Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ
Ατέλειωτο πολύβουο αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι

Η Μαραθώνια και οι Πορείες Ειρήνης σε όλη τη χώρα, είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας θεσμός που έχει μπει στις καρδιές των καλοπροαίρετων ανθρώπων, των αγωνιστών του λαϊκού φιλειρηνικού κινήματος, που συνειδητοποιούν ότι βασική προϋπόθεση για να ζήσουν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια σε έναν κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι η αντίσταση και σύγκρουση με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Τρανή απόδειξη ότι η συνειδητοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων κατακτάει νέες θέσεις, είναι και η φετινή κεντρική Μαραθώνια Πορεία, της ΕΕΔΥΕ, που ομολογουμένως ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

Χιλιάδες ήταν οι μαραθωνοδρόμοι της ειρήνης που έφτασαν από όλες τις γωνιές της Αττικής, το πρωί της Κυριακής, στον Τύμβο του Μαραθώνα. Το αγωνιστικό τους "παρών" έδωσαν όλες οι γενιές των ηρωικών αγώνων, της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και του Πολυτεχνείου, αλλά την "παράσταση έκλεψαν" οι νέοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", που φέτος με τη ζωντάνια και τον παλμό τους κατείχαν τα δύο τρίτα του συνόλου των οδοιπόρων.

Σηκώνοντας τα λάβαρα του αγώνα αλλά και το ανάστημά τους πάνω από τον δήθεν ρεαλισμό του συμβιβασμού και της υποταγής, οι ειρηνοδρόμοι πορεύτηκαν στα ίδια βήματα και "μαζί", με τον αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Διανύοντας τα 42 χιλιόμετρα της διαδρομής μέχρι την Αθήνα, βάδισαν στο δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, της μαχητικής διεκδίκησης της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Ελλάδας.

Παρόλο που το πολύβουο φιλειρηνικό ποτάμι, συνάντησε στο πέρασμά του ριζικές εναλλαγές καιρικών συνθηκών, ακόμα και καταρρακτώδη βροχή, το αγωνιστικό φρόνημα των ειρηνοδρόμων δεν πτοήθηκε στο ελάχιστο, αντίθετα ατσαλώθηκε ακόμη περισσότερο. Κορυφώθηκε και ανέδειξε την αδούλωτη θέληση του λαού μας, όταν "παρέκκλινε" για μια φιλειρηνική - αντιιμπεριαλιστική "επίσκεψη" στο σύμβολο της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και τρομοκρατίας, την αμερικάνικη πρεσβεία και αργότερα με τη μεγαλειώδη υποδοχή από πλήθος κόσμου στο Πεδίον του Αρεως.

Η φιλειρηνική πανστρατιά της Κυριακής, στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες 6 πόλεις της χώρας, αλλά και οι αναμενόμενες εξίσου δυναμικές φιλειρηνικές "εξορμήσεις", με τις πορείες της ερχόμενης Κυριακής σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ακτιο και Χαλκίδα αποδεικνύουν ότι το φιλειρηνικό κίνημα βάζει σταθερά τις αγωνιστικές παρακαταθήκες του για το μέλλον.

Η νεολαία κρατάει γερά τη σκυτάλη αυτού του αγώνα από τις προηγούμενες γενιές. Το λαϊκό κίνημα της χώρας μας συνειδητοποιεί ότι σήμερα μπορεί να αντισταθεί και αύριο να ανατρέψει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της νέας τάξης.Η ελπίδα που γεννιέται στους σημερινούς λαϊκούς αγώνες θα γίνει αύριο η φλόγα που θα δώσει φως στη νομοτελειακή πορεία προς την κοινωνική απελευθέρωση και το ειρηνικό μέλλον των λαών, χωρίς καταπίεση, πολέμους και"προστάτες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ