Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΟΦ
Τρίτη βδομάδα κινητοποιήσεων

Την απόφαση της κυβέρνησης να επωμιστούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία το βάρος των αντιρετροϊκών φαρμάκων (φάρμακα κατά του ΕΪΤΖ) και οι ανασφάλιστοι να τα προμηθεύονται από αυτά ως άποροι, πήραν ως απάντηση οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, κατά την προχτεσινή συνάντησή τους.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην τρίτη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων, διεκδικώντας την οικονομική αυτονομία του ΕΟΦ, καθώς θεωρούν ότι δεν εξασφαλίζεται μόνο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού η απαιτούμενη ευελιξία του. Τη Δευτέρα ξεκίνησαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αίτημα την καθιέρωση μικρού πόρου υπέρ του ΕΟΦ, της τάξεως του 1,5% - 2% επί της χονδρικής τιμής του φαρμάκου, που θα αποδίδεται από τις φαρμακοβιομηχανίες και τους εισαγωγείς φαρμάκων. Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν νέα γενική συνέλευση.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις εισφορές υπέρ τρίτων επί της τιμής του φαρμάκου. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην τελευταία συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στον ΕΟΦ, υποσχέθηκε και οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού, πέραν του κρατικού προϋπολογισμού. Η ηγεσία του υπουργείου, υποσχέθηκε να υπάρξει η οικονομική αυτή ενίσχυση με την αναμόρφωση των παραβόλων - ανέρχεται στο ποσόν των 60.000 δραχμών για κάθε φάρμακο, χωρίς διάκριση μεταξύ πρωτοτύπων και αντιγράφων - που κατατίθενται μαζί με την αίτηση για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ενός νέου φαρμάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ