Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύγχρονος "Γκοτζαμανισμός"!

Η προχτεσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης ήταν μεγαλειώδης. Και ήταν τόσο μεγαλειώδης, ώστε αυτό που συνέβη με όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ, του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου (με μοναδική εξαίρεση το "Ρ" και τον "902"), να αποτυπώνει μεγαλειωδώς την αλητεία (σ.σ.: επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για αλητεία με όλη τη σημασία της λέξης), που πρεσβεύουν οι "ταγοί" της ενημέρωσης σ' αυτόν τον τόπο.

***

Στοιχείο πρώτο: Καμία εφημερίδα και κανένα ηλεκτρονικό ΜΜΕ - πλην των εξαιρέσεων που αναφέρθηκαν - δεν αφιέρωσε ούτε μια λέξη, ούτε ένα δευτερόλεπτο, ούτε ένα πλάνο, για να ενημερώσει το κοινό για την πραγματοποίηση της πορείας ειρήνης πριν αυτή λάβει χώρα, την Κυριακή.

Στοιχείο δεύτερο: Κατά τη διάρκεια της φιλειρηνικής πορείας από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, από το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα που οι ειρηνοδρόμοι έφτασαν στο Πεδίον του Αρεως, κανένα μα κανένα ραδιοτηλεοπτικό κανάλι - πλην δύο ραδιοσταθμών, που έλεγαν από μία όλη κι όλη πρόταση - δε μετέδωσε το γεγονός ούτε ως ...εκατοστή είδηση!

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το πρωί της Κυριακής που διεξαγόταν η πορεία, το ένα κανάλι της κρατικής τηλεόρασης μετέδιδε ρεπορτάζ για την ...παραγωγή κοτόπουλων, το άλλο τελούσε σε ζωντανή σύνδεση με τη Μητρόπολη Αθηνών και μετέδιδε το μνημόσυνο για τον πρώην αρχιεπίσκοπο, ενώ τα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα εξέπεμπαν κινούμενα σχέδια... Την ίδια τακτική ακολούθησαν όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σε όλα τα κυριακάτικα δελτία ειδήσεών τους, πλην της κρατικής τηλεόρασης, που μετέδωσε δυο εικόνες από τη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, στο βραδινό της δελτίο, κατόπιν της πορείας και κατόπιν εορτής...

Στοιχείο τρίτο: Χτες, μια μέρα μετά την πορεία, οι αναγνώστες των εφημερίδων διαπίστωσαν ότι η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που ακολούθησε 35 χρόνια μετά τα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, δεν έγινε ποτέ! Και είναι προφανές ότι για τις εφημερίδες αυτές η πορεία δεν έγινε ποτέ, αφού καμία τους δεν αφιέρωσε ούτε μία λέξη στην πραγματοποίησή της! Επαναλαμβάνουμε: Καμία μα καμία εφημερίδα χτες δεν έγραψε ούτε μια λέξη για την πορεία ειρήνης, πλην του "Εθνους" - που αφιέρωσε 97 λέξεις, τυπωμένες στο κάτω και αριστερό μέρος της 19ης σελίδας του - της "Αθηναϊκής" και της "Αυριανής", με λίγες μόλις λέξεις στη 12η σελίδα τους...

***

Οποιοι ισχυριστούν ότι ο παραπάνω συγχρωτισμός συνιστά τυχαίο γεγονός (!)έχουν τόσο ...τυχαία αντίληψη για τα πράγματα που δεν αξίζει να ασχολούμαστε μαζί τους. Οποιοι καταφύγουν και περιορίσουν το θέμα στην άσκηση κάποιας επιμέρους δημοσιογραφικής κριτικής για την υποτίμηση του θέματος της πορείας, από όσους την ...υποτίμησαν, υποπίπτουν σε διπλό σφάλμα: Αφ' ενός, προτείνουν την υποκρισία ως μέσο προφύλαξης εκείνων που ασκούν την τακτική της συνειδητής αποσιώπησης απέναντι σε ό,τι δεν τους αρέσει. Αφ' ετέρου, ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, ζήτημα δημοκρατίας και όχι μόνο, το περιορίζουν και το αντιμετωπίζουν - το πολύ - ως σύμπτωμα δημοσιογραφικής αγυρτείας.

Το πόσο βαθιά πολιτικό πρόβλημα ανακύπτει από την αποσιώπηση της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, το πιστοποίησε χτες ο αρμόδιος υπουργός Τύπου. Ο κ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε από το "Ρ" πώς εξηγεί το ότι τα κρατικά κανάλια είχαν χρόνο την Κυριακή για ρεπορτάζ περί της ...παραγωγής κοτόπουλων και όχι για την ειρήνη, απάντησε ότι ...δεν είναι υπεύθυνος να καθορίζει το εκπεμπόμενο πρόγραμμα (ποιος του το ζήτησε;) και πως, γενικά, πρέπει να υπάρχει δεοντολογία και αξιολόγηση δημοσιογραφική των προς μετάδοση προϊόντων. Μάλιστα, αφού αναφέρθηκε ανέξοδα στη συμβολή του Λαμπράκη, θεώρησε σκόπιμο να κάνει και ...χιούμορ, ενθυμούμενος πως ο Λαμπράκης ήταν από την Αρκαδία και ήταν "υγειονομικός", όπως ο ίδιος ο κ. Ρέππας. Για τις διαφορές του με τον Λαμπράκη (ο Λαμπράκης ήταν αριστερός και δεν έλεγε "ευχαριστώ" στους Αμερικάνους), ο υπουργός δεν αναφέρθηκε...

***

Η αποσιώπηση της πορείας χιλιάδων ανθρώπων υπέρ της ειρήνης, η εντολή "φίμωσης", είναι πολιτική στάση. Είναι ο σύγχρονος "Γκοτζαμανισμός". Είναι μια πολιτική στάση, που συνάδει απόλυτα με τη γενικότερη στάση εκείνων που κουμαντάρουν τις τύχες του τόπου. Οι συμμετέχοντες - κυβερνώντες και μεγαλοσχήμονες - στις μικροϊμπεριαλιστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας στα Βαλκάνια, οι επίδοξοι πλιατσικολόγοι των αγορών της ευρύτερης περιοχής, οι μαριονέτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ δεν έχουν κανένα συμφέρον από την ειρήνη και από οτιδήποτε αντιστρατεύεται τον ιμπεριαλισμό.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θάψιμο τόσο στοχευμένο πια, που βγάζει μάτι! (2018-07-13 00:00:00.0)
Πώς δεν τις είδε ο Τύπος... (2008-03-22 00:00:00.0)
Το δράμα του Λιβάνου συνεχίζεται (2006-09-24 00:00:00.0)
Στα 40 χρόνια από την πρώτη Μαραθώνια πορεία (2003-05-11 00:00:00.0)
«Παράρθε ο ντουνιάς...» (2000-11-26 00:00:00.0)
Ενόχλησε το μέγεθος και ο παλμός της πορείας (1997-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ