ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΝΟΡΩΝ

Στη δεκαετία που διανύουμε ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις και τα αποτελέσματα από την πρακτική εφαρμογή της "νέας τάξης πραγμάτων", των επεμβάσεων ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολεμικές συγκρούσεις με χιλιάδες νεκρούς και ανάπηρους. Αυτό είχε αποτέλεσμα το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και την έκρυθμη κατάσταση σε άλλες χώρες ή περιοχές. Η περιοχή των Βαλκανίων πήρε μέρος και εξακολουθεί να συμμετέχει στο θέατρο των πολεμικών συγκρούσεων, με την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου στο κέντρο της επικαιρότητας.

Τα κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα των λαών διογκώθηκαν, με συνέπεια να έχουμε κατά χιλιάδες μετακινήσεις πληθυσμών. Πέπλο φτώχειας απλώθηκε σε μεγάλα τμήματα των λαών. Ετσι, στην ευρύτερη περιοχή δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα αναζητώντας στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

***

Στο ίδιο μήκος κύματος, σχεδόν, και η γειτονική Αλβανία. Πλήρης η εξαθλίωση στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργήθηκαν και οξύνθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, σε σημαντικά τμήματα του πληθυσμού τα "κίνητρα" για αναζήτηση στοιχειώδους βιοτικού επιπέδου και συνθηκών διαβίωσης.

Κίνητρα και ελπίδες για μια καλύτερη ζωή, που ενισχύθηκαν από το κάλεσμα των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) προς τους εργαζόμενους της Αλβανίας να γνωρίσουν τον "καπιταλιστικό παράδεισο" της χώρας μας.

Δύο κυρίως οι βασικές δίοδοι γι' αυτούς:

Η πρώτη κατεύθυνση προς την Ιταλία με πολλά φυσικά και πολιτικά προβλήματα.

Από τη μια, η ύπαρξη του θαλάσσιου εμποδίου της Αδριατικής. Από την άλλη, η αδίσταχτη και φασιστικής έμπνευσης πρακτική συνειδητού εμβολισμού του πλοιαρίου γεμάτου με μετανάστες (προς γνώση και συμμόρφωση, ίσως).

Ο κύριος όγκος, λοιπόν, των Αλβανών μεταναστών κινείται προς την πατρίδα μας. Τα χερσαία σύνορα με μεγάλο εύρος και οι αρκετές φυσικές ιδιομορφίες ευνόησαν και ευνοούν τη μετακίνηση. Ετσι χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες έγιναν και γίνονται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης της εργατικής τους δύναμης, ιδιαίτερα για δουλιές δύσκολες και επικίνδυνες, χωρίς ωράριο και ασφάλιση. Ετσι έβλεπε και βλέπει το μεγάλο κεφάλαιο τους εργάτες αυτούς.

***

Η χώρα μας, από τις αρχές της δεκαετίας του '50, γνώρισε έντονα μεταναστευτικό ρεύμα προς διάφορα σημεία του πλανήτη, αλλά και συνέπειες από το οξυμένο αυτό πρόβλημα, που έχουν την αντανάκλασή τους μέχρι σήμερα.

Περιοχές ολόκληρες ερήμωσαν και πληθυσμοί μετακινήθηκαν και εξαιτίας του χτυπήματος και της δίωξης κάθε δημοκρατικής αντίληψης.

Και εκεί, στις ξένες χώρες, όπως και σήμερα, ο μετανάστης ήταν ένας φτωχός - εξαθλιωμένος και, κυρίως, φτηνή εργατική δύναμη.

Πάντοτε για δουλιές δύσκολες και επικίνδυνες. Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στις στοές του Βελγίου και της Γερμανίας. Αλλοι έμειναν κρεμασμένοι για χρόνια, βάφοντας γέφυρες στη Ν. Υόρκη.

Οι περιοχές, στις οποίες εκφράστηκε η υποκινούμενη υστερία και το μίσος για τους συνανθρώπους μας, ήταν εκείνες που κατά το παρελθόν δέχτηκαν τις συνέπειες του μεταναστευτικού ρεύματος για αναζήτηση δουλιάς.

Σήμερα, που οι όροι της μετανάστευσης των αλλοδαπών εργατών στη χώρα μας είναι χειρότεροι, η εκμετάλλευσή τους είναι μεγαλύτερη και αισχρή.

Η υποκίνηση της ρατσιστικής συμπεριφοράς δυνάμωσε, όταν άρχισαν οι αλλοδαποί εργάτες να απαιτούν καλύτερους όρους αμοιβής και ασφάλιση. Τέτοιο "σφάλμα" δεν τους συγχωρείται!

***

Οι προθέσεις του ιμπεριαλισμού παραμένουν ίδιες:

Καλλιέργεια αντιπαράθεσης ανάμεσα στους λαούς, δημιουργία κλίματος ξενοφοβίας για τον εργάτη, έτσι ώστε ο ιμπεριαλισμός και η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποπροσανατολίσουν τους λαούς για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, εφαρμόζοντας το "διαίρει και βασίλευε".

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει δήθεν το πρόβλημα, προχωρά στη θεσμοθέτηση μιας ακόμη Αστυνομίας πλάι στις ήδη υπάρχουσες, την Αστυνομία Συνόρων.

Αυτό δεν είναι καινούριο σχέδιο. Είχε ξαναεξαγγελθεί πριν πολλά χρόνια, που δεν υπήρχε τέτοιο άμεσο πρόβλημα. Αυτό το στοιχείο και από μόνο του λέει πολλά για την ειλικρίνεια των κυβερνητικών προθέσεων.

Ομως, οι εμπνευστές αυτού του σχεδίου ας απαντήσουν:

1) Τι καινούριο θα προσθέσει αυτή η Αστυνομία; Τις κοινωνικο- οικονομικές αιτίες, που ωθούν στη μετανάστευση, θα τις αντιμετωπίσει με αστυνομικά μέτρα;

2) Αν προκύψει κι άλλο μεταναστευτικό κύμα από άλλη χώρα των Βαλκανίων, θα φτιάξει κι άλλη Αστυνομία;

3) Τι θα γίνει με τα θαλάσσια σύνορα; Θα χρειαστεί και εκεί ειδικό Σώμα;

4) Δε φτάνουν οι αστυνομικοί; Μα η ελλάδα έχει πρωτιά στην ΕΕ, στην αναλογία αστυνομικών ανά πολίτη. Χρειαζόμαστε και άλλους;

Η κυβέρνηση με την προώθηση της "Αστυνομίας Συνόρων" ανταποκρίνεται στις πιέσεις της ΕΕ για την προστασία των "πολιτισμένων χωρών" από τους "βαρβάρους", εφαρμόζοντας τη Συμφωνία Σένγκεν. Δημιουργεί ένα νέο αστυνομικό μηχανισμό, υποτίθεται, για να λύσει ένα πρόβλημα, που έχει μεγάλες ευθύνες για τη δημιουργία του.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ήθελε και δε θέλει να συμβάλει στη λύση του προβλήματος, αλλά συμμετέχει ενεργά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, που δημιούργησε τη φτώχεια και την εξαθλίωση, άρα και το μεταναστευτικό ρεύμα, που προβλέπεται να δυναμώσει ακόμη τα επόμενα χρόνια.

Η "Αστυνομία Συνόρων" είναι λογική συνέχεια αυτής της πολιτικής και δείγμα των αδιεξόδων της. Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα μια πολύπλευρα επικίνδυνη εξέλιξη.

Λ.

Η κυβέρνηση με την προώθηση της "Αστυνομίας Συνόρων" ανταποκρίνεται στις πιέσεις της ΕΕ για την προστασία των "πολιτισμένων χωρών" από τους "βαρβάρους", εφαρμόζοντας τη Συμφωνία Σένγκεν. Δημιουργεί ένα νέο αστυνομικό μηχανισμό, υποτίθεται, για να λύσει ένα πρόβλημα, που έχει μεγάλες ευθύνες για τη δημιουργία του


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΜΑΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΚΕΒΕ
Οι τρεις στόχοι

- Ποιοι είναι οι στόχοι της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της "Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων" (ΔΗΚΕΒΕ), που θα γίνει στις 30 και 31 του Μάη;

- Η ΔΗΚΕΒΕ από την ίδρυσή της, πριν από 23 χρόνια, αποτέλεσε τη συνδικαλιστική έκφραση του πιο ριζοσπαστικού και αγωνιστικού τμήματος των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων. Παρά την κρίση που πέρασε την περίοδο '89 - '91, γρήγορα κατάφερε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Σήμερα με την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη προσπαθούμε να πετύχουμε τρεις κύρια στόχους: Πρώτον, να ενισχύσουμε παραπέρα τον αντιμονοπωλιακό και αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της παράταξής μας, να οριοθετήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια το χώρο στον οποίο απευθυνόμαστε, δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου και αντιμετωπίζουν τα πιο πιεστικά προβλήματα. Δεύτερον, να επεξεργαστούμε βαθύτερα και πιο τεκμηριωμένα τις θέσεις μας στο συνδικαλιστικό κίνημα, να επεξεργαστούμε νέες και πιο αποτελεσματικές μορφές αγώνα για τα προβλήματά μας, μορφές κοινής δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα προς όφελος της αγωνιστικής προοπτικής. Τρίτον, να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες σε όλη την κλίμακα της παράταξής μας, να φτάσουμε σε κάθε πόλη της Ελλάδας, να εντάξουμε στις γραμμές μας περισσότερους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους, τα συμφέροντα των οποίων αντικειμενικά εκπροσωπούμε.

- Στα πλαίσια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκαν ήδη και θα γίνουν κι άλλες τοπικές Συνδιασκέψεις. Ποιο είναι το κλίμα που μεταφέρεται από αυτές;

- Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε πολλές μεγάλες πόλεις. Εχει γίνει ένα άνοιγμα των μελών και των φίλων της ΔΗΚΕΒΕ σε χιλιάδες συναδέλφους με συζητήσεις, συσκέψεις, και προσωπική επαφή. Εχουν διακινηθεί οι θέσεις της παράταξης σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η εμπειρία που μεταφέρεται είναι πιο πλούσια εκεί όπου οι αγώνες ήταν πιο δυνατοί το προηγούμενο διάστημα. Από την Καρδίτσα βγήκε η εμπειρία της συμπαράταξης αγροτών - ΕΒΕ στις αγροτικές κινητοποιήσεις, από την Πάτρα η αγωνία για την αύξηση της ανεργίας. Από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των ΕΒΕ, η απόφαση για αντίσταση στην κυβερνητική πολιτική της συρρίκνωσης και του αφανισμού των μικρών επιχειρήσεων. Σημαντικότερο είναι σήμερα το κομμάτι των ΕΒΕ που καταλαβαίνει ότι δε φτάνει να δουλεύει όλο και περισσότερο για ένα όλο και μικρότερο μεροκάματο, ότι πρέπει να εξασφαλίσει και το αυριανό του μεροκάματο που μόνο οι αγώνες μπορούν να το εγγυηθούν.

- Ποια είναι η σημασία αυτής της Συνδιάσκεψης για το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ;

- Δυνατή ΔΗΚΕΒΕ είναι η μοναδική εγγύηση για την ανάπτυξη των αγώνων. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν δύο βασικά μπλοκ δυνάμεων: η συμμαχία ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΜΜΕ, της αγωνιστικής απραξίας και του συνδικαλισμού των υπουργικών διαδρόμων από τη μια και η ΔΗΚΕΒΕ με σαφή αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό από την άλλη. Δυνατή ΔΗΚΕΒΕ, επίσης, σημαίνει ενίσχυση της κοινής δράσης ΕΒΕ, εργαζομένων και φτωχής αγροτιάς απέναντι στα μονοπώλια, την ΕΕ και την κυβερνητική πολιτική, κοινή δράση που είναι η πιο φωτεινή ελπίδα για τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Γι' αυτό η επιτυχία της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης δεν είναι ένας στενός παραταξιακός στόχος. Θα αποτελέσει αφετηρία για την αγωνιστική ανάταση ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος, για αποτελεσματική άμυνα απέναντι στην επίθεση των μονοπωλίων, για διεκδίκηση λύσεων προς το συμφέρον των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων.

Μ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ