ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέσα ή έξω;

AKOMA αναρωτιούνται τα επιτελεία των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής....***

Οχι γι' αυτά που συζητήθηκαν μέσα, αυτά δεν τους πολυαπασχολούν, αφού η όλη κουβέντα έγινε έτσι φιλολογικά, μια και οι πολιτικές αποφάσεις είναι δεδομένες.

***

Ούτε για τους εργαζόμενους, που διαδήλωναν απ' έξω. Τούτο πάλι το θεωρούν δεδομένο, γιατί ξέρουν πόσο ...συμπαθείς είναι στον ελληνικό λαό. Οπως εμείς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς, ε, αυτοί πρέπει να μάθουν να ζουν με τη λαϊκή κατακραυγή.

***

Με... χωροταξικά θέματα απασχολούνται οι εκσυγχρονιστές. Δηλαδή, αν στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα ΜΑΤ πρέπει να είναι έξω ή μέσα στην αίθουσα συνεδρίασης.

***

Διότι, πρέπει μεν η συγκεκριμένη υπηρεσία (τα ΜΑΤ) να... αποδείξει την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής στον κόσμο, αλλά να μη χρησιμοποιηθεί για να πείσει και τίποτε "διαφωνούντες", που θέλουν να κάνουν το κομμάτι τους στο εσωτερικό του Κινήματος;

***

Κι επειδή είναι γνωστοί... άσοι στη συνθετική σκέψη οι εκσυγχρονιστές, μάλλον θα καταλήξουν να κάνουν την επόμενη Κεντρική Επιτροπή με ΜΑΤ μέσα κι έξω...

***

ΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση ότι βρήκε κι επισήμως τον αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων που βρίσκονται στην Ελλάδα, υπολογίζοντάς τους γύρω στις 400 χιλιάδες, με βάση το ότι 314 χιλιάδες έκαναν αίτηση για "πράσινη κάρτα".

***

Ακόμα και τόσοι να 'ναι (αν και το υπουργείο Εργασίας ουδέποτε μας έπεισε για την ακρίβεια των εκτιμήσεών του για τέτοια θέματα) γιατί χαίρονται;

***

Επειδή 400 χιλιάδες κόσμος εργάζονται επί τόσα χρόνια ανασφάλιστοι; Η μήπως έχει κάποιο σχέδιο το υπουργείο για το πώς οι νομιμοποιημένοι αυτοί εργαζόμενοι θα βρουν δουλιά με ανθρώπινες συνθήκες;

Πανικός για το "μοιραίο"

Κουτοπονηριές "εκσυγχρονιστών", οι οποίες φανερώνουν την αγωνία τους για το ξέσπασμα της οργής που περιμένουν έντρομοι από τις λαϊκές μάζες. Ο λόγος για το γεγονός ότι, ενώ διέρρευσαν σε φιλικά ΜΜΕ - με αποτέλεσμα να "παίζουν" σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά δελτία - τα σχέδια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με έμφαση βέβαια στις "ελαφρύνσεις" σε μισθωτούς και συνταξιούχους, χτες βγήκαν και τα διέψευσαν!

Ο,τι πάντως και να κάνουν, δεν μπορούν να αποφύγουν το "μοιραίο": Το "μαύρισμα" από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

... και σιωπή του υπουργού

Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι οι επιδόσεις του εκσυγχρονιστικού αυταρχισμού στο "Ασκληπιείο" της Βούλας είναι γνωστές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Κ. Γείτονας παρακολούθησε την εκπομπή του "Σταρ", που έδειξε τον πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ να μεταφέρεται με την κλούβα στο αστυνομικό τμήμα. Το πόσο ενοχλήθηκε απ' τον "ανθυγιεινό" αυταρχισμό και προπαντός τι... μέτρα πήρε, φάνηκε απ' τη νέα επίθεση, κατά της κρατικής τηλεόρασης τη φορά αυτή. Βλέπετε, όταν τα ΜΜΕ εισέρχονται απρόσκλητα στα δημόσια νοσοκομεία, τότε ο αντίλογος είναι η Αστυνομία ή οι τραμπουκισμοί. Οταν όμως είναι κατόπιν προσκλήσεως του υπουργείου, τότε οι διοικήσεις οργανώνουν και δεξιώσεις.

Ετσι δεν έγινε, κύριε υπουργέ, στις 22.4.1998 - την προηγουμένη δηλαδή της κλήσης της Αστυνομίας για το συνεργείο του "Σταρ" - όταν εγκαινιάσατε στο "Ασκληπιείο" την Οδοντιατρική Μονάδα για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες;

Υ. Γ. Και μη μας πει κανείς, για το αδιαμφισβήτητο πλαίσιο συνθηκών ησυχίας και ηρεμίας, που πρέπει να απολαμβάνουν οι ασθενείς. Αυτό είναι απολύτως σεβαστό.

... και η "καλλιέργεια" συμμάχων

Φυσικά ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δεν περιμένει μοιρολατρικά το τέλος του. Ετοιμάζεται, ήδη, ώστε να ελέγχει και την "νέα τάξη" που θα προκύψει, την οποία θέλει να στηρίζει σε μια ισορροπία και στην "ισχύ των ευρασιατικών δυνάμεων". Ας δώσουμε και πάλι το λόγο τον Μπρεζίνσκι: "Αποτελεί μακροπρόθεσμο συμφέρον των ΗΠΑ να εξασφαλίσει τη διεθνή σταθερότητα καλλιεργώντας(!) μια σειρά συμμάχους -κλειδιά με τους οποίους θα μοιρασθεί τις παγκόσμιες ευθύνες".

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται να "καλλιεργήσουν" και ιδιαίτερα. Εξάλλου, για το μόνο που προειδοποιεί τη χώρα μας ο "διεθνολόγος" είναι ότι "θα ήταν μοιραίο λάθος να αναζητήσει η χώρας σας παράλογες και νοσταλγικές συμμαχίες με άλλες ορθόδοξες χώρες, όπως η Σερβία ή η Ρωσία"!

Το ΠΑΣΟΚ της Θάτσερ

"Εσείς είστε με τον Ζοσπέν ή με τον Μπλερ;", ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τις αναφορές μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στους δυο"ομογάλακτους" του κ. Σημίτη, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του κομματικού οργάνου.

"Εγώ είμαι με το ΠΑΣΟΚ" απάντησε ο κ. Ρέππας και υπενθύμισε, ότι το ΠΑΣΟΚ προϋπήρξε των δυο Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών. Σωστά. Επίσης, προ των Μπλερ και Ζοσπέν προηγήθηκε και η κυρία Θάτσερ, με την οποία είναι - κυρίως- το ΠΑΣΟΚ. Αυτό ο κ. Ρέππας δεν το είπε, αλλά εκτός του ότι το είχε πει πολύ πρόσφατα ο κ. Παπαντωνίου, η κυβέρνηση φροντίζει να το δείχνει καθημερινά. Γιατί, λοιπόν, να επαναλαμβάνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Με την προστασία ΜΑΤ...

"Δεν έχει ξανασυμβεί η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ να συνεδριάζει υπό την προστασία των ΜΑΤ", είπε ο Γ. Δασκαλάκης το περασμένο Σάββατο, βρισκόμενος εντός της αίθουσας που συσκεπτόταν η ΚΕ του κόμματός του, ενώ έξω τα ΜΑΤ χτυπούσαν τους απεργούς της Ιονικής.

Και έχει δίκιο ο κ. Δασκαλάκης. Παλιότερα τα ΜΑΤ χτυπούσαν λίγο πριν ή λίγο μετά τις συνεδριάσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι κι αυτή μια ακόμα "διαφορά" του "νέου" με το "παλιό" και... "καλό" ΠΑΣΟΚ, για το οποίο κόπτεται η "εσωκομματική αντιπολίτευση" των κυβερνώντων...

Δεν "πουλάει" πλέον

Σύσσωμη η "εσωκομματική αντιπολίτευση" του ΠΑΣΟΚ, προέβη στην ΚΕ του κόμματος στην εξής δήλωση: "Η ΟΝΕ είναι μονόδρομος" και "ουδείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί αυτή τη στρατηγική επιλογή". Κι όμως! Κάποιοι θεώρησαν ότι αυτή η ομολογία δε συνιστά το κύριο. Κάποιοι θεωρούν ως κύριο, ότι μερικοί από τους νεοφιλελεύθερους... αντιπολιτευόμενους ασπάζονται άλλο δρόμο, λέει, για να πάμε στην ΟΝΕ...

Ετσι, λοιπόν, είδαμε χτες δημοσιεύματα του τύπου "δυο κόσμοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ"! Το παραμύθι άλλωστε είναι γνωστό. Πάντα οι εμφορούμενοι από αντιλαϊκές απόψεις για το πώς πρέπει να κινείται ο κόσμος, όταν έρχονται τα δύσκολα, βγάζουν στη διατίμηση, το "άλλο", το "καλό" τους πρόσωπο...

Μόνο που το παραμύθι δεν πουλάει πλέον.

Προς απεργούς

Γιατί πάλι

φωνάζετε,

τι τάχα

σας οφείλω,

προχτές, μωρέ,

δεν πήρατε

ένα χεράκι

ξύλο;

Γιατί πάλι

φωνάζετε,

δουλιά

δεν έχετε άλλη,

είδατε, βρε,

να απεργούν

ποτέ τους

οι "μεγάλοι";

Εμπρός, λοιπόν,

στα σπίτια σας,

τελείωσε

η φιέστα,

εκτός αν θέτε

στα... πλευρά

να πάρετε

τα "ρέστα"!

Ο οίστρος

Με σεβασμό στη δημοκρατία...

Το Σάββατο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έγιναν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Το θέμα, αρκετά σημαντικό: Η λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Στο ίδιο ξενοδοχείο και λίγους ορόφους πιο κάτω συνεδρίαζαν η ΚΕ και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου παρίστατο και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος. Ο τελευταίος, όμως, δεν πάτησε καν το πόδι του στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης, υποτιμώντας προκλητικά και τη σοβαρότητα και τις απόψεις των αιρετών. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων - που τον πέτυχαν να... ξεκουράζεται στη σάλα του ξενοδοχείου - η αφ' υψηλού απάντησή του ήταν: "Πού, στην ημερίδα..;". Κατά τ' άλλα, ύμνοι στο "βάθρο της δημοκρατίας".

Το "τέλος" της ηγεμονίας των ΗΠΑ...

Ιδιαίτερα διαφωτιστικές, σχετικά με τα σενάρια που εκπονούνται στα διάφορα κέντρα των ΗΠΑ για τη "νέα τάξη πραγμάτων", αλλά και τη... διάδοχη κατάσταση, είναι οι απαντήσεις που έδωσε (σε συνέντευξή του στο "Βήμα") ο γνωστός αντικομμουνιστής και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Ζ. Μπρεζίνσκι.

Το πρώτο που κάνει εντύπωση είναι ότι ήδη στα επιτελεία των ΗΠΑ εκπονούνται σχέδια για την "επόμενη μέρα" της... πτώσης της "αυτοκρατορίας των ΗΠΑ", πράγμα που για πολλούς από τους εδώ εγχώριους θεματοφύλακες φαντάζει αδιανόητο: Λέει συγκεκριμένα ο Μπρεζίνσκι: "Εχω σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον η αμερικανική ηγεμονία μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο από μία γενιά". Και εξηγεί το γιατί: "Είτε θα έχουμε κάποιες αντιδράσεις από τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίες θα την υπονομεύσουν, είτε η αμερικανική κοινή γνώμη θα κουραστεί να πληρώνει και να ασκεί αυτή την ηγεμονία, είτε ένας συνδυασμός και των δύο"!

Ανθυγιεινός αυταρχισμός...

Παράγινε το κακό εκεί στο "Ασκληπιείο" της Βούλας. Κάθε φορά που φτάνουν στο νοσοκομείο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για ρεπορτάζ, είτε οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής είτε προπηλακίζονται.

Τις προάλλες, συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης πήγε στο "Ασκληπιείο" για να πάρει δηλώσεις απ' τον πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννη - που εργάζεται στο νοσοκομείο - για την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και δέχτηκε την επίθεση από εντολοδόχους της προέδρου Γ. Πουλοπούλου. Μάλιστα χτύπησαν και έναν εικονολήπτη. Το προηγούμενο περιστατικό είχε σημειωθεί στις 23.4.1998, όταν συνεργείο του "Σταρ" πήγε για ρεπορτάζ και μαζί με τον Χ. Ζαχαρόγιαννη οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Φαίνεται ότι η πρόεδρος του νοσοκομείου διεκδικεί τα πρωτεία στον εκσυγχρονισμό του αυταρχισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ