Σάββατο 16 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΗ ΑΚΤΙΟΥ
Επικίνδυνες παρεμβολές σε πλοία και αεροπλάνα

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Αμυνας και Ναυτιλίας, με αφορμή την προσάραξη πλοίου στον Αμβρακικό, όπου σύμφωνα με καταγγελία του πλοιάρχου του τον οδήγησε το JPS του Λιμεναρχείου

Τους κινδύνους που προκαλεί για τη ναυσιπλοϊα και την αεροπλοϊα η βάση των ΝΑΤΟικών ιπταμένων ραντάρ στο Ακτιο, λόγω των παρεμβολών που προκαλεί στα ηλεκτρονικά συστήματα διεύθυνσης και ελέγχου του Λιμεναρχείου και των πλοίων, θέτουν με ερώτηση που κατέθεσαν χτες προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Στρ. Κόρακας.

"Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τονίζεται στην Ερώτηση, του τοπικού Τύπου ("ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ"), σοβαρές καταγγελίες έκανε ο πλοίαρχος του "Μαρία Χ", το οποίο προσάραξε στον Αμβρακικό Κόλπο, κοντά στην Πρέβεζα. Ο πλοίαρχος κατήγγειλε ότι το πλοίο προσάραξε επειδή παρενέβη στα ηλεκτρονικά συστήματα μέσω JPS η βάση του Ακτιου. Το περιστατικό αυτό δείχνει ότι η βάση του Ακτιου και τα AWACS, εκτός από την παρακολούθηση και παρέμβαση κατά των λαών και κρατών της περιοχής, είναι άκρως επικίνδυνη και για την ομαλή ναυσιπλοϊα και αεροπλοϊα στη χώρας μας".

Σύμφωνα με την καταγγελία του πλοιάρχου Στ. Οικονόμου, που δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ", το φορτηγό "Μαρία Χ" ακολουθώντας την πορεία που του έδινε το JPS του Λιμεναρχείου προσάραξε σε αμμώδη περιοχή στον Αμβρακικό. "Η πορεία, είπε, που μου έδινε το μηχάνημα ήταν στο... έδαφος αφού είχε λάθος κατά ενάμισι μίλι". Το σημείο που προσάραξε είναι κοντά στο αεροδρόμιο του Ακτιου και την ίδια ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη πτήσεις των AWACS. Ανάλογες καταγγελίες έχουν υπάρξει και κατά το παρελθόν και αναφέρονται όχι μόνο σε πλοία αλλά και σε αεροσκάφη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς "εάν είναι ενήμεροι για τις παραπάνω καταγγελίες και τι μέτρα θα πάρουν ώστε να πάψει η βάση του Ακτιου και τα AWACS να παρεμποδίζουν τη ναυσιπλοϊα στην περιοχή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ