Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενόχλησε το μέγεθος και ο παλμός της πορείας

Εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί "έκλεισαν τα μάτια" και υποβάθμισαν ή αποσιώπησαν το γεγονός, χωρίς να μπορούν να κρύψουν τη στενοχώρια τους γιατί δεν έγιναν επεισόδια

Από την υποβάθμιση μέχρι την πλήρη αποσιώπηση κινήθηκαν οι χτεσινές εφημερίδες, σχετικά με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία. Εκτός βέβαια από το "Ρ", η μοναδική εφημερίδα, που αφιέρωσε το πρώτο θέμα της στο Πολυτεχνείο, ήταν η "Αθηναϊκή" με τίτλο: Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι. Στις υπόλοιπες, το θέμα είναι σαφώς υποβαθμισμένο. Στις περισσότερες, πάντως, τόσο στους τίτλους, όσο και στα σχόλια, αποτυπώνεται, όχι αυτό που είδαν, αλλά αυτό που ήθελαν να δουν οι συντάκτες τους. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τους τίτλους: "Ελευθεροτυπία": Απόντες νεκροί και ΕΦΕΕ, "Εθνος": Η παρακμή μιας επετείου, "Εξουσία": Απουσίασαν κόσμος και μνήμες... Ομως, την παράσταση έκλεψε η "Αυγή". Στη βάση της πρώτης σελίδας, το δημοσίευμα έχει τίτλο: "Αιδώ Πολυτεχνείο - Τέλος εκπομπής..."!

Σε όλες τις περιπτώσεις, γίνεται αναφορά για μικρή συμμετοχή του κόσμου, ορισμένοι μάλιστα την προσδιορίζουν σε 3.000 (!) άτομα, γίνεται συσχετισμός με τις πορείες του '74 και του '75, ενώ δε λείπουν και οι αιχμές για την ανάγκη να σταματήσει ο γιορτασμός και ειδικότερα η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι περισσότερες από τις απογευματινές εφημερίδες δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους γιατί δεν έγιναν επεισόδια με πρωταγωνιστές τους "γνωστούς - αγνώστους", για τα οποία ήταν προετοιμασμένες να αφιερώσουν πολυσέλιδα ρεπορτάζ. Στο γεγονός αυτό συνέβαλε αποφασιστικά η περιφρούρηση των εκδηλώσεων και της πορείας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και τη νεολαία. Αυτό δεν μπορούν να το αγνοήσουν ούτε οι εφημερίδες, επισημαίνοντας και τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την περιφρούρηση που επέτρεψε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να γίνει η πορεία χωρίς επεισόδια.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι ίδιες εφημερίδες που έκαναν ότι δεν είδαν τις προηγούμενες μέρες, αφ' ενός αποσιώπησαν τις εκδηλώσεις του γιορτασμού, την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, αφ' ετέρου συνέχισαν την προσπάθεια εκφυλισμού του περιεχομένου, σε συνδυασμό με την προβολή ενός κλίματος τρομοκρατίας για όσους θα ήθελαν να πάρουν μέρος στην πορεία.

Ανάλογη στάση κράτησαν και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Μάλιστα, υπήρξε μια διαφορά ανάμεσα στις πρώτες ανταποκρίσεις που μετέδιδαν και οι οποίες ήταν σαφώς πιο κοντά στην πραγματικότητα από αυτές που ακολούθησαν, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αλλαγή στάσης ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας (2005-11-16 00:00:00.0)
Καταγγελία της ΚΝΕ (2003-11-18 00:00:00.0)
Παλλαϊκός γιορτασμός σε πολλές πόλεις (2002-11-08 00:00:00.0)
Παλλαϊκός - αγωνιστικός ο γιορτασμός της εξέγερσης (1997-11-13 00:00:00.0)
ΝΑΡ: Στον αστερισμό των κρατικών σχεδίων; (1996-11-19 00:00:00.0)
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ και φωτίζει τους δρόμους του αγώνα (1996-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ