ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι αύριο στη Μαραθώνια Πορεία
  • Φιλειρηνικά ραντεβού σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά για τη συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση
  • Στις 8.00 το πρωί η εναρκτήρια εκδήλωση στον Τύμβο

Μια μέρα μόνο απέμεινε για το αυριανό μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της ειρήνης, της αξιοπρέπειας και του αγώνα. Ο "πυρετός" της προετοιμασίας "ζώνει" ευχάριστα τις Επιτροπές Ειρήνης και τη "Νεανική Δράση", που αναμένεται να δώσει με τη ζωντάνια και το δυναμισμό της μαχητικό "παρών".

Οι ειρηνοδρόμοι από όλες τις περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά θα σμίξουν για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης,στις 8.00 το πρωί στον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματίσουν στις 7.30 το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως. Συνεχίζοντας το δρόμο που άνοιξε ο μάρτυρας της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης,διατρανώνουν την αντίθεσή τους στη ΝΑΤΟική τρομοκρατία, την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και υποτέλεια. Στη μεγάλη φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική πορεία - διαδήλωση συμμετέχει πλήθος μαζικών φορέων, όπως συνδικαλιστικές οργανώσεις, δήμοι και κοινότητες.

Μαζί με τους ειρηνιστές της πρωτεύουσας αύριο πορεύονται επίσης οι αγωνιστές της ειρήνης στον Αραξο,στη Λάρισα,στο Βόλο,στην Καρδίτσα,στα Τρίκαλα,στην Ικαρία και στα Χανιά.Οι πορείες αυτές θα είναι η καλύτερη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του μαχόμενου κινήματος ειρήνης, όλο το προηγούμενο διάστημα, θα αναδείξουν πιο εντατικά και συντονισμένα τις αιχμές του αγώνα και θα αποτελέσουν νέο έναυσμα για τη συσπείρωση νέων αγωνιστών στο φιλειρηνικό κίνημα και τους μελλοντικούς, που σίγουρα θα είναι πιο δυνατοί και αποφασιστικοί.

Το πρόγραμμα της πορείας

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης έχει ως εξής:

- 8 π.μ.: Τελετή έναρξης.

- 8.30 π.μ.: Εκκίνηση της Πορείας.

- 9.30 π.μ.: Στάση στη Νέα Μάκρη,χαιρετισμός από την Επιτροπή Ειρήνης Ν. Μάκρης.

- 12 μ.: Στάση στη Διασταύρωση Ραφήνας,χαιρετισμός Επιτροπής Ειρήνης Ραφήνας.

- 1.30 μ.μ.: Στάση στο Πικέρμι,χαιρετισμός από το ΕΚΑ και την ΠΕΑΕΑ.

- 3.30 μ.μ.: Στάση στην Παλλήνη,χαιρετισμοί από το δήμαρχο, την ΑΔΕΔΥ και την ΟΓΕ.

- 5.00 μ.μ.: Στάση στην ΕΡΤ,διαμαρτυρία.

- 5.30 μ.μ.: Αγία Παρασκευή χαιρετισμοί από το δήμαρχο, την Ομοσπονδία Οικοδόμων και τη ΓΣΕΕ. Επίσης οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της Αγίας Παρασκευής, ύστερα από πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων του δήμου, υποδέχονται τους μαραθωνοδρόμους της Ειρήνης με έκθεση έργων ζωγραφικής με θέμα την ειρήνη.

- 7.30 μ.μ.: Τερματισμός στο Πεδίον του Αρεως, μέσω της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Χαιρετισμός από τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και τον πρόεδρο της ΕΕΔΔΑ, Θεοχάρη Παπαμάργαρη. Κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελο Μαχαίρα.Ψήφισμα. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οδηγίες προς ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους, που θα πορευτούν την Κυριακή στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα εξής:

1. Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

2. Να φορούν καπέλο για προστασία από τον ήλιο και ν' αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - για την αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

3. Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

4. Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Πεδίον του Αρεως.

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. καθώς και από τις περισσότερες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, με ευθύνη των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ειρηνοδρόμοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 3827.303, 3844.853.

Πούλμαν για τη Μαραθώνια Πορεία

Οι Επιτροπές Ειρήνης των συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά δρομολογούν πούλμαν για τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία στις 17 του Μάη:

  • Στου Ζωγράφου στις 7.00 πμ από την πλατεία Γαρδένιας για Μαραθώνα, στις 3.00 μμ από πλ. Γαρδένιας και στις 3.15 μμ από την πλατεία Κύπρου για την Παλλήνη.
  • Στο Βύρωνα στις 7.00 πμ από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης για Μαραθώνα.
  • Στον Αγιο Δημήτριο με το πούλμαν του δήμου στις 6.30 πμ από το Δημαρχείο.
  • Στον Ταύρο στις 6.30 πμ από το Δημαρχείο.
  • Στην Πεύκη στις 7.15 πμ από την 13η στάση και στις 7.30 πμ από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Αμαρουσίου.
  • Στην Καλλιθέα στις 7.00 πμ για Μαραθώνα και στις 4.00 μμ για Αγία Παρασκευή, από πλατεία Δαβάκη.
  • Στη Ν. Φιλαδέλφεια στις 6.45 πμ από πλατεία Πατριάρχου - Εμπορική Τράπεζα.
  • Στη Ν. Ιωνία στις 7.15 πμ από Σταθμό Ηλεκτρικού.
  • Στη Ν. Σμύρνη στις 4.00 μμ για Αγία Παρασκευή από την Ομήρου 68.
  • Στο Αιγάλεω από την Πλατεία Εσταυρωμένου στις 6.30 πμ,την Αγία Βαρβάρα, πλατεία Αγ. Ελεούσας στις 6.45 πμ και από το Παλατάκι (Χαϊδαρίου) στις 7.00 πμ.
  • Στο Περιστέρι στις 7.00 πμ απο πλατεία Δημαρχείου.
  • Στην Αχαρνών από τον Αγιο Παντελεήμονα στις 6.45 πμ,από την πλατεία Κυψέλης στις 7.00 πμ και από την Αγία Βαρβάρα Πατησίων στις 7.15 πμ.
  • Στην Κοκκινιά από τις 6.45 πμ από Πλατεία Κουμπάκη Νεαπόλεως, με στάσεις στην Πλατεία Αγ. Νικολάου Νίκαιας και στην Παιδική Στέγη Νίκαιας, για Μαραθώνα και στις 2.00 μμ από την Πλατεία Αγ. Νικολάου Νίκαιας για Παλλήνη.
  • Η Παμπειραϊκή Επιτροπή από το Δημοτικό Θέατρο στις 7.00 πμ για Μαραθώνα και στις 2.00 μμ για Παλλήνη. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα της ΠΕΔΥΕ: 4170.714, 4124.695, 4115.026.
  • Στην Ελευσίνα από το Δημοτικό Πάρκινγκ στις 4.00 μμ για Αγία Παρασκευή.
  • Στο Χολαργό από την Πλατεία Δημοκρατίας στις 6.45 πμ με διαδρομή από Πλ. Κύπρου και τέρμα Λεωφορείων Χολαργού.
  • Στο Γαλάτσι στις 6.45 πμ από το Παλιό τέρμα (Γαλατσίου και Βεϊκου).
  • Στο Χαλάνδρι στις 7.00 πμ από την Κεντρική Πλατεία (Βρύση).
  • Στην Αργυρούπολη στις 6.30 πμ από το Δημαρχείο για Μαραθώνα και στις 4.15 μμ από το Δημαρχείο για Αγ. Παρασκευή.
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

Στην κορύφωσή του πλησιάζει 20ο Δεκαήμερο Ειρήνης, που συναντά μεγάλη απήχηση στο λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας.

Ετσι για τις επόμενες μέρες έχουμε τις εξής δραστηριότητες:

Σήμερα Σάββατο 16 Μάη

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει εκδήλωση με τα 2ο, 5ο και 8ο Δημοτικά Σχολεία, με πολιτιστικό πρόγραμμα στην Πλατεία Δημαρχείου, στις 8.00 μμ.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βράβευση εκθέσεων μαθητών για την ειρήνη, απαγγελίες, χορευτικό και συναυλία με τη μεικτή χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δάφνης, ενώ συμμετέχει και ο Σύλλογος Γυναικών.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου διοργανώνει εκδήλωση στην Πλατεία Γαρδένιας, όπου παιδιά θα ζωγραφίσουν για την ειρήνη στις 6.30 μμ.Θα ακολουθήσει ομιλία στις 8.00 μμ με θέμα: "Βαλκάνια - Κύπρος" και η εκδήλωση θα κλείσει με παράσταση Καραγκιόζη από τον Κυριάκο Δεσύλλα.
  • Με την επιμέλεια του Συλλόγου Γυναικών Ηλιούπολης,τα παιδιά ζωγραφίζουν για την ειρήνη στον παιδότοπο της κεντρικής πλατείας από τις 6.00 μμ έως τις 8.00 μμ.
  • Ο "Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης" διοργανώνει εκδήλωση στις 6.00 μμ στην πλατεία Αγ. Μαρίνας (τέρμα Λεωφορείων Ανθούπολης). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορευτικό συγκρότημα και συναυλία.
  • Η "Νεανική Δράση Ειρήνης" Γαλατσίου - Χαλανδρίου οργανώνουν μουσική εκδήλωση στις 8.00 μμ στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου.
  • Ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών οργανώνει συζήτηση με φιλειρηνικό περιεχόμενο, στις 12.00,στο ΕΚΑ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγίου διοργανώνει εκδήλωση - συναυλία στη Ροδοδάφνη.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει αγώνες σκακιού Σιμουλτανέ με τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της πόλης στην αίθουσα Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών στις 6.00 μμ με συμμετοχή των πρωταθλητών Φαχιρίδου και Βαφέα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Εβρου διοργανώνει εκδήλωση στις 7.00 μμ στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης μαζί με τη "Νεανική Δράση Ειρήνης", στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη.
  • Η "Νεανική Δράση Ειρήνης" Θεσσαλονίκης οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία ειρήνης, που θα ξεκινήσει από το Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσο σταθμό τη Νέα Σάντα Κιλκίς και θα καταλήξει στην πόλη του Κιλκίς. Το ραντεβού έχει οριστεί στις 10.00 πμ.Μία ώρα αργότερα οι αγγελιοφόροι της ειρήνης θα ξεκινήσουν με μηχανές και αυτοκίνητα για να μεταφέρουν το μήνυμα αντίστασης στην επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Νέα Σάντα του Κιλκίς σε έδρα της Βαλκανικής ΝΑΤΟικής Ταξιαρχίας. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην είσοδο του Κιλκίς, απ' όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία ειρήνης μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης με κυρίαρχο σύνθημά τους το: "Είμαστε νέοι δεν προσκυνάμε, στον ιμπεριαλισμό με αγώνες απαντάμε".
Αύριο Κυριακή 17 του Μάη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ για τη Νεολαία (2.000 μ.) στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη, στους δρόμους της πόλης. (Αφετηρία στις 10.30 πμ, τερματισμός: Πλατεία Καπνεργάτη). Θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα. Για πληροφορίες στον κ. Κώστα Μακέδο τηλ. 837.574 και 838.058.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Εβρου διοργανώνει εκδήλωση στις 6.30 μμ στην Αλεξανδρούπολη στο χώρο του φάρου και πορεία ειρήνης στους δρόμους της πόλης.
Τη Δευτέρα 18 του Μάη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Χανίων πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7.30 μμ,με κεντρικό θέμα "Ειρήνη, η μόνη επιλογή - Ελλάδα χωρίς βάσεις - Αφοπλισμός, ανάπτυξη, ζωή". Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει βράβευση των έργων ζωγραφικής για την ειρήνη μαθητών Δημοτικών Σχολείων και μεγάλη συναυλία.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμή και δόξα στο ΔΣΕ

Αύριο, στις 11 πμ, στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟ, η ΚΟΘ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για το ΔΣΕ, τιμώντας τα 80 χρόνια του Κόμματος

Αύριο στις 11 πμ στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟ η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τιμώντας τα 80 χρόνια του Κόμματος, πραγματοποιεί πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ).

Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την εκδήλωση με τον Χρήστο Κόφφα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ. Απαντώντας στην ερώτησή μας γιατί η ΚΟΘ στα πλαίσια των γιορταστικών εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, επέλεξε το θέμα του Δημοκρατικού Στρατού για την ειδική αυτή εκδήλωση, ο Χρ. Κόφφας τόνισε:

"Την εκδήλωση της Κυριακής την είχαμε αποφασίσει μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό της ΚΕ για τις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια του Κόμματος. Θα αναφερθούμε βέβαια και στην ιστορία και τη γενικότερη προσφορά του ΚΚΕ. Επικεντρώσαμε όμως την προσοχή μας στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, γιατί εκτός από τ' άλλα είχαμε και μια σχετική δέσμευση.

Πριν από δυο χρόνια είχαμε πραγματοποιήσει αντίστοιχη εκδήλωση για το ΔΣΕ, στην οποία τιμήσαμε ιδιαίτερα τις γυναίκες μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού. Δώσαμε τότε έμφαση στο γυναικείο στοιχείο, γιατί εκείνη την περίοδο θα τη χαρακτήριζα σαν την κορυφαία περίοδο απελευθέρωσης της Ελληνίδας. Σε μια κοινωνία που είχε συντηρητικές αντιλήψεις γύρω από τη γυναίκα, η Ελληνίδα στα πλαίσια του Δημοκρατικού Στρατού εν όπλοις βγήκε στον αγώνα για την εξουσία. Θεωρούμε ότι είναι τεράστιο αυτό το βήμα.

Με την αυριανή εκδήλωση θέλουμε να τιμήσουμε όλους τους μαχητές του ΔΣΕ. Από την ιστορία του ΔΣ επιλέγουμε και αναδείχνουμε ένα συγκεκριμένο γεγονός που έλαβε χώρα το 1948. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις του 1948 στη Βόρεια Πίνδο και κράτησαν 70 μέρες. Το σχέδιο των Αμερικάνων, σύμφωνα και με την υπόσχεση των υποτακτικών τους, Τσακαλώτου και Παπάγου, ήταν ότι σε δέκα μέρες θα ξεμπέρδευαν με το Δημοκρατικό Στρατό και θα τον εξόντωναν. Ο ΔΣ όμως κατάφερε να κρατήσει 70 μέρες και με ένα περίτεχνο ελιγμό, αφού διατήρησε τις δυνάμεις του και το βασικό πολεμικό του υλικό, πέρασε από το Γράμμο στο Βίτσι".

Στο ερώτημα ποια είναι τα συγκεκριμένα μηνύματα που θα ήθελε να περάσει η ΚΟ Θεσσαλονίκης με αυτή την εκδήλωση, ο Χρ. Κόφφας επισήμανε:

"Αυτό το γεγονός, της μάχης του Γράμμου, αν το προσεγγίσει κανείς πιο προσεκτικά, θα δει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία για να κατανοείται σωστά αυτό που λέμε συσχετισμός δύναμης, ένα πολύ σοβαρό στοιχείο στα πλαίσια της ανάπτυξης της ταξικής πάλης. Αν δηλαδή εκείνη τη στιγμή ο Δημοκρατικός Στρατός απολυτοποιούσε το συσχετισμό δύναμης, που ήταν 1 προς 10 σε βάρος του σε έμψυχο υλικό και 1 προς 50 σε δύναμη πυρός, θα οδηγούνταν στην αδράνεια και τη διάλυση, γιατί όλα έδειχναν ότι είχαν χαθεί. Παίρνοντας όμως υπόψη τη δύναμη της ψυχής και τη δυνατότητα του ανθρώπινου μυαλού να βρίσκει λύσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες, ο ΔΣ κατάφερε να απεγκλωβιστεί και να συνεχίσει τον αγώνα του.

Αυτό μας έδωσε το ερέθισμα να το συνδέσουμε με τις σημερινές συνθήκες. Και σήμερα επικρατεί ένας συσχετισμός δυνάμεων σε βάρος του εργατικού κινήματος. Αν λοιπόν απολυτοποιήσουμε το σημερινό αρνητικό συσχετισμό, οδηγούμαστε ανοιχτά στην αδράνεια και τον εφησυχασμό. Είναι ένα ζήτημα αυτή η απολυτοποίηση που επηρεάζει βαθιά τα λαϊκά στρώματα. Βλέπουμε όμως ότι και στις γραμμές μας υπάρχει κάποιος εφησυχασμός.

Η ιστορία μας έδειξε ότι ο συσχετισμός είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Την ίδια στιγμή σήμερα διαπιστώνουμε ότι στο επίπεδο των συνειδήσεων τεκταίνονται τέτοιες δονήσεις, που, αν με σωστή παρέμβαση εμείς οι κομμουνιστές ανοίξουμε δρόμους για την έκφραση των αλλαγών αυτών που συντελούνται στη συνείδηση, θα μπορέσουμε να συσπειρώσουμε κοντά μας κόσμο, να δράσουμε αποτελεσματικά και σε μια πορεία αγώνων να ανατραπεί αυτός ο αρνητικός συσχετισμός.

Αυτό είναι το κύριο που προσπαθούμε να δώσουμε μέσα από την εκδήλωση. Οτι δηλαδή η λαϊκή ψυχή, κάτω από σωστή καθοδήγηση, μπορεί να αποδεσμεύσει δυνάμεις και παρόλο που ο συσχετισμός μπορεί να είναι αρνητικός, με αποθέματα ψυχής και με καλή οργάνωση, μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις, να αποκρούσει επιθέσεις και να αντεπιτεθεί αποτελεσματικά.

Μ' αυτό το πνεύμα οργανώνουμε την εκδήλωση της Κυριακής. Είναι μια ευκαιρία για την οργάνωσή μας ν' απλωθεί μέσα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, τόσο σε παλιούς αγωνιστές και τις οικογένειές τους όσο και σε άλλους εργαζόμενους. Αυτό το " άπλωμα" είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν τη δουλιά μας και αυτό θέλουμε να δώσουμε μέσα απ' αυτή την εκδήλωση".

Πορείες παντού

Η βροντερή φωνή του φιλειρηνικού κινήματος θα ακουστεί αύριο Κυριακή 17 Μάη σε όλη την Ελλάδα, με τις δεκάδες πορείες και διαδηλώσεις, που διοργανώνονται από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης και διατρανώνουν την αδούλωτη θέληση του λαού μας ενάντια στις ξένες βάσεις και τη ΝΑΤΟική τρομοκρατία.

Ετσι, πραγματοποιούνται πορείες - διαδηλώσεις στις εξής περιοχές:

- Στον Αραξο,όπου η Επιτροπή Ειρήνης Αχαϊας διοργανώνει την καθιερωμένη διαδήλωση και πορεία προς την αμερικάνικη βάση με εκκίνηση στις 3 μ.μ. με δωρεάν πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα από την πλατεία Γεωργίου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 4.30 μ.μ. με αποκλεισμό της ΝΑΤΟικής βάσης. Στις 6.30 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση στην Κ. Αχαγιά. Στις 7.30 μ.μ. με αφετηρία τις Εργατικές Κατοικίες στην Ανθεια θα γίνει Πορεία Ειρήνης, η οποία θα καταλήξει στην Πλ. Ελευθερίας, όπου και θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

  • Η ΝΔΕ,το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και οι Σύλλογοι του Φυσικού και των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας, καλούν και συμμετέχουν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

- Στη Λάρισα, η Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από τη Φαλάνη και θα καταλήξει στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

- Στο Βόλο, η πορεία θα ξεκινήσει από την Ιωλκό και θα καταλήξει στην παραλία του Βόλου.

- Στην Καρδίτσα, η πορεία θα ξεκινήσει από τη Σέκλιζα και θα τερματίσει στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

- Στα Τρίκαλα, στις 6.30 μ.μ. από την Κοινότητα Μεγαλοχωρίου και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ στις 9 μ.μ. θα στηθεί λαϊκό πανηγύρι στην Ασκληπιού με τη συμμετοχή 15 δημοτικών μουσικών συγκροτημάτων.

- Στην Ικαρία, η πορεία που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού, θα ξεκινήσει από το Τσουράδο και θα καταλήξει στον Αγιο Κήρυκο.

- Στα Χανιά, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνει στις 6.00 μμ από την πλατεία Αγοράς μηχανοκίνητη πορεία, για να εκφραστεί η αντίθεση στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και να καταγγελθούν τα τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια.

Την επόμενη βδομάδα

- Στο Ακτιο,την Κυριακή 24/5,μεγάλη διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη βάση.

- Στην Κομοτηνή, οι Επιτροπές Ειρήνης όλης της Θράκης διοργανώνουν μεγάλη πορεία ειρήνης καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, την Κυριακή 24/5,με κατάληξη το πάρκο της πόλης, όπου θα γίνει εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στη Χαλκίδα, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνει την Κυριακή 24/5 πορεία ειρήνης καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Νέας Αρτάκης στις 10.00 πμ,με κατάληξη το μνημείο της Αντίστασης στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, όπου Θα ακολουθήσει εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 24 Μάη οι φίλοι της ειρήνης θα πορευτούν στα βήματα του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για τις 10 το πρωί έξω από το Στρατόπεδο "Νταλίπη" στο Φοίνικα. Από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Αγαλμα του Βενιζέλου.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδηλώσεις για τα 80χρονα του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα θα μιλήσει σε εκδήλωση τη Δευτέρα 18 του Μάη

"Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που θα εναντιώνεται αποτελεσματικά στη συντήρηση και τη "νέα τάξη πραγμάτων" και θα θέτει στόχο την ανατροπή του κυρίαρχου μπλοκ δυνάμεων", είναι το θέμα εκδήλωσης που οργανώνει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 18 τουΜάη. Ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Η εκδήλωση, που διοργανώνεται στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, θα γίνει στο ξενοδοχείο "Διβάνι Παλλάς" (1ος όροφος), ώρα 7 το απόγευμα.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες και στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις του Κόμματος διοργανώνουν ακόμα:

  • Την Τρίτη 19 του Μάη 1998 και ώρα 7.30 μμ,στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας, η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΚΚΕ προσκαλεί σε εκδήλωση - δημόσια συζήτηση με θέμα: "Οι πρωτοπόροι κομμουνιστές παιδαγωγοί και η σύγχρονη πρόταση του ΚΚΕ για το Πολυτεχνικό Σχολείο".

Ομιλήτρια θα είναι η Ρίτα Νικολαϊδου,μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Την Κυριακή 24 του Μάη, στο "Χατζηγιάννειο" Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ οργανώνει ημερίδα με θέμα: "ΚΚΕ οργανωτής των λαϊκών αγώνων, εμπνευστής και κύριος αιμοδότης της Εθνικής Αντίστασης και του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας".

Με ανακοινώσεις τους καλούν στη Μεγάλη Μαραθώνια πορεία δεκάδες μαζικοί φορείς, πράγμα που δείχνει και την απήχηση που βρίσκει η φωνή του μαχόμενου κινήματος ειρήνης στο λαό και τη νεολαία.

Ανάμεσα σε άλλους, ανακοινώσεις - καλέσματα εξέδωσαν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας,η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης,η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας,η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ