Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέφτουν οι μάσκες στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Τη στάση των δυνάμεων που αρνήθηκαν τη συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών"

Επεσαν χτες οι μάσκες των παρατάξεων, που υποτίθεται ότι αντιπολιτεύονται την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. ΔΑΚΕ, ΣΥΝεργασία και "Παρεμβάσεις" αρνήθηκαν τελικά τη συμμετοχή του κλάδου των καθηγητών στην πανδημοσιοϋπαλληλική 24ωρη απεργία στις 25 Νοέμβρη και "για τα μάτια" αποφάσισαν συμμετοχή με τρίωρη στάση εργασίας.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) καταγγέλλει αυτή την τακτική που, όπως είχε επισημάνει, ήταν προδιαγεγραμμένη και απλώς αναζητούσαν τα προσχήματα. Οπως επισήμαναν κύκλοι της ΔΕΕ ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση των "Παρεμβάσεων" και της ΣΥΝεργασίας "που από ό,τι φαίνεται χτίζουν το δήθεν "αριστερό μέτωπο" σε αγαστή συνεργασία, υπονομεύοντας την κοινή δράση και τους αγώνες των εργαζομένων. Ετσι, ενώ οι "Παρεμβάσεις" στο Συμβούλιο της Πέμπτης είχαν δηλώσει ότι θα ψήφιζαν την 24ωρη, χτες άλλαξαν θέση και συντάχθηκαν με τον "αριστερό τους σύμμαχο", τη ΣΥΝεργασία".

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΣΥΝεργασίας, από τη ΔΕΕ τόνιζαν ότι "εδώ και μια βδομάδα αναζητούσε προσχήματα και άλλοθι για να μην ψηφίσει την 24ωρη, καθυστερώντας (με διάφορες διαδικαστικές προτάσεις) το ΔΣ να πάρει απόφαση. Για άλλη μια φορά η διγλωσσία, πολυγλωσσία και η συναίνεση της ΣΥΝεργασίας δεν έχει όρια. Στην εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ (αλλά και σε ΕΛΜΕ στηρίζουν τη θέση για βελτίωση του νόμου) προτείνουν και υιοθετείται τελικά "η κατάργηση αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων" και όχι του συνόλου του αντιεκπαιδευτικού νόμου, δηλαδή περίπου ό,τι και η ΠΑΣΚ", τονίζει η ΔΕΕ επισημαίνοντας ότι στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η "ΣΥΝεργασία χρησιμοποιεί τη θέση αυτή της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ ως "άλλοθι" για να μην ψηφίσει την 24ωρη".

Η ΔΕΕ πιστεύει ότι "αυτή την περίοδο που η αντιλαϊκή επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης θίγει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, απαιτείται πανεργατικό - πανδημοσιοϋπαλληλικό αγωνιστικό μέτωπο για να αποκρουστεί η επίθεση αυτή. Η κοινή 24ωρη απεργία όλων των δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνει η ΔΕΕ, με κοινά ή και τα ιδιαίτερα αιτήματα κάθε κλάδου, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση απαλλαγή των ευθυνών της συναινετικής, υποτακτικής πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) που μαζί στήριξαν τον κοινωνικό διάλογο και τα αντεργατικά αποτελέσματά του. Η ΔΕΕ δεν έχει αυταπάτες ότι πρόθεση της πλειοψηφίας στην ΑΔΕΔΥ είναι η 24ωρη αυτή να αποτελέσει ακόμα μία επετειακή τουφεκιά. Οι εργαζόμενοι όμως έχουν τη δύναμη και πρέπει, την 24ωρη αυτή να τη μετατρέψουν σε αρχή ενός νέου συνεχούς αγώνα και με αιτήματα τέτοια που θα στοχεύουν στην ουσία την αντεργατικής πολιτικής και όχι συντεχνιακής χροιάς. Η παραπάνω όμως απόφαση των τριών παρατάξεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ περιχαρακώνει το κίνημα των εκπαιδευτικών και καλλιεργεί και τροφοδοτεί και συντηρεί την αντίληψη του απομονωτισμού που είναι και αδιέξοδη και καταστροφική για τα προβλήματα του κλάδου", υπογραμμίζει η ΔΕΕ και τονίζει ότι κάνει αυστηρή κριτική στην πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, που υπονομεύει βασικές αξίες και αρχές της οργάνωσης και της ενότητας των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ