• Τριήμερες οι εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, τη Δευτέρα το απόγευμα
  • - Παλλαϊκός - αγωνιστικός θα είναι ο γιορτασμός της 24ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για άλλη μια χρονιά, λαός και νεολαία θα διαδηλώσουν για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία και θα πάρουν... - 1997-11-13 00:00:00.0"/>
  • Τριήμερες οι εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, τη Δευτέρα το απόγευμα
  • - Παλλαϊκός - αγωνιστικός θα είναι ο γιορτασμός της 24ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για άλλη μια χρονιά, λαός και νεολαία θα διαδηλώσουν για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία και θα πάρουν... - 1997-11-13 00:00:00.0" /> Παλλαϊκός - αγωνιστικός ο γιορτασμός της εξέγερσης | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 22
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 24 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
    Παλλαϊκός - αγωνιστικός ο γιορτασμός της εξέγερσης
    • Συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής, που απαρτίζεται από εκπροσώπους μαζικών φορέων εργαζομένων και νεολαίας
    • Εκκληση της Επιτροπής για μαζική συμμετοχή και έμπρακτη υπεράσπιση των οραμάτων και συνθημάτων της εξέγερσης, αλλά και προς τα ΜΜΕ "να σταθούν στο ύψος που ταιριάζει
    • Τριήμερες οι εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, τη Δευτέρα το απόγευμα

    Παλλαϊκός - αγωνιστικός θα είναι ο γιορτασμός της 24ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για άλλη μια χρονιά, λαός και νεολαία θα διαδηλώσουν για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" και θα πάρουν μέρος στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Παρά το τεχνητό κλίμα εκφοβισμού που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η ανάληψη της ευθύνης διοργάνωσης των εκδηλώσεων από ευρεία επιτροπή εκπροσώπων μαζικών οργανώσεων, σημαίνει ότι λαός και νεολαία, με τη μαζική τους συμμετοχή, θα περιφρουρήσουν τα αγωνιστικά μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73, που εμπνέουν και σηματοδοτούν και σήμερα τους αγώνες.

    Χτες, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασαν τη διακήρυξη - κάλεσμα "προς τη νεολαία, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και το λαό της Αθήνας" και αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη περιφρούρηση των εκδηλώσεων.

    Η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους της νεολαίας (φοιτητικές παρατάξεις της ΕΦΕΕ), του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), της Ανώτατης Σχολής Καλών τεχνών (ΑΣΚΤ), της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και δευτεροβάθμιων οργανώσεών της, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας.

    Διακήρυξη της Επιτροπής

    Η Επιτροπή "καλεί τη νεολαία, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το λαό της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζικά στον τριήμερο γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (15 - 17 Νοέμβρη) και στην πορεία που θα γίνει τη Δευτέρα προς την αμερικανική πρεσβεία, σύμβολο της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων, και να συμβάλουν, ώστε να πάρει ο γιορτασμός παλλαϊκό χαρακτήρα με εκδηλώσεις σε σχολεία, στρατόπεδα και άλλους χώρους".

    Καλεί, επίσης, "να υπερασπίσουν έμπρακτα το χαρακτήρα, τη μορφή και την αισθητική που ταιριάζουν στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από τα οράματα και τα συνθήματα της εξέγερσης του '73 για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, που παραμένουν και σήμερα επίκαιρα".

    Οσον αφορά το τεχνητό κλίμα εκφοβισμού με όσα γράφονται στον Τύπο και λέγονται από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, η Επιτροπή κάνει έκκληση στα ΜΜΕ και στους εποπτεύοντες φορείς (ΕΣΗΕΑ - Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο), "στο όνομα της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης και της εθνικής αναγκαιότητας να παραμείνει ζωντανή - αγωνιστική η ιστορική μνήμη σήμερα, στους δύσκολους καιρούς που περνά η χώρα μας και ο λαός μας, να σταθούν στο ύψος που ταιριάζει στο τριήμερο μνήμης, ώστε να συμπορευτούν με το λαϊκό αίσθημα που εμπνέεται και καθοδηγείται από εκείνο τον αγώνα". Και υπογραμμίζει ότι η συμβολή τους στην παραπάνω κατεύθυνση "θα αποτελέσει σημαντική προσφορά και παράγοντα αποτροπής για όσους υπονομεύουν την ιστορική μνήμη και τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου".

    Τριήμερες εκδηλώσεις

    Οι εκδηλώσεις θα είναι τριήμερες (Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα) και θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Στο χώρο του Πολυτεχνείου, θα γίνουν εκθέσεις φωτογραφίας και ντοκουμέντων, προβολές ταινιών μικρού μήκους και συζητήσεις φορέων για επίκαιρα θέματα. Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα ανοίξουν το Σάββατο και την Κυριακή στις 9 το πρωί και θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 10 το βράδυ και από εκείνη την ώρα δε θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου. Τη Δευτέρα, οι πόρτες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 2.30 μ.μ., οπότε θα αρχίσει το πρόγραμμα των ομιλιών. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 3.30 μ.μ. Το διάστημα του τριημέρου θα ανασταλούν όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Ιδρυμα, ενώ η Σύγκλητος και η Συντονιστική Επιτροπή θα βρίσκονται συνεχώς στο χώρο. Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα κτίρια "Αβέρωφ" και "Γκίνη", στα οποία θα γίνουν οι εκδηλώσεις.

    Ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ, Λευτ. Παπαγιαννάκης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο φετινός γιορτασμός θα είναι "ειρηνικός", "παρά τους ψιθύρους", όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε εκείνους που καλλιεργούν κλίμα αναμονής επεισοδίων. Διευκρίνισε δε ότι οι διάφορες παρεμβάσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου με την τοποθέτηση λαμαρινών κλπ. δεν είναι απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος, αλλά πρωτοβουλία του εργολάβου, ο οποίος έχει αναλάβει την αποκατάσταση του κτιρίου της Πρυτανείας που είχε καταστραφεί. Πάντως, δήλωσε ότι η Σύγκλητος θα υπερασπιστεί πάση θυσία το άσυλο.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων '67 - '74 Μιχ. Βαρδάνης κάλεσε σε όσο το δυνατόν μαζικότερο γιορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Νοέμβρη και κάλεσε τα ΜΜΕ να συμβάλουν στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για μαζικότερη συμμετοχή στο γιορτασμό και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Η Ευθ. Κιάου, εκ μέρους της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας, μίλησε για την έκθεση φωτογραφίας που θα λειτουργεί στο χώρο του Πολυτεχνείου με υλικό φωτογραφιών από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της χούντας, τις φυλακές, τα γεγονότα στην Κύπρο, την εξέγερση της Νομικής, καθώς και με εφημερίδες και αφίσες της εποχής, ενώ θα προβληθούν και ιστορικά ντοκουμέντα.

    Ο Παν. Σοφός,γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), δήλωσε ότι "το ΕΚΑ συμμετέχει από την αρχή στην επιτροπή για το γιορτασμό των φετινών εκδηλώσεων στο Πολυτεχνείο, εκφράζοντας το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και προβάλλοντας τα αιτήματα των εργαζομένων, που βέβαια και στο "σήμερα" έχουν την έκφρασή τους, όπως και στην ίδια την πολιτική του 1973".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ