Σάββατο 16 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι λαοί, ο αντίπαλος του ΝΑΤΟ

Αποκαλυπτικά τα συμπεράσματα ΝΑΤΟικού συνεδρίου με αντικείμενο το νέο δόγμα των χερσαίων δυνάμεων

Οι λαοί είναι ο κύριος αντίπαλος του ΝΑΤΟ και στη βάση αυτή αναπροσαρμόζει την οργάνωση και τη διάταξη των δυνάμεών του. Αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου περί δόγματος των χερσαίων δυνάμεων,που έγινε στη Λισαβόνα από 5 έως 9 του Μάη και στο οποίο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων Στρατού χωρών απ' όλο τον κόσμο και των τεσσάρων διοικήσεων του ΝΑΤΟ.

Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναθεώρηση - διαμόρφωση του δόγματος επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς στις χώρες του ΝΑΤΟ "με βάση τις παγκόσμια δημιουργηθείσες συνθήκες και ισορροπίες δυνάμεων, το μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον, τις τεχνολογικές εξελίξεις στα οπλικά συστήματα και τις νέες αποστολές, στις οποίες φαίνεται ότι θα έχουν ενεργό εμπλοκή χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις (ειρηνευτικές - ανθρωπιστικές αποστολές κλπ.)".

Η σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΣ είναι αποκαλυπτική. "Από τις παρουσιάσεις που έγιναν - αναφέρεται - κοινή διαπίστωση είναι ότι στις μελλοντικές επιχειρήσεις δε θα υπάρχουν σταθερά μέτωπα, οι αντίπαλοι δε θα είναι κράτη, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αντίπαλοι θα είναι ομάδες ανθρώπων, με κοινά χαρακτηριστικά και επιδιώξεις,ενώ θα υπάρξουν περιπτώσεις εμπλοκής του στρατού. Επίσης βασικό ρόλο θα παίξουν τα νέα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης αποτελεσματικότητας (άρματα, πολλαπλοί εκτοξευτές, επιθετικά ελικόπτερα κλπ.), η κυριαρχία στο χώρο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, οι ελαφρές μονάδες πεζικού εξοπλισμένες με σύγχρονα αντιαρματικά όπλα και οι ευέλικτοι σχηματισμοί επιπέδου ταξιαρχίας".

Σε αυτές τις προσταγές η Ελλάδα έχει πλήρως εναρμονιστεί με το νέο αμυντικό δόγμα που έχει προωθηθεί. Στο εν λόγω συνέδριο η χώρα συμμετείχε παρουσιάζοντας τις απόψεις του ΓΕΣ για την οργάνωση και διοίκηση των λεγόμενων "ειρηνευτικών αποστολών". Το θέμα αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΣ, "θα αποτελέσει ένα από τα βασικά προβλήματα στα πλαίσια αναθεώρησης του δόγματος, εργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην παρούσα περίοδο από τη νεοϊδρυθείσα Διεύθυνση Δόγματος του ΓΕΣ". Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ παρουσίασε και την πρόταση για "δημιουργία και λειτουργία πολυεθνικού σχολείου ειρηνευτικών αποστολών στο Κιλκίς",μια πρόταση που προφανώς εντάσσεται στην προοπτική δημιουργίας της βαλκανικής πολυεθνικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ