Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΜΗΤΤΟΣ
"Αντεξε σαν κάστρο"

Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Υμηττό, για τους τρεις ήρωες ΕΠΟΝίτες, που υπερασπίστηκαν, τον Απρίλη του 1944, το μικρό σπίτι της οδού Αγραίων μέχρι θανάτου, από τους Γερμανούς φασίστες

"Κάστρο δεν ήταν, μα άντεξε σαν να ήταν κάστρο". Ο στίχος αυτός ακούστηκε για άλλη μια φορά, την Κυριακή, έξω από το μικρό σπιτάκι της οδού Αγραίων 47, το οποίο οι τρεις ΕΠΟΝίτες Κώστας Φολτόπουλος,Μήτσος Αυγέρης καιΘάνος Κιοκμενίδης υπερασπίστηκαν μέχρι θανάτου στις 28 Απριλίου του 1944 από τους Γερμανούς χιτλεροφασίστες.

Ετσι, νεολαίοι και αντιστασιακοί, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή προκειμένου να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στους τρεις νέους, που έπεσαν από τα βόλια των φασιστών, για να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη. Οι συγκεντρωμένοι, προχώρησαν με πορεία από το Δημαρχείο του Υμηττού προς το "κάστρο", ενώ τα συνθήματα, "ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Αντίσταση" και "Μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας", δόνησαν τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης.

Αμέσως μετά το Τρισάγιο, που τελέστηκε στη μνήμη των νεκρών ηρώων, οι συγκεντρωμένοι σιγοτραγούδησαν, με φανερή συγκίνηση, το "Επέσατε θύματα". Η ιαχή "Αθάνατοι", δόνησε αμέσως μετά, την ατμόσφαιρα.

Ο Δήμαρχος του Υμηττού Δημήτρης Αργιανάς στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε: "Η ηρωική θυσία των τριών ΕΠΟΝιτών έγινε προσπάθεια να θαφτεί και να ξεχαστεί. Κάτι τέτοιο όμως δεν το κατάφεραν. Το παράδειγμά τους παραμένει φωτεινό και για τις επόμενες γενιές". Και κατέληξε λέγοντας ότι χρέος όλων είναι "η θυσία τους να γίνει φυλαχτό στην καρδιά μας".

Ο Νίκος Παπαδόπουλος,τοπικός Γραμματέας της ΕΠΟΝ την εποχή της ηρωικής θυσίας, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα δεινά που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Και κατέληξε, στέλνοντας μήνυμα αγώνα στη νέα γενιά: "Εμείς είμαστε εκεί, στις μνήμες της Εθνικής Αντίστασης, ενώ ταυτόχρονα προχωράμε στην τέλεση του αγώνα μας, του οποίου εγγυητές είστε εσείς, οι νέοι".

Στις ιστορικές εκείνες στιγμές, της υπεράσπισης του "κάστρου", αναφέρθηκε ο σημερινός πρόεδρος του παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ, Δημήτρης Ψημένος,ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε: "Οι ορδές των χιτλεροφασιστών του Γερμανικού στρατού ντροπιάστηκαν από τρία αμούστακα παιδιά". Ο Δ. Ψημένος, επισήμανε ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να δείξει τον οφειλόμενο σεβασμό στην Εθνική Αντίσταση και στους αντιστασιακούς.

Τέλος, το λόγο πήρε ο Ν. Μακρής,εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής. Τόνισε ότι τα ιδανικά των τριών ηρωικών πεσόντων και των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Και κατέληξε: "Η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να προσφέρουμε στους νεκρούς είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους".

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον Εθνικό Υμνο.

Τέλος, στη μνήμη των τριών αμούστακων παλικαριών που θυσιάστηκαν για να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη, στεφάνια κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, ο Δήμος Υμηττού, η ΚΟΒ Υμηττού του ΚΚΕ, η ΟΒ Υμηττού της ΚΝΕ, η Τομεακή Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, ο Δήμος Μπραχαμίου και πλήθος φορέων αλλά και απλών πολιτών. Στην εκδήλωση εξάλλου, παραβρέθηκαν επίσης, ο Δημήτρης Νικολαϊδης, επίτιμος δήμαρχος Βύρωνα, ο Νίκος Καραντηνός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δημοσιογράφων της Εθνικής Αντίστασης και Ταμίας της ΕΣΗΕΑ, αντιπροσωπεία της "Δημοκρατικής Ενότητας" Ηλιούπολης, καθώς και αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ