Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υπόθεση του λαού
  • Συνέντευξη της Επιτροπής που διοργανώνει τις τριήμερες εκδηλώσεις
  • Τη Δευτέρα η συγκέντρωση και πορεία στο αμερικανικό προξενείο

Σε υπεράσπιση του ανατρεπτικού χαρακτήρα του Πολυτεχνείου, από τις προσπάθειες "εχθρών" και "φίλων" να το αφυδατώσουν και να το μετατρέψουν σε αβλαβές εικόνισμα, σε ακόμη μια "εθνική επέτειο", καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης και τη νεολαία η Επιτροπή Φορέων που συγκροτήθηκε για τη διοργάνωση του φετινού αγωνιστικού γιορτασμού της ηρωικής εξέγερσης του Νοέμβρη του '73.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στην Επιτροπή, κάλεσαν τους Θεσσαλονικείς να κάνουν δική τους υπόθεση το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, ώστε να αποκτήσει μαζικό και παλλαϊκό χαρακτήρα, μέσα από εκδηλώσεις στα σχολεία, στις σχολές, στους τόπους δουλιάς, στους δήμους και τις κοινότητες, στους πολιτιστικούς φορείς, στα στρατόπεδα, σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη θα γίνει συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 4.30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει πορεία προς το αμερικανικό προξενείο με κατάληξη το Πολυτεχνείο. Την Κυριακή 16 του μήνα θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στην Επιτροπή Φορέων που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων '67 - '74 Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, οι πέντε ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Αδιορίστων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων, η Ενωση Εκτάκτων του ΥΠΠΟ και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Παιδαγωγικού και Εικαστικού. Ενώ στηρίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχαιολογικού, Εστιών και Γερμανικού.

Με την κοινή διακήρυξή τους οι φορείς ξεκαθαρίζουν ότι η περιφρούρηση του γιορτασμού αποτελεί αποκλειστική υπόθεση και καθήκον του μαζικού κινήματος, απαντώντας ουσιαστικά στις συντονισμένες προσπάθειες καταπάτησης του φοιτητικού ασύλου.

"Σήμερα, 24 χρόνια μετά - αναφέρεται στη διακήρυξη - τα συνθήματα στην πύλη του Πολυτεχνείου "Εξω οι ΗΠΑ", "Εξω το ΝΑΤΟ" είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα. Γιατί και οι βάσεις του θανάτου παραμένουν και εξακολουθούμε να συμμετέχουμε στην επιθετική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Γιατί από τις ίδιες δυνάμεις που άναψαν το πράσινο φως, μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του Προέδρου Μακάριου, στον τουρκικό Αττίλα στην Κύπρο, διαιωνίζεται η διχοτόμηση της Κύπρου και επιχειρείται η αναδιανομή του Αιγαίου προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου".

Επίσης, στη διακήρυξη γίνεται αναφορά και στις πρόσφατες αποκαλύψεις για καλλιέργεια νεοφασιστικών αντιλήψεων στην Αστυνομία. Αναφέρεται συγκεκριμένα: "Στους κόλπους της Αστυνομίας αναπτύσσονται νεοφασιστικά καρκινώματα με τις ευλογίες εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων, γνωστών συνεργατών της χούντας και εργολάβων της εθνικοπαραφροσύνης. Ολοι αυτοί σε ανοιχτή και αγαστή συνεργασία με τις φασιστικές οργανώσεις θέλουν να δηλητηριάσουν το νου και την ψυχή της νεολαίας με εθνικιστικά - ρατσιστικά κηρύγματα, καλλιεργώντας το μίσος για τους γειτονικούς λαούς".

Στη συνέντευξη, τόσο ο εκπρόσωπος των ΕΛΜΕ, Τ. Μυταφίδης,όσο και ο εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ-Θ, Μ. Σπυριδάκης,μίλησαν και για τη νέα ολομέτωπη επίθεση στην παιδεία και τα εργασιακά δικαιώματα, και κάλεσαν όλο το λαό να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις, σημειώνοντας την ιστορική παρακαταθήκη που άφησε το Πολυτεχνείο, τους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες για "ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ". Και τέτοιοι αγώνες, διευκρίνισαν, είναι αυτοί που αναπτύσσονται σήμερα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, στον κοινωνικό αποκλεισμό των προσφύγων και των μεταναστών.

Στη Λέσβο

Με στόχο την αναβάθμιση των εκδηλώσεων, στην επέτειο του Πολυτεχνείου και μετά από πρόσκληση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, συγκροτήθηκε Επιτροπή για την πραγματοποίηση τριήμερου γιορτασμού. Εκτός από το Εργατικό Κέντρο, συμμετέχουν εκπρόσωποι των Συλλόγων Φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών, της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Μυτιλήνης, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Λέσβου, του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου και του Δήμου Μυτιλήνης. Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και συζήτηση σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στα προπύλαια των κεντρικών λυκείων, ομιλία στο ΕΚ Μυτιλήνης και στη συνέχεια λαμπαδηφορία από τους μαθητές των σχολείων της πόλης.

Τη Δευτέρα θα γίνει συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο χώρο μπροστά από το άγαλμα της Ελευθερίας και στη συνέχεια πορεία προς το κέντρο της Πόλης, στο πάρκο Αγίας Ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ