Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Οι κομμουνιστές συζητούν και παίρνουν πρωτοβουλίες
  • Συνέντευξη Τύπου την αύριο Τετάρτη 20 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό
  • Περίπου 50 κόμματα από όλες τις ηπείρους έχουν δηλώσει συμμετοχή
  • Αρχισαν οι πρώτες αφίξεις των αντιπροσωπειών

Εκπρόσωποι δεκάδων εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων από όλες τις ηπείρους συναντιούνται στην Αθήνα ανάμεσα στις 22 και 24 Μάη, ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυσή του και 150 χρόνων από την πρώτη δημοσίευση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς. Θέμα αυτής της Διεθνούς Συνάντησης, που διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ με βάση τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος, είναι: "Τα κομμουνιστικά κόμματα στις σύγχρονες συνθήκες". Με αφορμή τη Διεθνή Συνάντηση θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, αύριο, Τετάρτη 20 Μάη και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό.

Αντικειμενικός στόχος δεν είναι παρά η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των κομμουνιστών από τα διάφορα μέρη του κόσμου. Με αφετηρία της συζήτησης την επικαιρότητα και τα σύγχρονα επαναστατικά μηνύματα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κομμάτων θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στα μεγάλα προβλήματα του σήμερα, στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των λαών και των εργαζομένων μέσα από τις διαδικασίες παγκοσμιοποίησης του καπιταλισμού και στις εφικτές προοπτικές συντονισμού σε ευρύτερο επίπεδο αντίστασης, πάλης και δράσης ενάντια στον κοινό εχθρό. Σε μια εποχή που η επίθεση ενάντια στους λαούς, στα δικαιώματά τους, στις ελευθερίες τους αλλά και ενάντια στα κομμουνιστικά κόμματα και τα ιδεώδη τους έχει ενταθεί και έχει γίνει ιδιαίτερα πολύπλευρη, η ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών με σκοπό την κοινή δράση γίνεται ολοένα και περισσότερο επιτακτική.

Ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανατροπή των σχεδίων του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών, των συμφερόντων τους, των δικαιωμάτων τους και πολλές φορές της ίδιας τους της ύπαρξης και παρουσιάζονται μεθοδευμένα ως αναπόφευκτα και ως μονόδρομος. Η συνάντηση κομμουνιστών από όλο τον κόσμο δεν μπορεί παρά να δίνει ελπίδα ότι ακόμα και σήμερα το όραμα ενός καλύτερου αύριο δε γίνεται και δεν μπορεί να το ξεφτίσει κανείς.

Στην πρωτοβουλία της ΚΕ του ΚΚΕ ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 50 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο, ενώ οι αφίξεις των εκπροσώπων τους έχουν, ήδη, αρχίσει. Χτες το απόγευμα, έφτασε η Ταμίλα Γιαμπρόβα, πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας. Σήμερα, αναμένονται οι Μπέτι Φράιντενσμπεργκ Κάρλσον και Γιόργκεν Μάντσεν από το ΚΚ Δανίας, Ερνα Μπένετ από το ΚΚ Αυστραλίας, Γκούο Σουντίν και Τζιν Ρούνχουα από το ΚΚ Κίνας, Κιμ Σον Γιονγκ από το Εργατικό Κόμμα Κορέας.

Αύριο Τετάρτη έχει ανακοινωθεί η άφιξη των Σκοτ Μάρσαλ από το ΚΚ ΗΠΑ, Ζι Ζακ Ριόνγκ και Ρι Ουνγκ Τζιλ από το Εργατικό Κόμμα Κορέας, Αντι Μπρουκς και Ρίτσαρντ Μπος από το Νέο ΚΚ Βρετανίας, Ναμπίλ Τζαλαχιέγ από το Συριακό ΚΚ, Λουίς Μιράντα Ρεσεντίζ από το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μεξικού, Βίκτορ Τιούλκιν, Α γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού - Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας, Αλφρεντ Ρούμπιξ, προέδρου της Ενωσης Κομμουνιστών Λετονίας, Βίκτορ Τσίκιν, Α γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Τόλστικοφ, υπευθύνου Διεθνών Σχέσεων του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, Ναντιέζντα Γκαριφουλίνα, στελέχους του ΚΕΚΡ. κ.ά.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα, φτάνουν στην Αθήνα οι Εύα Σζολόζι από του Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Μ. Ρ. Σχουκαϊρ από το Ιορδανικό ΚΚ, Ματς Λομάν από το ΚΚ Σουηδίας, Καρκαμπί Ζαχί από το ΚΚ Ισραήλ, Λούντο Μαρτένς και Μισέλ Κολόν από το Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Κάρλος Αμπόιμ Ινγλέζ από το Πορτογαλικό ΚΚ, Κάρμεν Μορέντε Μ. από το ΚΚ του Ισπανικού Λαού, Ντενίς Ντουβό και Χοσέ Κορντόν από το Γαλλικό ΚΚ, Μαρία Λάσο από το ΚΚ Ισπανίας, Βαν ντερ Κλιφτ από το ΚΚ Ολλανδίας. Τέλος την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η άφιξη των Ιρζί Μαστάλκα από το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, και Νικολάι Μπιντιούκοφ από το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ