Σάββατο 16 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Σύνοδος των οχτώ ισχυροτέρων χωρών

ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ.-

Κάτω από το φως απρόβλεπτων (;) γεγονότων, άνοιξε τις πύλες της η Σύνοδος των Οχτώ Μεγαλυτέρων Βιομηχανικών Χωρών της Δύσης (G8), προκειμένου οι ηγέτες να ..."εξετάσουν" την πορεία του πλανήτη και τις "νέες κατευθύνσεις", που αυτός θα πρέπει να πάρει σε όλους τους τομείς, με προεξέχοντα, φυσικά, τον οικονομικό τομέα.

Σε ένα σκηνικό που η Ινδονησία φλέγεται και μια οικονομική κρίση να τη μαστίζει εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα, την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Ινδία και "ανησύχησε" όλους τους μεγάλους, με το Κόσσοβο σε εξέλιξη, αλλά και την "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή να έχει κολλήσει... συνέρχονται οι ηγέτες για να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να διατάξουν τι θα πρέπει να κάνουμε - μάλλον, να πάθουμε - εμείς, οι απλοί πολίτες, για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επισήμως, οι διαβουλεύσεις των Οχτώ αρχίζουν σήμερα, αλλά το ανεπίσημο πρόγραμμα της συνόδου, ήδη, άρχισε από χτες, με επιμέρους διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των κρατών που συμμετέχουν. Οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη G8 είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός και οικοδεσπότης της Συνόδου, μια και αυτή πραγματοποιείται σε βρετανικό έδαφος, Τόνι Μπλερ,ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ,ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ,ο Καναδός πρωθυπουργός Ζακ Κρετιέν,ο Ιάπωνας ομόλογός του Ριουτάρο Χασιμότο,ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν,ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι και, τέλος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Η Σύνοδος των Οχτώ θα εξετάσει διεξοδικά την κατάσταση σε όλα τα "καυτά σημεία του πλανήτη", καθώς επίσης και τους τρόπους για μεταρρυθμίσεις στο διεθνές οικονομικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις, όπως αυτή στην Ασία, ενώ αναμένεται να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα από τη Σύνοδο Κορυφής του Σαββατοκύριακου.

Συμφωνίες στα πλαίσια της Συνόδου

Το πρόγραμμα των διμερών, αλλά και των πολυμερών συμφωνιών, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, αναμένεται βαρύ. Ηδη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία κατέληξαν σε συμφωνία για περαιτέρω άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς σε έξι τομείς, όπως ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος. "Η αξία του συνόλου των μέτρων ανέρχεται σε δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια. Πιστεύω ότι τα ποσά είναι τεράστια", δήλωσε ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρίτσαρντ Φίσερ.

Η συμφωνία καλύπτει τους τομείς των κατασκευών, των οικονομικών αγορών, των τηλεπικοινωνιών, των ιατρικών εξοπλισμών και των φαρμακευτικών προϊόντων, όπως επίσης και τους τομείς που αποκαλούνται "διαρθρωτικοί", όπως η διανομή, οι νομικές υπηρεσίες και η διαφάνεια των δημόσιων αγορών, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο και τους Ιάπωνες υπευθύνους.

Το θέμα της Ιαπωνίας και η οικονομική της πορεία είναι ένα από τα βασικά σημεία τριβής της Συνόδου και πέρα από τη συμφωνία ο Χασιμότο σημείωσε χτες ακόμα μία νίκη, τη συγκομιδή εγκωμίων από τους Αμερικανούς για το οικονομικό πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα σχετικά με την αντιμετώπιση του υπερπληθωρισμού.

Λαϊκή Σύνοδος Κορυφής

Παράλληλα με τη G8, άρχισε χτες τις εργασίες της στο Μπέρμιγχαμ η "Λαϊκή Σύνοδος Κορυφής" με έκκληση προς τους διεθνείς ηγέτες να υιοθετήσουν νέες πολιτικές και να προχωρήσουν σε διαγραφή χρεών στη Σύνοδο της "Ομάδας των Οχτώ", που διεξάγεται παραλλήλως. Της "Λαϊκής Συνόδου Κορυφής", που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο, προεδρεύει ο σερ Κρίσπιν Τίκελ,πρώην πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη. Σε έκθεση των συμμετεχόντων στη "Λαϊκή Σύνοδο" απευθύνεται έκκληση προς την G8 να επανεξετάσει την πολιτική για την αντιμετώπιση του χρέους των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Πάντως, περίπου 40.000 άνθρωποι αναμένεται να πάρουν σήμερα μέρος στη μήκους δέκα χιλιομέτρων ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το συνεδριακό κέντρο της "Ομάδας των Οχτώ", αφού από τις αρχές της βδομάδας δεκάδες άτομα ξεκίνησαν με τα πόδια και με ποδήλατα, από κάθε γωνιά της Βρετανίας, για το Μπέρμιγχαμ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ανθρώπινη αλυσίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ