Σάββατο 16 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμή και δόξα στο ΔΣΕ

Αύριο, στις 11 πμ, στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟ, η ΚΟΘ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για το ΔΣΕ, τιμώντας τα 80 χρόνια του Κόμματος

Αύριο στις 11 πμ στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟ η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τιμώντας τα 80 χρόνια του Κόμματος, πραγματοποιεί πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ).

Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την εκδήλωση με τον Χρήστο Κόφφα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ. Απαντώντας στην ερώτησή μας γιατί η ΚΟΘ στα πλαίσια των γιορταστικών εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, επέλεξε το θέμα του Δημοκρατικού Στρατού για την ειδική αυτή εκδήλωση, ο Χρ. Κόφφας τόνισε:

"Την εκδήλωση της Κυριακής την είχαμε αποφασίσει μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό της ΚΕ για τις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια του Κόμματος. Θα αναφερθούμε βέβαια και στην ιστορία και τη γενικότερη προσφορά του ΚΚΕ. Επικεντρώσαμε όμως την προσοχή μας στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, γιατί εκτός από τ' άλλα είχαμε και μια σχετική δέσμευση.

Πριν από δυο χρόνια είχαμε πραγματοποιήσει αντίστοιχη εκδήλωση για το ΔΣΕ, στην οποία τιμήσαμε ιδιαίτερα τις γυναίκες μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού. Δώσαμε τότε έμφαση στο γυναικείο στοιχείο, γιατί εκείνη την περίοδο θα τη χαρακτήριζα σαν την κορυφαία περίοδο απελευθέρωσης της Ελληνίδας. Σε μια κοινωνία που είχε συντηρητικές αντιλήψεις γύρω από τη γυναίκα, η Ελληνίδα στα πλαίσια του Δημοκρατικού Στρατού εν όπλοις βγήκε στον αγώνα για την εξουσία. Θεωρούμε ότι είναι τεράστιο αυτό το βήμα.

Με την αυριανή εκδήλωση θέλουμε να τιμήσουμε όλους τους μαχητές του ΔΣΕ. Από την ιστορία του ΔΣ επιλέγουμε και αναδείχνουμε ένα συγκεκριμένο γεγονός που έλαβε χώρα το 1948. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις του 1948 στη Βόρεια Πίνδο και κράτησαν 70 μέρες. Το σχέδιο των Αμερικάνων, σύμφωνα και με την υπόσχεση των υποτακτικών τους, Τσακαλώτου και Παπάγου, ήταν ότι σε δέκα μέρες θα ξεμπέρδευαν με το Δημοκρατικό Στρατό και θα τον εξόντωναν. Ο ΔΣ όμως κατάφερε να κρατήσει 70 μέρες και με ένα περίτεχνο ελιγμό, αφού διατήρησε τις δυνάμεις του και το βασικό πολεμικό του υλικό, πέρασε από το Γράμμο στο Βίτσι".

Στο ερώτημα ποια είναι τα συγκεκριμένα μηνύματα που θα ήθελε να περάσει η ΚΟ Θεσσαλονίκης με αυτή την εκδήλωση, ο Χρ. Κόφφας επισήμανε:

"Αυτό το γεγονός, της μάχης του Γράμμου, αν το προσεγγίσει κανείς πιο προσεκτικά, θα δει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία για να κατανοείται σωστά αυτό που λέμε συσχετισμός δύναμης, ένα πολύ σοβαρό στοιχείο στα πλαίσια της ανάπτυξης της ταξικής πάλης. Αν δηλαδή εκείνη τη στιγμή ο Δημοκρατικός Στρατός απολυτοποιούσε το συσχετισμό δύναμης, που ήταν 1 προς 10 σε βάρος του σε έμψυχο υλικό και 1 προς 50 σε δύναμη πυρός, θα οδηγούνταν στην αδράνεια και τη διάλυση, γιατί όλα έδειχναν ότι είχαν χαθεί. Παίρνοντας όμως υπόψη τη δύναμη της ψυχής και τη δυνατότητα του ανθρώπινου μυαλού να βρίσκει λύσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες, ο ΔΣ κατάφερε να απεγκλωβιστεί και να συνεχίσει τον αγώνα του.

Αυτό μας έδωσε το ερέθισμα να το συνδέσουμε με τις σημερινές συνθήκες. Και σήμερα επικρατεί ένας συσχετισμός δυνάμεων σε βάρος του εργατικού κινήματος. Αν λοιπόν απολυτοποιήσουμε το σημερινό αρνητικό συσχετισμό, οδηγούμαστε ανοιχτά στην αδράνεια και τον εφησυχασμό. Είναι ένα ζήτημα αυτή η απολυτοποίηση που επηρεάζει βαθιά τα λαϊκά στρώματα. Βλέπουμε όμως ότι και στις γραμμές μας υπάρχει κάποιος εφησυχασμός.

Η ιστορία μας έδειξε ότι ο συσχετισμός είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Την ίδια στιγμή σήμερα διαπιστώνουμε ότι στο επίπεδο των συνειδήσεων τεκταίνονται τέτοιες δονήσεις, που, αν με σωστή παρέμβαση εμείς οι κομμουνιστές ανοίξουμε δρόμους για την έκφραση των αλλαγών αυτών που συντελούνται στη συνείδηση, θα μπορέσουμε να συσπειρώσουμε κοντά μας κόσμο, να δράσουμε αποτελεσματικά και σε μια πορεία αγώνων να ανατραπεί αυτός ο αρνητικός συσχετισμός.

Αυτό είναι το κύριο που προσπαθούμε να δώσουμε μέσα από την εκδήλωση. Οτι δηλαδή η λαϊκή ψυχή, κάτω από σωστή καθοδήγηση, μπορεί να αποδεσμεύσει δυνάμεις και παρόλο που ο συσχετισμός μπορεί να είναι αρνητικός, με αποθέματα ψυχής και με καλή οργάνωση, μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις, να αποκρούσει επιθέσεις και να αντεπιτεθεί αποτελεσματικά.

Μ' αυτό το πνεύμα οργανώνουμε την εκδήλωση της Κυριακής. Είναι μια ευκαιρία για την οργάνωσή μας ν' απλωθεί μέσα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, τόσο σε παλιούς αγωνιστές και τις οικογένειές τους όσο και σε άλλους εργαζόμενους. Αυτό το " άπλωμα" είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν τη δουλιά μας και αυτό θέλουμε να δώσουμε μέσα απ' αυτή την εκδήλωση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ