Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΛΙΤΣΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται

- Αύριο (σ.σ. σήμερα) οι αγρότες της Καρδίτσας πραγματοποιούν αγωνιστικό συλλαλητήριο και ξανακατεβάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους. Γιατί γίνεται αυτό;

- Η κινητοποίηση αυτή είναι συνέχεια των προηγούμενων και προπομπός νέων, ακόμα πιο μεγάλων, αγροτικών κινητοποιήσεων. Γιατί τα προβλήματα των αγροτών, που τέθηκαν στους αγώνες που προηγήθηκαν, αντί να λυθούν, γίνονται όλο και μεγαλύτερα, αφού οι Βρυξέλλες και η κυβέρνηση παίρνουν ακόμα πιο σκληρά και αντιδραστικά μέτρα, εντείνοντας την επίθεση κατά των μικρομεσαίων αγροτών. Αυτή η επίθεση, που γίνεται στα πλαίσια του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ, της ΓΚΑΤΤ και της Συνθήκης του Αμστερνταμ, επιβάλλει το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων, δηλαδή σύγχρονων τσιφλικιών. Αυτό είναι που μας οργίζει περισσότερο και στα χωριά μας όλοι βλέπουν ότι θα γίνουμε άνεργοι και σύγχρονοι κολίγοι.

- Ποια είναι τα βασικά αιτήματα των αγροτών αυτήν την περίοδο;

- Το κύριο αίτημά μας είναι να μπορούμε να ζούμε και να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και στην κατεύθυνση αυτή παλεύουμε για να μην περάσουν οι καταστροφικές προτάσεις της "Ατζέντα 2000". Οσον αφορά τα ιδιαίτερα, που μας απασχολούν αυτήν την περίοδο, είναι η τιμή του βαμβακιού, που θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις περσινές τιμές. Ζητάμε τιμή 314 δραχμές το κιλό και να μην πληρώσουμε το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Επίσης ζητάμε την επιστροφή του ΦΠΑ επί της συνυπευθυνότητας στο βαμβάκι, που έκλεψε η κυβέρνηση από το 1990 ως το 1996. Ακόμη τη ρύθμιση των χρεών με κοινωνικούς και όχι με τραπεζικούς όρους, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη δημιουργία έργων υποδομής, την απόσυρση του ληστρικού νόμου για το νέο ΟΓΑ και πολλά άλλα.

- Στα δίκαια αιτήματά σας, η κυβέρνηση απαντάει με "μπαράζ" δικών και καταδικών. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

- Η κυβέρνηση ποινικοποιεί τους αγώνες των αγροτών, στήνοντας αγροτοδικεία σε όλη τη χώρα, με σκοπό την τρομοκράτηση των αγροτών, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει τους αγώνες μας. Αυτήν τη στιγμή, μάλιστα, στην Καρδίτσα, οι αστυνομικές αρχές δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να εκδίδουν κλήσεις, για εκδίκαση υποθέσεων σε βάρος των αγροτών, καλώντας τους σε απολογία, για τη συμμετοχή τους σε συλλαλητήρια από το 1995 μέχρι και πρόσφατα. Να είναι σίγουροι, όμως, ότι η απαράδεκτη αυτή πρακτική της κυβέρνησης δεν πρόκειται να μας φοβίσει και να μας τρομοκρατήσει. Γιατί, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, αν δε μας φυλακίσουν τα αγροτοδικεία, θα μας κλείσουν μέσα τα χρέη και την περιουσία μας θα τη δημεύσει η Αγροτική Τράπεζα.

- Μετά το αυριανό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, πώς βλέπετε την πορεία του αγώνα σας;

- Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, εξαιτίας της έκτασης και της έντασης των προβλημάτων και επειδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Πιστεύω ότι μόνο με τον ενωτικό μαζικό αγώνα θα ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική και βλέπω ότι μέρα με τη μέρα ωριμάζει η ιδέα της δημιουργίας του ενιαίου μετώπου πάλης αγροτών - εργατών - ΕΒΕ. Αυτό μας δίνει την πεποίθηση ότι ο αγώνας μας θα είναι νικηφόρος.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ