ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Να κλείσει η βάση του Αραξου

Την απαίτηση να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Αραξου και να απομακρυνθούν τα πυρηνικά όπλα από την περιοχή, διατράνωσε το φιλειρηνικό κίνημα της Πελοποννήσου με την κυριακάτικη πορεία ειρήνης που πραγματοποίησε.

Το απόγευμα της Κυριακής, έξω από τη ΝΑΤΟική βάση συγκεντρώθηκαν αγωνιστές της ειρήνης από την Πάτρα, το Αίγιο, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης και της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως "Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος" και "η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς την αμερικάνικη βάση και την απέκλεισαν. Εκαψαν το σύμβολο της υποτέλειας, την αμερικάνικη σημαία και άρχισαν να κουνούν τα κάγκελα της πύλης, φωνάζοντας "Οχι δαπάνες ΝΑΤΟικές, σχολειά και κατοικίες εργατικές". Στη συνέχεια, διαβάστηκε ψήφισμα συμπαράστασης του Σωματείου Εργαζομένων του Αραξου, με το οποίο καλούνταν οι φιλειρηνικοί πολίτες να εντείνουν τον αγώνα τους για το άμεσο κλείσιμο της αμερικάνικης βάσης.

Ακολούθως η πρόεδρος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Αχαϊας" Θάλεια Περπερίδου απηύθυνε χαιρετισμό, όπου τόνισε πως οι νέοι δε θα μείνουν στην κερκίδα θεατές μιας πραγματικότητας που τους αφορά άμεσα, καθώς σκοτώνει ό,τι πιο ωραίο έχουν. Ο μονόδρομος της νεολαίας είναι "η συσπείρωση, η συλλογική πάλη με τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", με τις Επιτροπές Ειρήνης και τους εργαζόμενους, η πάλη για τη συγκρότηση του πανίσχυρου μετώπου της φιλειρηνικής αντιιμπεριαλιστικής επίθεσης, για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας, να σταματήσει το αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια, να μην προχωρήσει η αμερικανοποίηση του Αιγαίου, η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου. Είναι η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να βγούμε στην αντεπίθεση μαζί με το λαό, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Είναι η ώρα της νεανικής δράσης για την Ειρήνη".

Στη συνέχεια, χαιρέτισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας Βασίλης Ασπρούλιας, ο οποίος σημείωσε πως οι αγωνιστές της ειρήνης πορεύονται στα βήματα των μαρτύρων της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη και Ν. Νικηφορίδη, που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη. Αναφέρθηκε στο ρόλο των βάσεων που είναι μέσα επιβολής της κυριαρχίας των ιμπεριαλιστών και ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή τους. Τόνισε πως "είναι απόλυτη ανάγκη να κινητοποιηθούν όλες οι λαϊκές δυνάμεις" για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς "προβάλλει άμεση, επιτακτική και επείγουσα η ανάγκη της στράτευσης στο κίνημα της ειρήνης, για να είναι πιο μαζικό, πιο ρωμαλέο, πιο δυναμικό, καταλύτης και μοχλός πίεσης στις διεθνείς εξελίξεις, φραγμός και ανάχωμα κάθε πολεμικής εμπλοκής, σε κάθε απειλή χρήσης βίας, για να καταργηθούν οι βάσεις του θανάτου, να καταστραφούν τα πυρηνικά, να σταματήσουν οι βάρβαροι για τους λαούς εξοπλισμοί, κάθε πυρηνική δοκιμή, κάθε άμιλλα τρόμου και ανησυχίας, για έναν κόσμο της προκοπής, της εργασίας, της φιλίας, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, που είναι το όνειρο όλων των λαών της Γης, για να ανασάνει διάπλατα μέσα σ' αυτήν όλος ο κόσμος". Τέλος, εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Από τον Αραξο το καραβάνι της Ειρήνης έφθασε στην Κ. Αχαγιά, όπου έγινε εκδήλωση και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΤΑ. Στη συνέχεια, οι φίλοι της ειρήνης έφθασαν στην Πάτρα, όπου πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας, στα Προσφυγικά. Εντονη ήταν η συμμετοχή των νέων, οι οποίοι έδιναν τον τόνο με τα συνθήματα: "Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, εμπρός να ανατρέψουμε τους ιμπεριαλιστές", "Ζει ο Μπελογιάννης ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί" και "Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί".

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Στρατής Κουνιάς, ο οποίος σημείωσε πως το φιλειρηνικό κίνημα πορεύτηκε και φέτος για να διαδηλώσει την αντίθεσή του "στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, στον κίνδυνο που εγκυμονούν για τους λαούς τα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών". Πρόσθεσε πως η φετινή εκδήλωση δεν είναι επετειακή, αλλά αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι εξελίξεις στα Βαλκάνια δείχνουν μια νέα ένταση των προσπαθειών επιβολής του ιμπεριαλισμού που προωθεί "το διαμελισμό των Βαλκανίων σε μικρές και αδύναμες χώρες". Αναφέρθηκε στο ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στην καλλιέργεια εντάσεων μεταξύ των γειτονικών λαών, όπως αυτό φαίνεται με τα γεγονότα στο Κόσσοβο και την ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ σημείωσε την αντίθεση του φιλειρηνικού κινήματος στην τακτική του "διαίρει και βασίλευε" και κάλεσε όλους να ενώσουν τη φωνή τους "μαζί με όλους τους λαούς που αντιστέκονται", χαιρετίζοντας τη φιλία των λαών και την κοινή τους πάλη ενάντια στη "νέα τάξη".

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς από το χορευτικό του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου και των Αμπελοκήπων και, στη συνέχεια, συναυλία με το συγκρότημα "Θα δείξει".

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Να μην εγκατασταθούν τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ

Με βασικά συνθήματα να μην εγκατασταθούν τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και να εξασφαλιστεί η ειρήνη στα Βαλκάνια, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι πορείες ειρήνης στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα η πορεία ξεκίνησε στις 6.30 μ.μ. από τη Φαλάνη όπου τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο κοινοτάρχης Αντ. Λυγούρας.

Ανάλογο χαιρετισμό προς τους ειρηνοδρόμους απηύθυνε ο κοινοτάρχης Γιάννουλης Αλ. Μπέης στη διάρκεια σταθμού τους στην κοινότητα. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, όπου χαιρέτισε ο Γ. Μπαλασούλης, πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΕΕΔΥΕ. Στην ομιλία του ο Αντ. Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η Ελλάδα είναι θύμα και ταυτόχρονα θύτης της "Νέας Τάξης Πραγμάτων", αφού αφ' ενός δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορά της και ιδιαίτερα τα νησιωτικά κι αφ' ετέρου χρησιμοποιείται ως ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή".

Στη συνέχεια κάλεσε τους φίλους της ειρήνης σε συντονισμένο κι αποφασιστικό αγώνα για να μπει φραγμός στα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ν' ανατραπεί η "Νέα Τάξη Πραγμάτων" και να εδραιωθεί η ειρήνη σ' όλο τον κόσμο.

Με το τέλος της ομιλίας ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα τουΜπάμπη Φωτιάδη.

  • Στο Βόλο οι ειρηνοδρόμοι ξεκίνησαν από τις αηδονοφωλιές του Δήμου Ιωλκού και μετά από δυο στάσεις - στην πλατεία Καλλιθέας και στην πλατεία Ελευθερίας - η πορεία κατέληξε στην παραλία του Βόλου.Εκεί χαιρέτισε η υπεύθυνη της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Ειρήνη Τσουρβελούδη,μίλησε ο Χάρης Ρούσσης, πρόεδρος του παραρτήματος Μαγνησίας της ΕΕΔΥΕ, απαγγέλθηκαν ποιήματα και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δημοτικούς χορούς από χορευτικό συγκρότημα της Νέας Ιωνίας.
  • Στα Τρίκαλα, εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης, όλων των ηλικιών, πορεύτηκαν από το Μεγαλοχώρι μέχρι το κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ειρήνης, κατά του ιμπεριαλισμού και της κυβερνητικής πολιτικής που, ακολουθώντας τις επιταγές των "φίλων και συμμάχων", εξυπηρετεί τα σχέδια της "Νέας Τάξης Πραγμάτων".

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικοχορευτική βραδιά στην οδό Ασκληπιού, με τη συμμετοχή πολλών παραδοσιακών μουσικών συγκροτημάτων του νομού.

  • Στην Καρδίτσα η πορεία ξεκίνησε από τη Σέκλιζα και μετά από στάση στην κοινότητα Ρούσου,κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης,όπου χαιρέτισαν ο Νομάρχης, εκπρόσωποι φορέων και μίλησε ο Αστ. Χαλάτσης,εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ.
Συνεχίζονται οι φιλειρηνικές δραστηριότητες

Το 20ό Δεκαήμερο της ΕΕΔΥΕ, που αγκάλιασε κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα, κορυφώθηκε την Κυριακή, βάζοντας τις καλύτερες παρακαταθήκες για το μέλλον, μέσα από την απήχηση που συνάντησε, ιδιαίτερα στη νεολαία. Οι δραστηριότητες, βέβαια, συνεχίζονται και τα φιλειρηνικά "ποτάμια" ξεχύνονται σε άλλες 4 πόλεις, καταγγέλλοντας το καθεστώς της εξάρτησης της χώρας στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και της παραμονής των αμερικανικών βάσεων και των πυρηνικών.

Ετσι, οι αγωνιστές της ειρήνης θα δώσουν το μαχητικό τους "παρών" την ερχόμενη Κυριακή 24 Μάη:

- Στο Ακτιο,με μεγάλη διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη βάση.

- Στην Κομοτηνή, οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με μεγάλη πορεία ειρήνης καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, με κατάληξη το πάρκο της πόλης, όπου θα γίνει εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στη Χαλκίδα, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνει πορεία ειρήνης - καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Νέας Αρτάκης στις 10.00 πμ,με κατάληξη το μνημείο της Αντίστασης στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, όπου Θα ακολουθήσει εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στη Θεσσαλονίκη, οι φίλοι της ειρήνης θα πορευτούν στα βήματα του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για τις 10 το πρωί έξω από το Στρατόπεδο "Νταλίπη" στο Φοίνικα. Από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Αγαλμα του Βενιζέλου.

Εκδήλωση στην Κηφισιά

Η Επιτροπή Ειρήνης Κηφισιάς διοργανώνει εκδήλωση αύριο Τετάρτη 20 Μάη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Διονύσου και Μυρσίνης) στις 7.00 μμ,με θέμα: "Ειρήνη και τα οξυμένα προβλήματα στα Βαλκάνια".

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από την πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης, απαγγελίες από μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και δημοτικούς χορούς από τη χορευτική ομάδα των μαθητών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τα μηχανοκίνητα της ειρήνης

Την αντίθεσή τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και στα πολεμικά στρατηγεία, που στήνουν κατά τόπους οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, διατράνωσαν τα μέλη και οι φίλοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" (ΝΔΕ), το πρωί του Σαββάτου, πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από το Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, και αφού πέρασε από το στρατόπεδο της Νέας Σάντας, κατέληξε με πικετοφορία στο Κιλκίς.

Αισθητή όμως ήταν η παρουσία ανδρών του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος Νέας Σάντας, που αρχικά προσπάθησαν να αποτρέψουν τους φίλους της Ειρήνης να διαδηλώσουν έξω από το στρατόπεδο, δηλώνοντάς τους ότι ο δρόμος που οδηγεί στο στρατόπεδο έχει κλείσει λόγω τροχαίου ατυχήματος. Τελικά όμως, μετά από τη διαμαρτυρία των μελών της ΝΔΕ στον διοικητή του τμήματος, τους επέτρεψαν να περάσουν ακολουθούμενοι όμως τώρα, για την "προστασία" τους, από περιπολικά της Αστυνομίας. Μετά από αυτό οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο της Νέας Σάντας, που σχεδιάζεται να γίνει ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσων επεμβάσεων, κάλεσαν τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στη "νέα τάξη" του ιμπεριαλισμού και απαίτησαν τον εξοστρακισμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ