ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΤΣΕΧΙΑΣ - ΠΟΛΩΝΙΑΣ - ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
Ψηφίστηκε στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στα κρυφά και στα γρήγορα
  • Εντονότατες αντιδράσεις του ΚΚΕ για το ότι δεν ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός!
  • Καταγγελία της συνοπτικής διαδικασίας του άρθρου 108
  • Α. Τσοχατζόπουλος: Το ΝΑΤΟ είναι ο προστάτης μας!

Βιαστικά, χωρίς ουσιαστική συζήτηση και με συνοπτικές διαδικασίες, σε αγαστή συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία "πέρασαν" χθες από τη Βουλή την κύρωση της σύμβασης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Πολωνίας της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση του ΚΚΕ, που κατήγγειλε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτή την τακτική!

Παρά το γεγονός ότι τόσο στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όσο και με άλλους τρόπους, το ΚΚΕ είχε ζητήσει να γίνει ουσιαστική συζήτηση ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός για το περιεχόμενο της σύμβασης, η κυβέρνηση παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, θέλησε να γίνει η διαδικασία με βάση το άρθρο 108 του κανονισμού της Βουλής, που δεν προβλέπει συζήτηση εκτός αν κάποιο κόμμα έχει αντίθετη θέση!

Χαρακτηριστική ήταν η παρατήρηση που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, πριν την έναρξη της συζήτησης, ο οποίος τόνισε ότι: "για τέτοιου είδους συμβάσεις που έχουν μεγάλη σημασία, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται το περιοριστικό άρθρο 108. Εκανα έκκληση και προς τον κ. υπουργό να συνηγορήσει στο να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τη χώρα μας εάν πάμε προς την επικύρωση, ή ακόμα για το ποια είναι η κατάσταση σε αυτές τις χώρες που πάμε να τις βάλουμε στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα".

Παράλληλα η επιχείρηση "συνοπτικών διαδικασιών" προκάλεσε την αντίδραση και του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα,που σημείωσε ότι "ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο το φέρνετε στα αρπαχτά". Μάλιστα στο σημείο εκείνο πήρε το λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, για να δηλώσει ότι το κόμμα του στηρίζει τη διαδικασία αποσαφηνίζοντας τη θέληση της Νέας Δημοκρατίας να εξελιχθεί "στα γρήγορα" η διαδικασία!!! Μετά το πέρας της συζήτησης, η κύρωση της σύμβασης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Πολυποίκιλες οι επιπτώσεις

Στην παρέμβασή του, για το περιεχόμενο της σύμβασης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ επισήμανε ότι "η αντίθεσή μας για τη διεύρυνση αυτού του οργανισμού δεν πηγάζει μόνο από τη σταθερή μας θέση ότι οι στρατιωτικοί συνασπισμοί πρέπει να διαλυθούν. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Είναι ακριβώς γιατί οι διατυπώσεις σε αυτή τη συνθήκη μέσα, είναι υποκριτικές. Μιλάμε για την ασφάλεια στην Ευρώπη και την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι η ένταξη αυτών των χωρών δημιουργεί τριβές στη λειτουργία του οικοδομήματος της Ευρώπης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ρωσία έχει επιφυλάξεις γύρω από αυτό το εγχείρημα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η προοπτική θα είναι να υπάρξει ένταση μέσα στην οποία εντάσσονται αυτές οι χώρες".

Παράλληλα επισήμανε ότι "δημιουργούνται μια σειρά από λειτουργίες καινούριες μέσα στις οποίες εμπλέκονται τώρα και οι χώρες που είναι στον ευαίσθητο χώρο της κεντρικής Ευρώπης. Και ξέρουμε από την ιστορία, ποιο ρόλο παίζει αυτή η περιοχή". Οσον αφορά το επιχείρημα ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δημιουργεί ασφάλεια, ο Ορέστης Κολοζώφ ήταν κατηγορηματικός: "Εμείς, χώρα του ΝΑΤΟ τόσα χρόνια, έχουμε ασφάλεια; Είμαστε σήμερα από εκείνες τις χώρες της Ευρώπης που η ασφάλειά της βρίσκεται στο κατώτερο σημείο. Ξοδεύουμε του κόσμου τα λεφτά στο όνομα αυτής της ασφάλειας, κάθε βράδυ πηγαίνουμε να κοιμηθούμε και δεν ξέρουμε πώς θα ξυπνήσουμε και λέμε ότι μας διασφάλισε το ΝΑΤΟ! Τι μας διασφάλισε; Οσο διασφάλισε εμάς, άλλο τόσο θα διασφαλίσει και την Πολωνία σε στιγμές κρίσης και την Τσεχία και την Ουγγαρία... ".

Μάλιστα εστιάζοντας σε μία ακόμα πλευρά της υπόθεσης, ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε ότι "με την υπογραφή μας αυτή εγκρίνουμε περίπου 115.000.000.000 δραχμές που θα χρειαστούν γι' αυτή την επιχείρηση, μέρος των οποίων θα πληρώσουμε κι εμείς. Δηλαδή τα 10.000.000.000 δραχμές! Εχουμε ενημερώσει τους Ελληνες πολίτες για αυτά τα έξοδα και έχουμε την έγκρισή τους;".

Το ΝΑΤΟ μάς προστατεύει!

Σε επιχειρηματολογία εξωραϊσμού του σύγχρονου ΝΑΤΟ, επιδόθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να ανταπαντήσει στις θέσεις του ΚΚΕ. Οπως χαρακτηριστικά είπε, οι σύγχρονες λειτουργίες του οργανισμού διαθέτουν "μια τελείως νέα προσέγγιση των θεμάτων συλλογικής ασφάλειας και έτσι να μην υπάρξει καμία απολύτως σχέση με πρακτικές και λειτουργίες του παρελθόντος οι οποίες βεβαίως είναι υπαρκτές, το παρελθόν είναι δεδομένο. Το παρελθόν ιδιαίτερα για την Ελλάδα, σε σχέση με τον οργανισμό του ΝΑΤΟ είναι σαφές, κανείς δεν μπορεί να το διαγράψει. Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι ότι είμαστε σε μια ριζικά διαφορετική εποχή η οποία δεν έχει καμία σχέση πλέον με τις συνθήκες και τους όρους λειτουργίας αυτού του οργανισμού εκείνη την εποχή ή με τα προβλήματα ασφαλείας εκείνης της εποχής". Εμμέσως ο υπουργός ομολόγησε ότι η κυβέρνηση θεωρεί "προστάτη" της χώρας σήμερα το ΝΑΤΟ καθώς και εγγυητή της ασφάλειας λέγοντας ότι "σε τελική ανάλυση τέτοιοι οργανισμοί έχουν την ευθύνη να απαντούν αποφασιστικά αρνητικά, όχι μόνο σε εστίες κρίσης αλλά και σε συμπεριφορές κρατών τα οποία λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή"!!! Κατέληξε δε λέγοντας πως "χαίρομαι διότι σήμερα η ελληνική Βουλή ψηφίζει με τέτοια εντυπωσιακή πλειοψηφία την ένταξη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας σε αυτό τον νέο οργανισμό Συλλογικής Ευρωπαϊκής Ασφάλειας"!

ΙΤΑΛΙΑ
Καταψήφισε η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Προ των πυλών η νέα κυβερνητική κρίση

ΡΩΜΗ.-

"Στα πρόθυρα του πανικού" βρέθηκε χτες η κυβέρνηση Πρόντι, μετά την άρνηση της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" να ψηφίσει και να επικυρώσει στο Ιταλικό Κοινοβούλιο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Η κυβερνητική κρίση είναι προ των πυλών έσπευσε να επισημάνει όλος ο ιταλικός Τύπος, αιτιολογώντας τη νευρική κρίση που έπιασε τον Τύπο, αλλά και τους πολιτικούς στο γεγονός ότι η "Κομμουνιστική Επανίδρυση", που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Κεντροαριστεράς, και η αρνητική ψήφος της είναι βαρύνουσα για το μέλλον της κυβέρνησης, αφού ελέγχει την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή και προχτές το βράδυ καταψήφισε στη Γερουσία την πρόταση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" δε φαίνεται πάντως διατεθειμένη ν' αλλάξει γνώμη και ιδιαίτερα κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρός της Αρμάντο Κοσούτα σε δηλώσεις που έκανε μετά την ψηφοφορία, τονίζοντας: "Επαναλαμβάνουμε ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται και σαν πρώτο βήμα θα πρέπει να ξηλωθούν οι βάσεις από τη χώρα μας. Μετά από τόσα χρόνια εξακολουθούμε να είμαστε εξαρτημένοι από τις ΗΠΑ". Ενώ χτεσινή ανακοίνωση της Επανίδρυσης μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η προς Ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι μια υποθήκη που εμποδίζει το μέλλον μιας Ευρώπης δημοκρατικής και αυτόνομης". Πιο καθησυχαστικός ήταν ο ηγέτης της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", Φάουστο Μπερτινότι ο οποίος υπογράμμισε ότι το κόμμα θα αποχωρούσε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, μόνο αν ο Πρόντι έθετε θέμα εμπιστοσύνης στο θέμα αυτό.

Πάντως, η διεύρυνση πέρασε χάρη σε ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης - και παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση Πρόντι για απουσία εξωτερικής πολιτικής - αλλά την προσεχή βδομάδα θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή. Η απόφαση που προβλέπει την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας εγκρίθηκε με 116 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 3 αποχές, με την Επανίδρυση να διαθέτει 11 έδρες στη Γερουσία και 34 στη Βουλή, από τις οποίες εξαρτάται η πλειοψηφία της κυβέρνησης Πρόντι.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδηλώσεις για τα 80χρονα του ΚΚΕ

Στη Λάρισα μεταβαίνει τη Δευτέρα 18 του Μάη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όπου θα συμμετάσχει και θα μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνει η ΝΕ Λάρισας για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου που προτείνει το ΚΚΕ. Επίσης, στις επόμενες μέρες στο νομό οργανώνονται κι άλλες εκδηλώσεις στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Ειδικότερα, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ,τη Δευτέρα 18 του Μάη, ώρα 7 μμ, στο ξενοδοχείο "Διβάνι Παλλάς" (1ος όροφος), διοργανώνει εκδήλωση - ανοιχτή συζήτηση, με εισηγήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα και θέμα:

"Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που θα εναντιώνεται αποτελεσματικά στη συντήρηση και τη "νέα τάξη πραγμάτων" και θα θέτει στόχο την ανατροπή του κυρίαρχου μπλοκ δυνάμεων".

  • Την Τρίτη 19 του Μάη 1998 και ώρα 7.30 μμ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας, η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΚΚΕ προσκαλεί σε εκδήλωση - δημόσια συζήτηση, που διοργανώνει στα πλαίσια των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, με θέμα:

"Οι πρωτοπόροι κομμουνιστές παιδαγωγοί και η σύγχρονη πρόταση του ΚΚΕ για το Πολυτεχνικό Σχολείο".

Ομιλήτρια θα είναι η Ρίτα Νικολαϊδου,μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Τέλος, την Κυριακή 24 του Μάη, στο "Χατζηγιάννειο" Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ οργανώνει ημερίδα με θέμα: "ΚΚΕ οργανωτής των λαϊκών αγώνων, εμπνευστής και κύριος αιμοδότης της Εθνικής Αντίστασης και του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας".
ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το ΔΣΕ

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν στο Γηροκομείο και τους αγωνιστές του ΔΣΕ που έπεσαν στην άνιση πάλη τους κατά της εγχώριας αντίδρασης και των ξένων προστατών της, για την Εθνική Ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό στη χώρα μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μάη, στις 8 μ.μ., στο "Μέγαρο Λόγου και Τέχνης" (πλατεία Γεωργίου) της Πάτρας. Θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και θα αναλύσει το σχετικό χρονικό ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ