Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αμοιβή μόνο το ένσημο!

Εργοδότης υποχρεώνει καπνεργάτριες να δουλεύουν 8ωρο με αμοιβή μόνο το ένσημό τους. Πρόκειται για τον γνωστό καπνέμπορο Χαρδαλιά, ο οποίος νοίκιασε το εργοστάσιο ΓΙΟΥΝΑΪΤ και προσέλαβε 50 καπνεργάτριες με τη συμφωνία να μην τις καταβάλλει μισθό, αλλά μόνο να παρέχει ασφαλιστική κάλυψη για όσο διάστημα αυτές εργαστούν. Από την πλευρά τους οι εργάτριες που έχουν οι περισσότερες αρκετά χρόνια προϋπηρεσία και για το λόγο αυτό δεν επαναπροσλαμβάνονται, αναγκάστηκαν να δεχτούν τον εκβιασμό, προκειμένου να εξασφαλίσουν τουλάχιστον μερικά ένσημα.

Για το θέμα αυτό επισκέφτηκε την Επιθεώρηση Εργασίας η πρόεδρος του "Καπνεργατικού" Σωματείου, Παναγιώτα Σιδηροπούλου και μετά την ενημέρωση που έκανε στους προϊσταμένους της Υπηρεσίας, αποφασίστηκε να μεταβούν από κοινού σωματείο και υπάλληλοι της Επιθεώρησης στην παραπάνω επιχείρηση.

Στο μεταξύ στις 20 του Νοέμβρη ο ίδιος εργοδότης, ο οποίος ας σημειωθεί είναι γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θα καθίσει στο εδώλιο μετά από αυτεπάγγελτη μήνυση που ασκήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας γιατί έχει να καταβάλει από πέρσι σε 500 περίπου καπνεργάτες και καπνεργάτριες μισθούς, άδειες, επιδόματα. Μάλιστα σε ορισμένους εργαζόμενους η εταιρία οφείλει πάνω από 1,5 εκατομμύριο.

Το ενδιαφέρον της πολιτείας για την τύχη τόσων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, είναι ανύπαρκτη. Το Σωματείο επισκέφθηκε πριν δύο μήνες το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και ζήτησε τη μεσολάβηση του υπουργού. Η υπόθεση όμως δεν είχε καμία συνέχεια, καθώς η γραμματέας του υπουργού διαμήνυσε στους εργαζόμενους ότι η αναζήτηση του κ. Χαρδαλιά απέβη μάταιη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ