι πλέον φιλικές οι σχέσεις της διοίκησης της ΑΕΚ με τον Γ. Ιωαννίδη. Αφορμή τα όσα συνέβησαν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Πάντως, πιθανή πρόκριση της ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα θα αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο πλευρών.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Για 5 χρόνια ο Πουρσαϊτίδης

To σίριαλ της μεταγραφής του Σάββα Πουρσαϊτίδη στον Ολυμπιακό είχε τελικά αίσιο τέλος για τους Πειραιώτες. Ο 22χρονος παίκτης υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο αντί 120 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ η Βέροια θα πάρει άλλα 190 εκατομμύρια δρχ. Ο νεαρός μετά την υπογραφή του τόνισε: "Τέλος καλό όλα καλά. Νιώθω ευτυχισμένος που κατέληξα στον πρωταθλητή Ελλάδας. Πιστεύω να δείξω την αξία μου στον Ολυμπιακό. Είχα πρόταση από την ΑΕΚ. Σκεφτόμουν το συμφέρον μου. Με κούρασε αυτή η ιστορία. Τώρα θα ηρεμήσω. Ευχαριστώ τους κ. κ. Κόκκαλη, Μπάγεβιτς, Λούβαρη". Η ΑΕΚ πάντως έκανε καλύτερη προσφορά στον Πουρσαϊτίδη (60 εκατομμύρια το χρόνο και 1 εκατομμύριο μηνιάτικο), όμως προτίμησε τον Ολυμπιακό αφού είχε επέλθει νωρίτερα συμφωνία Βέροιας και "ερυθρολεύκων".

Γυμναστράδα κατά ρατσισμού

Με κύριο σύνθημα την καταπολέμηση του ρατσισμού στη χώρα μας, ανοίγει σήμερα την αυλαία του το Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής με την επωνυμία "8η Γυμναστράδα", που διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Ν. Ηρακλείου με τη συνεργασία της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.

Στους αγώνες όπου για πρώτη φορά φέτος παίρνουν μέρος και ξένες ομάδες θα μετάσχουν συνολικά 2.800 αθλητές-τριες από 150 δήμους, σωματεία και σχολές όλης της χώρας.

  • Το τελευταίο τους τεστ πριν τους αγώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ρυθμικής Γυμναστικής (Πόρτο 28 - 31 Μάη) θα κάνουν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή οι αθλήτριες Ειρήνη Πολυδώρου, Χαρά Καρυάμη και Κλεονίκη Γεωργακοπούλου.

Και οι τρεις θα μετάσχουν στο διεθνές μίτινγκ του Κορμπέιγ της Γαλλίας, που αρχίζει σήμερα και θεωρείται το κορυφαίο στον κόσμο.

Ατυχος ο Μ. Σάντος

Ο Βραζιλιάνος διεθνής ποδοσφαιριστής της Σάο Πάολο, Μάρσιο Σάντος, χάνει το Μουντιάλ λόγω τραυματισμού. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός τραυματίστηκε στο παιχνίδι για το πρωτάθλημα της χώρας του εναντίον της Κορίνθιανς και θα παραμείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για τρεις περίπου βδομάδες.

Ο Σάντος είχε επιλεγεί από τον Βραζιλιάνο ομοσπονδιακό τεχνικό, Μάριο Ζάγκαλο, και ήταν μέσα στους 22 ποδοσφαιριστές που θα συμμετάσχουν στο Μουντιάλ της Γαλλίας, που αρχίζει στις 10 Ιούνη.

Στην Τσέλσι το Κυπελλούχων

Ενα γκολ του Τζιανφράνκο Τζόλα στην πρώτη του επαφή με την μπάλα (είχε μπει ως αλλαγή στο 70) ήταν αυτό που χάρισε στην Τσέλσι το δεύτερο Κύπελλο Κυπελλούχων στην ιστορία της, αφού επιβλήθηκε της Στουτγκάρδης στον τελικό της Στοκχόλμης με 1 - 0.

Οσον αφορά τους Γερμανούς σίγουρα ήταν πιο επιθετικοί από τους παίκτες της Τσέλσι, αλλά εντούτοις δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε κάποιο γκολ. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η πολύ καλή απόδοση του τερματοφύλακα των Λονδρέζων, Ντε Γκουί.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι μετά τη λήξη του παιχνιδιού σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδων, με αποτέλεσμα η σουηδική αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις.

ΒΟΛΕΪ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ

Την πρόκρισή τους στον τελικό διεκδικούν σήμερα οι ελληνικές ομάδες που αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα. Στα αγόρια το 2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας αντιμετωπίζει στις 9μμ στην Ηλιούπολη την Κίνα και αν κερδίσει θα παίξει στα ημιτελικά στις 6μμ με τη νικήτρια του αγώνα Ισραήλ - ΠΓΔΜ. Στα κορίτσια το 2ο Λύκειο Ευόσμου παίζει τις 12μ στη Γλυφάδα με την Πολωνία και αν κερδίσει παίζει στα ημιτελικά στις 6μμ με τη νικήτρια του αγώνα Κίνας - ΠΓΔΜ. Το 2ο Λύκειο Ηλιούπολης παίζει στη 1.30μμ στη Γλυφάδα με την Τουρκία και αν κερδίσει παίζει με τη νικήτρια του αγώνα Αυστρίας - Γερμανίας στις 7.30μμ.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Σε δύο μέτωπα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της 34ης αγωνιστικής, αφού 3 από τους τέσσερις διαγωνιζόμενους παίζουν μια κατηγορία. Ο Μάλαμας Τεβεκέλης του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης θα διαιτητεύσει το παιχνίδι Εθνικού - Προοδευτικής και ο Γιώργος Ψυχομάνης του Συνδέσμου Αθήνας τη συνάντηση "ζωής ή θανάτου" Καβάλας - Παναχαϊκής.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος θα σφυρίξουν: ΟΦΗ - Καλαμάτα (Μποροβήλος), Παναθηναϊκός - Πανηλειακός (Καρακελίδης), ΑΕΚ - Ξάνθη (Καλύβας), Ιωνικός - Πανιώνιος (Αγγελάκης Ν. Ι.), Αθηναϊκός - ΠΑΟΚ (Παπαδάκος), Ηρακλής - Απόλλωνας (Βαλλιάνος), Βέροια - Ολυμπιακός (Μήττας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ