ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τετράωρο "στοπ" αύριο σε ΔΕΚΟ - τράπεζες

Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής. Πολλές ώρες χωρίς αστικές συγκοινωνίες η πρωτεύουσα

Αύριο, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, πραγματοποιείται σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες,η τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ.Στα πλαίσια της στάσης εργασίας, οργανώνεται στη 1 το μεσημέρι συγκέντρωση στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας (Πανεπιστημίου), ενώ στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την 24ωρη πανεργατική πανυπαλληλική απεργία στις 27 Μάη.

Ειδικότερα, το αυριανό απεργιακό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα ακινητοποιηθούν αύριο από την έναρξη της κυκλοφορίας μέχρι τις 8 π.μ. και από τις 10 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.Τα τρόλεϊ και οι συρμοί του "ηλεκτρικού" θα ακινητοποιηθούν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ.μ.

Στην αυριανή στάση εργασίας 12 - 4 μ.μ. μετέχουν και οι σιδηροδρομικοί.Ο ΟΣΕ ανακοίνωσε ότι τις ώρες αυτές θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων, στις περιφέρειες Αθηνών, Πελοποννήσου και Μακεδονίας - Θράκης.

Με στάση εργασίας από 12 - 3μ.μ. αποφάσισε να συμμετέχει στην κινητοποίηση η ΟΣΠΑ.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ. Ηδη η ΟΜΕ - ΟΤΕ κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας για αύριο και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο χώρο της ΙΟΝΙΚΗΣ τράπεζας (Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου). Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν και 24ωρη απεργία την Τετάρτη 27/5 με προσυγκέντρωση στη Σταδίου 15 στις 10 το πρωί, με κύριο στόχο την αποτροπή και του τρίτου πακέτου ιδιωτικοποίησης. Η ΟΜΕ - ΟΤΕ χαρακτηρίζει "εγκληματική επιλογή" την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει μέχρι και 40% την πιο σημαντική και στρατηγική επιχείρηση της χώρας και καλεί τους 23.000 εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στις απεργιακές εκδηλώσεις.

Αντιδρώντας στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΕΛΤΑ,οι ταχυδρομικοί συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ. Κλιμάκια της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ επισκέπτονται εργασιακούς χώρους σ' όλη της Ελλάδα. Σε συνεδρίασή του την Παρασκευή το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα αποφασίσει για τη στάση του απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης.

Στη ΔΕΗ,η στάση εργασίας θα γίνει 12 - 4μ.μ., ενώ η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ καλεί στη συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην Ιονική, καθώς και στην 24ωρη απεργία στις 27 Μάη. Τις ίδιες ώρες γίνεται η στάση εργασίας στις τράπεζες και στις άλλες ΔΕΚΟ.

Προχωρά ο συντονισμός στη Θεσσαλονίκη

Να αντιμετωπίσουν συντονισμένα τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης αποφάσισαν στη Θεσσαλονίκη οι διοικήσεις των σωματείων εργαζομένων των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών,σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες μετά από πρωτοβουλία του ΕΚΘ.

"Αμεση είναι η ανάγκη του αγωνιστικού συντονισμού όλων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες, που σήμερα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Δε συγχωρούνται πλέον οι σπασμωδικές κινήσεις. Χρειάζεται να ενεργοποιηθούν τα σωματεία όλων των χώρων και να σχηματιστεί μια Συντονιστική Επιτροπή εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες", επισήμανε ο ΓΓ του ΕΚΘΘ. Κυριακίδης.

Ο Παύλος Αρβανιτίδης,μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ, τόνισε ότι επιτακτικά μπαίνει το πρόβλημα της συμμετοχής σ' αυτή την επιτροπή και των σωματείων του ιδιωτικού τομέα για να δοθεί από κοινού ο αγώνας.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος,ανακοίνωσε τις ενέργειες που θα πρέπει άμεσα να αναληφθούν μπροστά στη συνολική και γενικευμένη επίθεση. Πέρα από την επιτροπή που σχηματίζεται, θα σταλεί ανοιχτή επιστολή σ' όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, καθώς και μια διακήρυξη που θα μοιραστεί σ' όλους τους χώρους δουλιάς. Ακόμη θα σταλεί επιστολή στη ΓΣΣΕ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της τετράωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας, συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στις Τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα στη 1 το μεσημέρι μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ..

Την Πέμπτη το απόγευμα στις 6.30 το ΕΚΘ καλεί σε σύσκεψη όλα τα σωματεία της δύναμής του.

Κορύφωση των κινητοποιήσεων αποτελεί το μεγάλο παμμακεδονικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται την Τετάρτη 27 Μάη στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Στο μεταξύ στα πλαίσια της προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ - ΓΣΣΕ της 27ης Μάη 1998, πραγματοποιείται την Παρασκευή 22/5 στις 10 π.μ. στο κτίριο της ΕΔΟΘ σύσκεψη με τις Διοικήσεις των α/βάθμιων σωματείων του Δημοσίου.

- Σύσκεψη των σωματείων των ΔΕΚΟ πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στοΕργατικό Κέντρο Πειραιά,για την επιτυχία της αυριανής 4ωρης στάσης εργασίας.Στη σύσκεψη εκφράστηκε από αρκετούς συνδικαλιστές η δυσαρέσκεια για τη στάση των Ομοσπονδιών τους, αλλά και της ΓΣΕΕ που δεν παίρνει μέτρα συντονισμού και ανάπτυξης των αγώνων.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ομοβροντία συλλαλητηρίων από σήμερα

Μέσα από κινητοποιήσεις, προωθείται και στεριώνει ο συντονισμός δράσης ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - βιομηχάνων

Αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - βιομηχάνων, αλλά και στους κήρυκες της ταξικής συνεργασίας και της "εργασιακής ειρήνης", δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Ανατ. Πελοποννήσου, συμμετέχοντας δυναμικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής. Εργατικά συλλαλητήρια γίνονται σήμερα στις μεγάλες πόλεις της Ανατ. Πελοποννήσου: Την Καλαμάτα,την Κόρινθο,την Τρίπολη και το Αργος.

Τα κυριότερα αιτήματα που θα προβληθούν στα συλλαλητήρια, σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού οργάνου της περιοχής, είναι: Υπεράσπιση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις. Παραμονή των ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο. Αποχώρηση από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο" είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε για το ασφαλιστικό, είτε για τις εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε να απομονωθεί η κυβέρνηση και να της αφαιρεθούν η νομιμοποίηση και τα άλλοθι που εξασφαλίζει από τη συνένοχη συμμετοχή. Η διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 35άωρο, 5ήμερο, 7ωρο, με αυξήσεις και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Οι εργαζόμενοι φέρονται αποφασισμένοι να στηρίξουν τα συλλαλητήρια, δίνοντας έτσι μια μαχητική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και ταυτόχρονα, συντονιζόμενοι από τα κάτω, να πιέσουν την ηγεσία των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργάνων να σταματήσει την ολισθηρή πορεία και να ηγηθεί στην πάλη για την ανατροπή των αντεργατικών επιλογών.

Στο μεταξύ, καθώς προχωρά η οργάνωση των κινητοποιήσεων, εντείνεται η προπαγάνδα και η σπέκουλα των κυβερνητικών μηχανισμών, οι οποίοι επιχειρούν με συσκέψεις, απειλές και εκβιασμούς να σπάσουν τη συσπείρωση των εργαζόμενων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση είναι και η κάθοδος στην περιοχή του γραμματέα Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλου,ο οποίος προσπάθησε να "πειθαρχήσει" στελέχη της φιλοκυβερνητικής παράταξης.

Αρχή από το Βόλο σήμερα

Από το Βόλο ξεκινούν σήμερα τα παλλαϊκά νομαρχιακά συλλαλητήρια εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που διοργανώνουν μαζικοί φορείς, στα πλαίσια της απόφασης της πανθεσσαλικής σύσκεψης δευτεροβάθμιων και σημαντικών πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, νεολαίας, συνταξιούχων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μάη στη Λάρισα για το συντονισμό του αγώνα όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Η συγκέντρωση, που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Αλμυρού,το Σωματείο Εργαζομένων στην "Κόκα - Κόλα",η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών,τα σωματεία ΕΤΕ - ΔΕΗ, ΕΔΟΠ - ΔΕΗ,ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων,το Σωματείο Καθαριστριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών,το Συντονιστικό Μαθητικού Αγώνα και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ,γίνεται στις 7.30 το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας, με αίτημα τη λύση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα του νομού, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη.

Αύριο, τη σκυτάλη του αγώνα παίρνει η Λάρισα με συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στις 8.30 μμ στην πλατεία Ταχυδρομείου,το οποίο διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και ΕΒΕ και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία.

Στη συνέχεια ακολουθούν τα Τρίκαλα με συγκέντρωση που πραγματοποιείταιτην Παρασκευή 22 Μάη, στις 8.30μμ, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου,την οποία αποφάσισαν σε σύσκεψή τους εκπρόσωποι των δύο Ομοσπονδιών, της ΕΛΜΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων, της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Πριστηρίων, του Συλλόγου Βιβλιοπωλών, ενώ συμμετείχαν και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων.

Την ίδια μέρα και ώρα πραγματοποιείται συγκέντρωση και στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας,όπως αποφάσισαν σε σύσκεψή τους εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και ΕΒΕ, του Εμπορικού Συλλόγου, της ΕΛΜΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι σε διασπαστική κίνηση προχώρησε η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, η οποία, χτες βράδυ, συγκάλεσε άλλη σύσκεψη φορέων και κάλεσε σ' αυτήν και εκπροσώπους της Νομαρχίας, των δημάρχων, του Επιμελητηρίου κ.ά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κλιμακώνεται ο αγώνας

48ωρη απεργία από σήμερα στην Εμπορική, συνεχίζουν στην Ιονική

Αγανακτισμένοι από το δεύτερο ξυλοκόπημά τους, αυτή τη φορά έξω από το ξενοδοχείο "Κάραβελ" το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας, οι εργαζόμενοι της Ιονικής Τράπεζας συνεχίζουν την απεργία διαρκείας κατά του ξεπουλήματος της τράπεζας.

Οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία το περασμένο Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης, συνεχίζουν ταυτόχρονα και την κατάληψη του μηχανογραφικού κέντρου της τράπεζας,στον Πειραιά, ενώ καθημερινά πραγματοποιούν περιοδείες στα καταστήματα για την περιφρούρηση των κινητοποιήσεών τους.

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι της Εμπορικής Τράπεζας,ενισχύοντας έτσι το πρόγραμμα δράσης της ΟΤΟΕ. Επίσης, αποφασίστηκαν από τη διοίκηση του Συλλόγου δυο ακόμα 48ωρες απεργίες στις27 - 28 του Μάη και στις 4 - 5 Ιουνίου,ενώ στις 4 Ιουνίου θα συνεδριάσει και πάλι το ΔΣ προκειμένου να αποφασίσει την κήρυξη και νέας 48ωρης απεργίας για την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Χτες, πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας,στα πλαίσια του απεργιακού προγράμματος που αποφάσισε η ΟΤΟΕ, ενάντια στο ξεπούλημα της Ιονικής, αλλά και στα γενικότερα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών τραπεζών. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κάτω και από την πίεση των εργαζομένων, αφού η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ αντιμετώπιζε με διαφορετικά "κριτήρια" κάθε ιδιωτικοποίηση.

Η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα Πίστεως,αποφάσισε χτες να μη συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ για την τράπεζα την Παρασκευή!

Το πρόγραμμα της ΟΤΟΕ για 24ωρες απεργίες έχει ως εξής: Σήμερα, 19\5 Ιονική - Αττικής, 20\5 στάσεις εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ - Τράπεζες, 21\5 Τράπεζα της Ελλάδος, 22\5 Πίστεως, 25\5 Εργασίας - Γενική, 26\5 ΕΤΒΑ - ΕΤΕΒΑ, 27\5 πανελλαδική πανεργατική απεργία, 28\5 Κρήτης - Κεντρικής Ελλάδας, 29\5 Μακεδονίας Θράκης - Πειραιώς, 1 και 2\6 ξένες τράπεζες, 3\6 Κτηματική - Εθνοκάρτα - Γενικές Αποθήκες, 4 και 5\6 Εμπορική.

Περίεργες συγκλίσεις στο ασφαλιστικό

Πολλά τα κοινά σημεία κυβέρνησης και ΓΣΕΕ, αν και τα όργανα της τελευταίας δε συνεδρίασαν ακόμα για το πόρισμα του "κοινωνικού διαλόγου". Στον "τζόγο" τα αποθεματικά, υπό αίρεση προνοιακές παροχές

Σε ...αναμονή μέχρι να διαμορφώσει θέσεις, βρίσκεται η ΓΣΕΕ απέναντι στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του "κοινωνικού διαλόγου", για το ασφαλιστικό, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Χ. Πολυζωγόπουλο,μέσα στο πόρισμα "ορισμένες θέσεις της ΓΣΕΕ γίνονται αποδεκτές και υπάρχει συμφωνία σε πολλές διαπιστώσεις".

Παράλληλα, είναι γνωστή η θέση της ΓΣΕΕ για χρησιμοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, που φτάνουν τα τέσσερα τρισ. δραχμές,στο χρηματιστήριο με ευθύνη των διοικήσεων των ταμείων και έλεγχο από ειδική επιτροπή στα πλαίσια της επιτροπής κεφαλαιαγοράς! Η θέση της αυτή έρχεται σε συμφωνία με την αντίληψη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάγκη "τζογαρίσματος" των χρημάτων των ασφαλισμένων, με διαφορές στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και το βαθμό ελέγχου που θα ασκεί η κυβέρνηση.

Η κατ' αρχήν συζήτηση, για τις θέσεις που έχουν οι ομοσπονδίες εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες για την πορεία των κύριων ασφαλιστικών και επικουρικών ταμείων τους, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε χτες στη ΓΣΕΕ, μετά από σχετικό αίτημα της ΟΜΕ - ΟΤΕ, ενώ ταυτόχρονα έγινε και μια πρώτη ενημέρωση για τα αποτελέσματα του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό.

Μέχρι τις 10 Ιούνη οι Ομοσπονδίες θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις θέσεις τους στη ΓΣΕΕ, η οποία, σε συνδυασμό με τις γενικότερες θέσεις της, επιδιώκει με αυτό τον τρόπο - όπως είπε πρόεδρός της Χ. Πολυζωγόπουλος - να αντιμετωπίσει τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση με το επικείμενο νομοσχέδιο για το "μικρό πακέτο" του ασφαλιστικού. Τα όργανα της ΓΣΕΕ δεν έχουν ακόμα κληθεί να πάρουν θέση για το πόρισμα που αποτελεί το αποτέλεσμα αυτού του"διαλόγου", όμως ενδέχεται η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία, για να περάσει ανατροπές στο ασφαλιστικό και πέρα από τα ζητήματα για τα οποία έγινε συζήτηση.

Θέση του επιστημονικού συνεργάτη της ΓΣΕΕ, καθηγητή Σ. Ρομπόλη,ήταν στη χτεσινή σύσκεψη ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να στηριχτεί στο κείμενο αυτό των εμπειρογνωμόνων, αλλά ότι πρέπει να γίνει "πολιτικός διάλογος" μπροστά στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο.

Το περίφημο πόρισμα έχει διαπιστώσεις, με τις οποίες συμφωνεί η επιστημονική ομάδα της ΓΣΕΕ, για την εισφοροδιαφυγή, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, τις σχέσεις των ταμείων με τον πολίτη και τη διοικητική απλούστευση των λειτουργιών τους.

Η κυβέρνηση, μέσα από το πόρισμα θέτει υπό αμφισβήτηση και μια σειρά από λεγόμενες "προνοιακές" παροχές,ανάμεσα στις οποίες είναι και οι κατώτερες συντάξεις! Αλλες είναι, επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας, απόλυτης αναπηρίας, ΕΚΑΣ, κατασκηνώσεις, επίδομα αεροθεραπείας, βοήθημα απροσάρμοστων τέκνων, ειδικό επίδομα στους ανάπηρους από τρομοκρατικές ενέργειες, σύνταξη ανασφάλιστων υπερήλικων.

Το Εργατικό Δίκαιο στο απόσπασμα

Επιφανείς εκπρόσωποι του νομικού κόσμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από τις επιχειρούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Το πρόβλημα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και οι βαθύτατα αρνητικές συνέπειες, ήταν το θέμα ημερίδας, που διοργανώθηκε στα γραφεία του ΔΣΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του νομικού κόσμου (δικαστικοί λειτουργοί, καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόροι). Τα όσα ακούστηκαν εκεί, δεν αφήνουν περιθώριο για καμιά επανάπαυση.

Αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο ο προβληματισμός του αρεοπαγίτη Ευάγγελου Κρουσταλλάκη,ο οποίος στην εισήγησή του διερωτήθηκε αν "η νομολογία των δικαστηρίων θα μπορέσει να γίνει μοχλός ανάσχεσης της καταιγίδας που έρχεται" στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Η πρόταση του αρεοπαγίτη είναι να ενισχυθεί το "κοινωνικό κράτος" και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως χαρακτηριστικά είπε, "οφείλουμε όλοι μας να βοηθήσουμε". "Αυτό είναι έργο και των δικαστών, οι οποίοι πρέπει να είναι οι φυσικοί προστάτες των εργαζομένων", συνέχισε. Παράλληλα, ο ανώτατος δικαστής σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση, αναφέροντας ότι "το τέλος της εργασίας, θα σημάνει τη θανατική καταδίκη του πολιτισμού μας".

Ο Νικήτας Αλιμπράντης,καθηγητής πανεπιστημίου, καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι οι"νόμοι που εισάγουν την ευκαιριακή και ευέλικτη απασχόληση θα πρέπει να είναι αντισυνταγματικοί, γιατί αντιστρατεύονται το δικαίωμα της εργασίας". Ο καθηγητής ανέφερε ότι το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα το κοινωνικό κράτος, όπως το είχαμε γνωρίσει, δέχεται επίθεση, ενώ το Εργατικό Δίκαιο αμφισβητείται με το πρόσχημα των νέων τεχνολογιών. Ο ομιλητής είπε ότι υπάρχουν και χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αγνοούν παντελώς τη φράση "Εργατικό Δίκαιο", ως νομική ορολογία.

Στο σημείο αυτό ο Ν. Αλιμπράντης ανέφερε παραδείγματα από τη σημερινή διεθνή εμπειρία. Συγκεκριμένα, επεσήμανε, ότι στην Ολλανδία το 38% των συμβάσεων είναι μερικής απασχόλησης. Στη Γερμανία νόμος του 1985 επέβαλε τον"ευέλικτο" χρόνο εργασίας, προσαρμοσμένο αποκλειστικά στις ανάγκες της επιχείρησης, ενώ στην Αγγλία με νόμο καθιερώθηκε η απασχόληση μιας ώρας την ημέρα!

Σε παρέμβασή του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και επιφανής εργατολόγος Λ. Αυδής,επισήμανε ότι ανακύπτει ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας για τους εργαζόμενους σε συνθήκες μερικής απασχόλησης, επειδή βρίσκονται εκτός νομολογίας.

Ο Αντώνιος Ταμπάκης,δικηγόρος, είπε ότι η μερική απασχόληση εφαρμόζεται όλο και πιο πολύ στη χώρα μας, διευκρινίζοντας ότι το 30 - 35% των απασχολούμενων στα πολυκαταστήματα εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Ο Ιορδάνης Προυσανίδης,δικηγόρος, έδωσε μια φιλοσοφική διάσταση στον όρο εργασία και επεσήμανε ότι ο άνθρωπος χωρίς εργασία δεν μπορεί να υπάρξει και κατά συνέπεια κάθε ρύθμιση των εργασιακών ζητημάτων οφείλει να λαμβάνει υπόψη ότι η εργασία και ο άνθρωπος είναι αξεδιάλυτη ενότητα.

Απεργία στον ΟΔΔΥ

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΔΔΥ,ενώ χτες πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας με καθολική συμμετοχή. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τον ΟΔΔΥ σε ανώνυμη εταιρία, καταργώντας έτσι το δικαίωμα της μονιμότητας των εργαζομένων και δρομολογώντας την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 9.30 το πρωί συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΔΔΥ, ενώ αύριο θα προχωρήσουν σε νέα συγκέντρωση και πορεία στο ΥΠΕΘΟ.

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Την έντονη αποδοκιμασία των απεργών της Ιονικής, συνάντησε έξω από το "Κάραβελ" ο Θ. Τσουκάτος, όταν βγήκε να τους κάνει ...παρατήρηση. Λίγο πριν, τα ΜΑΤ είχαν εξασκηθεί πάνω τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ