Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ
Στο ίδιο διπλωματικό πακέτο

Η τοποθέτηση του συνόλου των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ίδιο διπλωματικό πακέτο που επεξεργάζεται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η ταυτόχρονη διαπραγμάτευσή τους φαίνεται πως αποτελεί το στόχο της αμερικανικής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια για την αποκατάσταση της "εύρυθμης" λειτουργίας της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για να βοηθήσουν να εκτονωθεί η αυξανόμενη ένταση σχετικά με την Κύπρο και την προσπάθεια της Αγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Πρέπει να το επιλύσουμε αυτό. Για να φτάσουμε εκεί νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πολλά μέτωπα αμέσως και νομίζω ότι Τούρκοι και Ελληνες θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και, όπως γνωρίζω, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν. Δε νομίζω ότι μπορούμε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα απομονώνοντάς το από τα άλλα. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα θέματα, την Κύπρο, τις διενέξεις για τη δικαιοδοσία στο Αιγαίο, το ρόλο της Τουρκίας στο μέλλον της Ευρώπης", υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ στο Λονδίνο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στο ότι η ΕΕ θέλει μια καλή και στενή σχέση με την Τουρκία.

"Θέλουμε η Τουρκία να αισθανθεί ότι συμπεριλαμβάνεται στην οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών. Ανησυχούμε βαθιά για ό,τι συνέβη και συμβαίνει στην Κύπρο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος στην περιοχή αυτή", πρόσθεσε.

Στην Αθήνα, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως τις προσεχείς βδομάδες θα ενταθούν οι πιέσεις προς την Αθήνα, προκειμένου να αποδεχτεί, κατ' αρχήν, την αλλαγή υπέρ της Τουρκίας της απόφασης του Λουξεμβούργου σχετικά με την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ