Παρασκευή 15 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η "ασυδοσία" της έδρας

Aχ αυτή η έδρα. Πανίσχυρη παραμένει παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα. Στο ονομαζόμενο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, οι οπαδοί συνεχίζουν να παίζουν μπάσκετ και να διαμορφώνουν αποτελέσματα. Δέκα παιχνίδια διεξήχθησαν μέχρι τώρα στην ημιτελική και τελική φάση των πλέι οφ. Οι γηπεδούχοι θριάμβευσαν στα εννιά. Οι φιλοξενούμενοι πάλεψαν, αλλά δεν είχαν όλοι την τύχη και τη διαιτησία που είχε ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ο κανόνας δύσκολα θα αλλάξει και στη συνέχεια. Μεγάλος και μικρός τελικός αναμένονται να κριθούν στα πέντε παιχνίδια.

***

H απόφαση του ΕΣΑΚΕ να απαγορεύσει τη μετακίνηση οπαδών θα αποδείχνονταν σωστή, αν ταυτόχρονα έβαζε περιορισμούς στην ασυδοσία των γηπεδούχων. Από τα ηχητικά εφέ, έως τα συνθήματα της εξέδρας, όλα είναι προσαρμοσμένα στην... εξόντωση του αντιπάλου. Στα περισσότερα γήπεδα, η είσοδος της φιλοξενούμενης ομάδας συνοδεύεται με τη μουσική του καραγκιόζη και τη ρίψη αντικειμένων. Ο ψυχολογικός πόλεμος έχει αρχίσει. Στις εξέδρες δεν υπάρχουν φίλαθλοι. Μόνο οπαδοί. Ανεξέλεγκτοι. Ελεύθερα βρίζουν, ανενόχλητα μετακινούνται, ατιμώρητα στοχεύουν. Κάποτε υπήρχαν οι παίκτες "μάγκες", όπως τους αποκαλούσε ο Ιωαννίδης. Ετοιμάζονταν για πόλεμο κι όχι για αθλητική γιορτή. Ο προπονητής έδινε βάρος στον ψυχολογικό τομέα. Των αγωνιστικών συστημάτων, προηγούνταν ο επηρεασμός του διαιτητή. Αν επιτρεπόταν, θα απαγόρευαν τα σφυρίγματα υπέρ της φιλοξενούμενης ομάδας.

***

Mε τη διεθνοποίηση του ελληνικού πρωταθλήματος, οι μέθοδοι αυτές ξεπεράστηκαν. Ο παίκτης "μάγκας", σύμφωνα με την προσφιλή έκφραση του Γ. Ιωαννίδη, τελείωσε. Ο Αμερικάνος, ο Ιταλός, ο Ισπανός, ενδιαφέρεται πρώτιστα για την υγεία του. Τα υπόλοιπα έπονται. Κάτω από την πίεση της εξέδρας και την ανοχή της απροστάτευτης διαιτησίας, το ελληνικό μπάσκετ καλλιέργησε τη δύναμη σε βάρος της τεχνικής και των συστημάτων. Στην πορεία του προς την κορυφή, έγινε το πιο σκληρό και αντιαθλητικό στην Ευρώπη. Από δω προέρχονται τα χαμηλά σκορ και η δύναμη της γηπεδούχου ομάδας.

***

Kορυφαία στιγμή της κουτοπόνηρης αντίληψης περί έδρας και νικητή, το τρίτο παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Η υπόθεση εκδικάζεται σήμερα ενώπιον του αθλητικού δικαστή. Οι κατηγορούμενοι ελάχιστοι και το κατηγορητήριο πενιχρό, σύμφωνα με όσα συνέβησαν. Από τις αποφάσεις που θα εκδοθούν, θα διαφανούν οι προθέσεις για το μέλλον του κορυφαίου στη χώρα μας αθλήματος.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ