ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Σύνοδος των οχτώ ισχυροτέρων χωρών

ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ.-

Κάτω από το φως απρόβλεπτων (;) γεγονότων, άνοιξε τις πύλες της η Σύνοδος των Οχτώ Μεγαλυτέρων Βιομηχανικών Χωρών της Δύσης (G8), προκειμένου οι ηγέτες να ..."εξετάσουν" την πορεία του πλανήτη και τις "νέες κατευθύνσεις", που αυτός θα πρέπει να πάρει σε όλους τους τομείς, με προεξέχοντα, φυσικά, τον οικονομικό τομέα.

Σε ένα σκηνικό που η Ινδονησία φλέγεται και μια οικονομική κρίση να τη μαστίζει εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα, την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Ινδία και "ανησύχησε" όλους τους μεγάλους, με το Κόσσοβο σε εξέλιξη, αλλά και την "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή να έχει κολλήσει... συνέρχονται οι ηγέτες για να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να διατάξουν τι θα πρέπει να κάνουμε - μάλλον, να πάθουμε - εμείς, οι απλοί πολίτες, για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επισήμως, οι διαβουλεύσεις των Οχτώ αρχίζουν σήμερα, αλλά το ανεπίσημο πρόγραμμα της συνόδου, ήδη, άρχισε από χτες, με επιμέρους διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των κρατών που συμμετέχουν. Οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη G8 είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός και οικοδεσπότης της Συνόδου, μια και αυτή πραγματοποιείται σε βρετανικό έδαφος, Τόνι Μπλερ,ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ,ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ,ο Καναδός πρωθυπουργός Ζακ Κρετιέν,ο Ιάπωνας ομόλογός του Ριουτάρο Χασιμότο,ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν,ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι και, τέλος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Η Σύνοδος των Οχτώ θα εξετάσει διεξοδικά την κατάσταση σε όλα τα "καυτά σημεία του πλανήτη", καθώς επίσης και τους τρόπους για μεταρρυθμίσεις στο διεθνές οικονομικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις, όπως αυτή στην Ασία, ενώ αναμένεται να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα από τη Σύνοδο Κορυφής του Σαββατοκύριακου.

Συμφωνίες στα πλαίσια της Συνόδου

Το πρόγραμμα των διμερών, αλλά και των πολυμερών συμφωνιών, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, αναμένεται βαρύ. Ηδη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία κατέληξαν σε συμφωνία για περαιτέρω άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς σε έξι τομείς, όπως ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος. "Η αξία του συνόλου των μέτρων ανέρχεται σε δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια. Πιστεύω ότι τα ποσά είναι τεράστια", δήλωσε ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρίτσαρντ Φίσερ.

Η συμφωνία καλύπτει τους τομείς των κατασκευών, των οικονομικών αγορών, των τηλεπικοινωνιών, των ιατρικών εξοπλισμών και των φαρμακευτικών προϊόντων, όπως επίσης και τους τομείς που αποκαλούνται "διαρθρωτικοί", όπως η διανομή, οι νομικές υπηρεσίες και η διαφάνεια των δημόσιων αγορών, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο και τους Ιάπωνες υπευθύνους.

Το θέμα της Ιαπωνίας και η οικονομική της πορεία είναι ένα από τα βασικά σημεία τριβής της Συνόδου και πέρα από τη συμφωνία ο Χασιμότο σημείωσε χτες ακόμα μία νίκη, τη συγκομιδή εγκωμίων από τους Αμερικανούς για το οικονομικό πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα σχετικά με την αντιμετώπιση του υπερπληθωρισμού.

Λαϊκή Σύνοδος Κορυφής

Παράλληλα με τη G8, άρχισε χτες τις εργασίες της στο Μπέρμιγχαμ η "Λαϊκή Σύνοδος Κορυφής" με έκκληση προς τους διεθνείς ηγέτες να υιοθετήσουν νέες πολιτικές και να προχωρήσουν σε διαγραφή χρεών στη Σύνοδο της "Ομάδας των Οχτώ", που διεξάγεται παραλλήλως. Της "Λαϊκής Συνόδου Κορυφής", που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο, προεδρεύει ο σερ Κρίσπιν Τίκελ,πρώην πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη. Σε έκθεση των συμμετεχόντων στη "Λαϊκή Σύνοδο" απευθύνεται έκκληση προς την G8 να επανεξετάσει την πολιτική για την αντιμετώπιση του χρέους των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Πάντως, περίπου 40.000 άνθρωποι αναμένεται να πάρουν σήμερα μέρος στη μήκους δέκα χιλιομέτρων ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το συνεδριακό κέντρο της "Ομάδας των Οχτώ", αφού από τις αρχές της βδομάδας δεκάδες άτομα ξεκίνησαν με τα πόδια και με ποδήλατα, από κάθε γωνιά της Βρετανίας, για το Μπέρμιγχαμ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ανθρώπινη αλυσίδα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση, απογοήτευση και ανησυχία
  • Νέες συγκρούσεις Παλαιστινίων - Ισραηλινών στρατιωτών
  • Ναυάγησαν οι συνομιλίες Ολμπράιτ - Νετανιάχου
  • Απογοήτευση από Κλίντον, έντονη ανησυχία από Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν, σήμερα, σε όλα τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, μία μέρα μετά το αιματοκύλισμα που σημάδεψε την επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τη γη τους. Η ένταση δε φαίνεται να αποκλιμακώνεται καθώς σε ναυάγιο κατέληξαν, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ στην Ουάσιγκτον. Την απογοήτευσή του δεν έκρυψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ενώ τη βαθιά τους ανησυχία εξέφρασαν η Ρωσία, η Γαλλία και η Βρετανία, που συνέστησαν αυτοσυγκράτηση και εξέφρασαν τη λύπη τους για τους νεκρούς Παλαιστίνιους.

Με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες αντιμετώπισαν, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους νεαρούς Παλαιστίνιους που, επί ώρες, επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο. Στην Ιερουσαλήμ τα επεισόδια σημειώθηκαν στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσά, με αποτέλεσμα η ισραηλινή αστυνομία να δώσει εντολή να εκκενωθεί ο χώρος του Τείχους των Δακρύων. Στη Δυτική Οχθη συγκρούσεις ξέσπασαν στη Χεβρώνα, όπου τραυματίστηκε ένας Παλαιστίνιος διαδηλωτής και ένας Ισραηλινός φωτογράφος, και στο προσφυγικό στρατόπεδο Ζαλαζούν. Στην πόλη της Γάζας σε οργισμένη διαδήλωση μετατράπηκαν οι κηδείες 5 θυμάτων από τις συγκρούσεις της Πέμπτης. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής αστυνομίας, ο αριθμός των θυμάτων της Πέμπτης, πιθανώς, θα αυξηθεί καθώς, ήδη, έχασε τη μάχη με το θάνατο ένας από τους τραυματίες.

Συγκεντρώσεις για την επέτειο της καταστροφής πραγματοποιήθηκαν, χτες, και στα 13 παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα που βρίσκονται στο Λίβανο, και από οργανώσεις που πρόσκεινται στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και από οργανώσεις που εναντιώνονται στην "ειρηνευτική διαδικασία". Η Παλαιστινιακή Αρχή με χτεσινή της ανακοίνωση προειδοποιεί ότι "αν αποτύχει η ειρηνευτική διαδικασία, τότε ο παλαιστινιακός λαός θα απαντήσει με πίστη και δύναμη".

Ναυάγιο στην Ουάσιγκτον

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν οι δύο γύροι συνομιλιών ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν εμφανίστηκε λακωνικότατος, υπογραμμίζοντας ότι "είναι δύσκολο να υπάρχει αισιοδοξία", ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε, από το Μπέρμπιγχαμ όπου βρίσκεται, ότι "η στασιμότητα δεν ωφελεί την ειρηνευτική διαδικασία και η ανάγκη επίτευξης προόδου είναι πλέον περισσότερο από επιτακτική".

Επίδειξη αδιαλλαξίας, όμως, έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος μετά το τέλος των συναντήσεών του με την Αμερικανίδα υπουργό, υπογράμμισε ότι "δε θα αποδεχτεί ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ή διαίρεση της Ιερουσαλήμ". Τους τόνους χαμήλωσε, κάπως, ο στενός συνεργάτης του Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, που τόνισε ότι "γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί τους πάντες και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά". Κατέληξε, όμως, ότι "το Ισραήλ αποκλείεται να παραχωρήσει γη που τη θεωρεί απαραίτητη για την ασφάλειά του". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε, χτες το βράδυ, συνάντηση με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος, σήμερα θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και την Κυριακή θα επιστρέψει στο Ισραήλ.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Νέες ταραχές στην απεργία των γιατρών

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ. -

Νέες ταραχές ξέσπασαν χτες στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας, Μανάγκουα, όταν αστυνομικοί συγκρούστηκαν με εκατοντάδες φοιτητές και συνδικαλιστές που συμμετείχαν σε κινητοποίηση συμπαράστασης προς τους γιατρούς που απεργούν εδώ και τρεις μήνες ζητώντας αυξήσεις της τάξης του 200%. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 φοιτητές, δύο αστυνομικοί, ενώ έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Ανάλογα επεισόδια έγιναν και την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, οπότε ανακοινώθηκε ότι τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί και συνελήφθησαν δεκάδες διαδηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, την εντολή για τη δυναμική επέμβαση της Αστυνομίας έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Αρνόλντο Αλεμάν, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών, καθώς βρίσκεται σε εφαρμογή αυστηρού προγράμματος λιτότητας κατόπιν υποδείξεων του... Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

O Mπ. Kλίντον με τον Ζ. Σιράκ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ