Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
"Βρώμικο παιχνίδι" ενάντια στο μήνυμα του Νοέμβρη

Τη στάση των παρατάξεων που υπονόμευσαν την εκπροσώπηση του απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ στη Συντονιστική Επιτροπή για το γιορτασμό της εξέγερσης, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας

Τις παρατάξεις, που με τη στάση τους δεν επέτρεψαν την εκπροσώπηση του απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ στη Συντονιστική Επιτροπή για το γιορτασμό της 24ης επετείου του Πολυτεχνείου, καταγγέλλουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, τονίζοντας ότι "ο λαός και η νεολαία θα τους απομονώσει, θα επιμείνει και φέτος, παρά τα σχέδιά τους, στο μαζικό - ενωτικό - παλλαϊκό εορτασμό της επετείου". Καταγγέλλουν επίσης στους φοιτητές και στον ελληνικό λαό "τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται πίσω από τις πλάτες του φοιτητικού κινήματος και στοχεύουν στο να υπονομεύσουν ανοιχτά την 24η επέτειο εορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73". Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι ΠΚΣ τονίζουν τα εξής:

"Η ΠΑΣΠ και από κοντά ο Συνασπισμός και η ΕΑΑΚ (ΝΑΡ - Συσπειρώσεις), στη συνεδρίαση του απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ (το οποίο εκλέχτηκε από το 17ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο που διεξάχθηκε το '95 και του οποίου η θητεία έχει λήξει από την άνοιξη του '97, με τη διάλυση του 18ου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου που μεθοδεύτηκε ανοιχτά από τις ίδιες ακριβώς δυνάμεις), που έγινε στις 11 Νοέμβρη, προβόκαραν ανοιχτά τον ενωτικό παλλαϊκό εορτασμό που έχει προκηρύξει η επιτροπή φορέων που αποτελείται από το ΕΜ Πολυτεχνείο, το ΣΦΕΑ '67 - '74, την ΠΕΜΕ και τα εργατικά σωματεία. Αρνήθηκαν την εκπροσώπηση του απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ στην παραπάνω επιτροπή και τη συνδιοργάνωση του εορτασμού. Οι δυνάμεις που φέρνουν την ακέραια και αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι διαλύθηκε το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, ότι το απερχόμενο ΚΣ της ΕΦΕΕ δεν εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή τη θέληση των φοιτητών, ότι το απερχόμενο ΚΣ ήταν ανύπαρκτο όταν ψηφίζονταν οι αντιδραστικοί νόμοι για την Παιδεία, τώρα θυμήθηκαν την ύπαρξή του μόνο για να ακυρώσουν την επέτειο εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Οι παραπάνω υποστήριξαν κείμενο το οποίο:

α. Εναντιώνεται στην επιτροπή φορέων, διεκδικώντας αυτόκλητα 3 μέρες πριν την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων την ευθύνη του εορτασμού και της περιφρούρησής του.

β. Δε λέει ούτε μια λέξη για το σύγχρονο νόημα του εορτασμού, για τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας και της κοινωνίας, για την ιμπεριαλιστική "νέα τάξη".

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στη συνεδρίαση της 11/11 υποστήριξαν ως μίνιμουμ βάση (αν και δεν εκφράζει το σύνολο των απόψεων των ΠΚΣ) το παρακάτω κείμενο:

"Το απερχόμενο ΚΣ της ΕΦΕΕ, που εκλέχτηκε από το 17ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, καλούν το λαό και τη νεολαία της Αθήνας να συμμετέχει μαζικά στον τριήμερο εορτασμό της 24ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι οποίες κορυφώνονται με την πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του ΣΦΕΑ '67-'74 και τα εργατικά σωματεία, για τη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων. Καλωσορίζουμε οτιδήποτε βρίσκεται στην κατεύθυνση του ενωτικού παλλαϊκού εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Τα μηνύματα του Νοέμβρη παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, μας καλούν σε νέους αγώνες για Παιδεία, για τα δικαιώματα στην εργασία, για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία".

Το παραπάνω κείμενο, αν και κατατέθηκε στη συνεδρίαση από την ΠΑΣΠ, αμέσως αποσύρθηκε από την ίδια, για να υποστηρίξει ευθύς ένα κείμενο με το διαμετρικά αντίθετο νόημα.

Τα παζάρια και οι επιδιώξεις των παραπάνω παρατάξεων θα βρεθούν στο κενό. Ο λαός και η νεολαία θα τους απομονώσει, θα επιμείνει και φέτος παρά τα σχέδιά τους, στο μαζικό - ενωτικό - παλλαϊκό εορτασμό της επετείου. Καλούμε αυτές τις δυνάμεις έστω και την τελευταία στιγμή να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν τη μίνιμουμ θέση που υποστηρίζουν οι ΠΚΣ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ