ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ
Στο ίδιο διπλωματικό πακέτο

Η τοποθέτηση του συνόλου των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ίδιο διπλωματικό πακέτο που επεξεργάζεται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η ταυτόχρονη διαπραγμάτευσή τους φαίνεται πως αποτελεί το στόχο της αμερικανικής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια για την αποκατάσταση της "εύρυθμης" λειτουργίας της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για να βοηθήσουν να εκτονωθεί η αυξανόμενη ένταση σχετικά με την Κύπρο και την προσπάθεια της Αγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Πρέπει να το επιλύσουμε αυτό. Για να φτάσουμε εκεί νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πολλά μέτωπα αμέσως και νομίζω ότι Τούρκοι και Ελληνες θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και, όπως γνωρίζω, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν. Δε νομίζω ότι μπορούμε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα απομονώνοντάς το από τα άλλα. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα θέματα, την Κύπρο, τις διενέξεις για τη δικαιοδοσία στο Αιγαίο, το ρόλο της Τουρκίας στο μέλλον της Ευρώπης", υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ στο Λονδίνο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στο ότι η ΕΕ θέλει μια καλή και στενή σχέση με την Τουρκία.

"Θέλουμε η Τουρκία να αισθανθεί ότι συμπεριλαμβάνεται στην οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών. Ανησυχούμε βαθιά για ό,τι συνέβη και συμβαίνει στην Κύπρο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος στην περιοχή αυτή", πρόσθεσε.

Στην Αθήνα, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως τις προσεχείς βδομάδες θα ενταθούν οι πιέσεις προς την Αθήνα, προκειμένου να αποδεχτεί, κατ' αρχήν, την αλλαγή υπέρ της Τουρκίας της απόφασης του Λουξεμβούργου σχετικά με την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Δε βιάζεται η κυβέρνηση

Ενώ οι πιέσεις από τους μεγαλοεκδότες και μεγαλοϊδιοκτήτες που συμμετέχουν στην εταιρία Multichoice εντείνονται, προκειμένου να επιτραπεί η έναρξη της ψηφιακής τηλεόρασης NOVA, η κυβέρνηση και με την πληρωμένη διαφήμιση των "θέσεών" της, αλλά και με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα, φαίνεται ότι δε... βιάζεται προς μια τέτοια κατεύθυνση. Δε βιάζεται, γιατί προφανώς στο ψηφιακό "παιχνίδι" δεν είναι έτοιμοι να μπουν ακόμη οι Σωκράτης Κόκκαλης και Μίνως Κυριακού. Μάλιστα, ο τελεταίος μέσα από το κανάλι του, τον ΑΝΤΕΝΝΑ, ήδη άρχισε να δημοσιοποιεί και αυτός τις "θέσεις" του, συμμετέχοντας ανοιχτά στις "κόντρες" για το ποιος τελικά θα ελέγξει και θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της ψηφιακής τηλεόρασης. Ας σημειωθεί, δε, ότι σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες ο υπουργός Τύπου υπέγραψε ως συναρμόδιος υπουργός, το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών με το οποίο ορίζονται τα κοινά τεχνολογικά πρότυπα (ένας αποκωδικοποιητής) στα οποία πρέπει να ανταποκρίνονται οι ενδιαφερόμενοι για την παροχή άδειας εκπομπής ψηφιακού σήματος.

Το θέμα της ψηφιακής αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς - όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί - την ερχόμενη Παρασκευή, στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, χωρίς όμως, όπως διευκρίνισε χτες ο Δ. Ρέππας, να ληφθεί απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ

Στην ψηφιακή αναφέρθηκε χτες, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Γεώργιος Κασιμάτης. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, υποστήριξε ότι το θέμα της ψηφιακής είναι καινούριο και για τον ευρωπαϊκό χώρο και γι' αυτό το λόγο είναι "υπό μελέτη".

Ο Γ. Κασιμάτης είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΕΣΡ και τα οποία το εμποδίζουν να ανταποκριθεί στο έργο του. Ο Γ. Κασιμάτης επανειλημμένα έχει θέσει την ανάγκη να επανδρωθεί το ΕΣΡ με επιστημονικό, εξειδικευμένο προσωπικό, υπογραμμίζοντας πως χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, το ΕΣΡ δεν μπορεί να λειτουργήσει και μάλιστα ενόψει των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών. Ο Δ. Ρέππας χαρακτήρισε χτες τις δηλώσεις αυτές του Γ. Κασιμάτη "υπερβολικές" και υποστήριξε ότι μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί λύση γιατί υπάρχουν εγγενείς γραφειοκρατικές δυσχέρειες και πως είναι θέμα ημερών η προκήρυξη για την πρόσληψη των 17 μονίμων υπαλλήλων, που θα επανδρώσουν το τμήμα "Ελέγχου και διαφάνειας" του ΕΣΡ. Θεωρεί επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα υποβολής παραίτησης του προέδρου του ΕΣΡ και ότι η συνεργασία τους είναι "πάρα πολύ καλή".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δυσκολίες...

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση έχει περιέλθει η ηγεσία της ΝΔ, στην προσπάθειά της να αποσαφηνίσει τη θέση της απέναντι στα "διαπλεκόμενα" και τις "ανοιχτές υποθέσεις", με αιχμή το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης.

Η ηγεσία του κόμματος επείγεται να διαμορφώσει θέση και στην κατεύθυνση αυτή θα γίνουν μέσα στη βδομάδα, αρχίζοντας από σήμερα, διαδοχικές συνεδριάσεις των ηγετικών στελεχών, με την παρουσία μάλιστα του Κ. Καραμανλή.

Ωστόσο, ο Κ. Καραμανλής έχει να αντιμετωπίσει και τις κινήσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του. Η Ντ. Μπακογιάννη έσπευσε χτες να πάρει θέση στο θέμα των "διαπλεκομένων", ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι υπάρχει "πρόβλημα εκσυγχρονισμού" στη ΝΔ, ζητώντας "σύζευξη με το φιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση".

Από την πλευρά του ο Στ. Μάνος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "αν δεν κάνει την εμφάνισή της στην πολιτική μια ισχυρή ομάδα νέων σε νοοτροπία και ικανών ανθρώπων, το υπάρχον πολιτικό σύστημα θα συνεχίσει να κρατά τη χώρα πίσω από τις εξελίξεις".

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕ ΠΑΣΟΚ
Ολες οι πλευρές "ευχαριστημένες"

Ενας κόσμος με δυο πρόσωπα, όπου πίσω από το ένα επιχειρείται να κρυφτεί η αντιλαϊκότητα του άλλου, αναδείχτηκε κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

Η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση", διεκδικώντας πάντα την κατοχύρωσή της ως τάση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, επέλεξε αυτή φορά να δηλώσει παρουσία, καταψηφίζοντας την εισήγηση του Κ. Σκανδαλίδη γύρω από τα θέματα κοινωνικής πολιτικής (8 ψήφοι κατά), αλλά κυρίως επιδίωξε την καταγραφή της παρουσίας της μέσω της υπερψήφισης της τροπολογίας Πεπονή, που ζητούσε να επανεξεταστούν μία προς μία όλες οι ιδιωτικοποιήσεις (έλαβε 24 ψήφους σύμφωνα με την "αντιπολίτευση", ενώ σύμφωνα με το προεδρείο έλαβε 18 ψήφους). Υπέρ της τροπολογίας που απορρίφθηκε τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Χρ. Παπουτσής, ο Π. Οικονόμου, ο Γ. Δασκαλάκης, ο Μ. Δασκαλάκης, ενώ οι της "πτέρυγας Τσοχατζόπουλου" επέλεξαν να λείπουν όταν τέθηκε σε ψηφοφορία...

Οσο για τον πρωθυπουργό - έχοντας λάβει την κομματική νομιμοποίηση - επέλεξε στη δευτερολογία του "ενωτικούς τόνους" και επίδειξη ανέξοδης... ευρυχωρίας στη "διαφορετική" άποψη. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι "ανησυχεί", είπε ο Κ. Σημίτης για να συμπληρώσει ότι "ελπίζω να συνεχίσει να ανησυχεί"...

Κατόπιν της συνεδρίασης, επαναλήφθηκε το φαινόμενο όλες οι πλευρές να δηλώνουν "ευχαριστημένες" από το αποτέλεσμα... Τέλος, χτες όταν ο Δ. Ρέππας κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιρρήσεις στελεχών της ΚΕ, είπε ότι "δε σχολιάζει συνεδριάσεις κομματικών οργάνων", αλλά έσπευσε να τονίσει πως όλοι συμφωνούν με την ΟΝΕ και πως η πλειοψηφία της ΚΕ απεφάνθη...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Η Αχτίδα Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αύριο Τετάρτη στις 8 το βράδυ, μπροστά στα κομματικά γραφεία της ΚΟΒ Αγ. Παύλου, στην οδό Ηπείρου.Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Χριστάνης,μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ