ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θανατηφόρο ατύχημα στην ΕΛΒΑΛ

Στην "ανθρωποβόρα" βιομηχανία άφησε την τελευταία του πνοή 35χρονος εφαρμοστής

ΘΗΒΑ (του ανταποκριτή μας).-

Τραγικό θάνατο βρήκε προχτές το πρωί ο 35χρονος εφαρμοστής Γεώργιος Μπασινάς,πατέρας ενός παιδιού από την κοινότητα Γυμνού Εύβοιας κατά τη διάρκεια της δουλιάς του στην Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ) του ομίλου Στασινόπουλου.

Το θανατηφόρο ατύχημα, σύμφωνα με το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου, έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στον ανατροπέα αλουμινίου, ο κύλινδρος του οποίου - από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία - απελευθερώθηκε από το συρματόσχοινο, με αποτέλεσμα να συνθλίψει τον άτυχο εργαζόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συντήρηση την έκανε μόνος του ο Γ. Μπασινάς, χωρίς βοηθό ή άλλον εργαζόμενο, ενώ οι συνάδελφοί του τον πήραν είδηση, όταν ήδη ήταν καταπλακωμένος και ζητούσε βοήθεια.

Κατά τη μεταφορά του όμως με το "ασθενοφόρο" της εταιρίας - αν μπορεί ένα κλειστό στέισον βάγκον με ένα φορείο της "κακιάς ώρας" και δίχως άλλο εξοπλισμό να αποτελεί το ασθενοφόρο τέτοιας βιομηχανίας - σε νοσοκομείο της Αθήνας άφησε την τελευταία πνοή του.

Πρόσφατα σε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε εργοστάσια της περιοχής, αλλά και στην ΕΛΒΑΛ, στην οποία δεν επιτράπηκε η είσοδος, οι εργαζόμενοι στην πύλη φώναζαν: "Ελάτε μέσα να δείτε τι γίνεται". Εκτός από αυτό, στη συντριπτική πλειοψηφία των εργοστασίων της περιοχής δεν υπάρχει σωματείο. Μια απόπειρα που είχαν κάνει οι εργαζόμενοι το 1985 να δημιουργήσουν σωματείο στην ΕΛΒΑΛ είχε αποτέλεσμα απολύσεις.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας έχει ως συνέπεια τα συχνά ατυχήματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που χαρακτηρίζεται από τις πιο "ανθρωποβόρες" βιομηχανίες.Επίσης η αποδυνάμωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας έχει σαν αποτέλεσμα ένας Τεχνικός Επιθεωρητής να έχει στην ευθύνη του όλη την περιοχή Θηβών - Οινοφύτων - Σχηματαρίου με πάνω από 500 βιομηχανίες να ελέγξει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο άλλοι τεχνικοί επιθεωρητές μετατέθηκαν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
"Δεδομένη η πολιτική μας για το καμποτάζ"...

Δεν... πτοείται ο Στ. Σουμάκης από τις δραματικές προειδοποιήσεις, για τις επιπτώσεις που θα έχει η άρση του καμποτάζ στην εθνική κυριαρχία και στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου

Δεν έχει σχέση με την εθνική κυριαρχία της χώρας και ειδικά με τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου, η εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92 που προβλέπει την άρση του προστατευτισμού (καμποτάζ) των εσωτερικών θαλάσσιων πλόων της χώρας, αποφάνθηκε χτες ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρος Σουμάκης!Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο υπουργός κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, απαντώντας σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση, παίρνοντας υπόψη και τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, αλλά και τις απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, είναι διατεθειμένη να ζητήσει την κατάργηση του Κοινοτικού Κανονισμού στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών που θα συνεδριάσει στις 18 Ιούνη.

Συνεχίζοντας να απαντά για τις δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον, ο υπουργός ανέφερε: "Δε μας ενδιαφέρει ως χώρα, δε διαπραγματευόμαστε τέτοια πράγματα, η πολιτική μας στο καμποτάζ θα παραμείνει ως έχει"! Σύμφωνα με τον υπουργό, η μόνη ένσταση που προβάλλει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον Κοινοτικό Κανονισμό, είναι η τροποποίηση του άρθρου 3 που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια ένσταση προβάλλουν επίσης η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και οι εφοπλιστές!

Ο υπουργός αναφερόμενος στην εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΠΝΟ που αποτελεί καταπέλτη για τον Κοινοτικό Κανονισμό και αυτούς που τον υποστηρίζουν, σημείωσε: "Εχει ορισμένα σαφέστατα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ των ελληνικών θέσεων", σε ό,τι αφορά όμως μόνο την απασχόληση, έσπευσε να προσθέσει ότι η εισήγηση "συντάχθηκε από έναν δικηγόρο"... Πάντως η Νομική Υπηρεσία αποδεικνύει ότι ο Κανονισμός αυτός στο σύνολό του προσβάλλει την εθνική κυριαρχία της χώρας και ειδικά στο Αιγαίο, παραβιάζει ολόκληρο το νομικό πλέγμα του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά "μια νέα μορφή ενός σύγχρονου, ιδιότυπου και επικίνδυνου θαλάσσιου Lebensraum ("Ζωτικού Χώρου")"...

Στη συνέντευξη συζητήθηκε επίσης και η υπόθεση του Ελληνικού Νηογνώμονα και η απόφαση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής να του απαγορεύσει να ελέγχει πλοία με κοινοτική σημαία. Ο υπουργός ανέφερε ότι από το 1995 που η ειδική επιτροπή εξέτασε τον Νηογνώμονα και έκρινε ότι πληρεί τα κριτήρια που απαιτεί η σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία μέχρι σήμερα, τα πράγματα στον Νηογνώμονα μπορεί να έχουν αλλάξει! Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις των διεθνών οργάνων.

Ερώτηση στη Βουλή για τα πλαστά ένσημα

Η παραγωγή πλαστών ενσήμων από τους ιδιοκτήτες της εταιρίας "Κόμβος ΕΠΕ Παπαπετροπούλου" στον Ταύρο και οι συνέπειες που είχε αυτή τους η παρανομία είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕΜ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης προς τους υπουργούς Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας.

Οι δύο υπουργοί ρωτούνται: α Τι μέτρα θα παρθούν μετά την αποκάλυψη των πλαστών ενσήμων στην επιχείρηση, ώστε να υπάρξει έλεγχος και να αποκαλυφθούν παρόμοιες καταστάσεις σε άλλες ίσως επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα να καθιερωθεί ένας ουσιαστικός και υπεύθυνος έλεγχος για την προστασία και την περιφρούρηση των εργαζομένων από τέτοιου είδους κομπίνες. β Ποια μέτρα θα παρθούν για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ και να προχωρήσει οριστικά η νόμιμη ασφαλιστική κάλυψη των τριών χρόνων κατά τα οποία τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων που εργάζονταν στην επιχείρηση έχουν καλυφθεί από πλαστά ένσημα.

Στο κείμενο της ερώτησης, αφού αναφέρεται η κομπίνα των επιχειρηματιών, που αποκαλύφτηκε μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ, τονίζεται ακόμα: "Δεν ήταν μόνο αυτό, αφού οι 44 γυναίκες που χρόνια τώρα δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί στο υπόγειο του εργοστασίου, μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες, είχαν να παίρνουν δεδουλευμένα, υπερωρίες και αναδρομικά από το 1995. Μετά από επίμονες προσπάθειες, παραστάσεις και διαμαρτυρίες των εργαζομένων και του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης δόθηκαν τα οφειλόμενα, όμως το μεγάλο ζήτημα της παραγωγής πλαστών ενσήμων και άλλων εγγράφων που αποκάλυψη το ΣΔΟΕ, παραμένει και παρά τις προσπάθειες που έγιναν δε στάθηκε δυνατό μέχρι σήμερα να ξεμπλέξει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας του ΙΚΑ. Για την κατάσταση αυτή πέρα από τους εργοδότες σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση, που, με την πολιτική της, επιτρέπει στους διάφορους αεριτζήδες, απατεώνες "επιχειρηματίες" να εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα των εργαζομένων. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αιτιολογήσει κανείς πώς επί τρία χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ δεν εντόπισαν τα πλαστά ένσημα, όταν ενεργούσαν τους απαραίτητους ελέγχους για τη θεώρηση των βιβλιαρίων".

Σύσκεψη σωματείων στο ΕΚΠ

Σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στο ΕΚΠ, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στις 27 του μήνα.Πάντως, με ευθύνη του προέδρου του ΕΚΠ Γ. Μίχα και της παράταξής του, δεν έχει καθοριστεί Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα που προτείνουν 21 πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά. Τα 21 σωματεία θα προτείνουν και στη σύσκεψη το συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, προτάσσοντας την ανάγκη της οικοδόμησης από τα πρωτοβάθμια σωματεία ενός μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης.

Σύλληψη συνδικαλιστή στον Σκαραμαγκά!

Με το εξευτελιστικό μεροκάματο των 5.000 δραχμών απασχολεί περίπου 80 καθαριστές ο εργολάβος Ε. Δρούλιας στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οιεργαζόμενοι. Σαν να μην έφταναν αυτά, προχτές ο Ε. Δρούλιας κάλεσε την Αστυνομία στο ναυπηγείο, να συλλάβει τους εργαζόμενους, γιατί - όπως δήλωσε - απειλείται η σωματική του ακεραιότητα! Η αστυνομία αντί να συλλάβει τον εργολάβο, κράτησε για μια ώρα σε περιπολικό τον πρόεδρο του Σωματείου Αμμοβολιστών - Καθαριστών,Θ. Στολτίδη!

Ο συγκεκριμένος εργολάβος δραστηριοποιείται στον Σκαραμαγκά με την πλήρη κάλυψη της διοίκησης του ναυπηγείου, παρότι καμία σχέση όπως αποκαλύφθηκε, δεν έχει με τον καθαρισμό πλοίων, αφού και στην επωνυμία της επιχείρησης αναγράφεται ότι αναλαμβάνει καθαρισμούς κτιρίων!

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι απαίτησαν από τον Ε. Δρούλια να τους δώσει όλα τα χρήματα που τους χρώσταγε με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο εργολάβος όχι μόνο αρνιόταν να το κάνει, αλλά δήλωνε ότι δεν ισχύει γι' αυτόν ΣΣΕ και απειλούσε ότι όποιος δε συμμορφωθεί, θα φύγει από τη δουλιά. Οι εργαζόμενοι αγανάκτησαν και δήλωσαν ότι αν δεν τους δοθούν τα δεδουλευμένα, δε θα μπουν για δουλιά. Ο Δρούλιας, κάλεσε την Αστυνομία Χαϊδαρίου στο ναυπηγείο και αντί η αστυνομία να συλλάβει τον εργολάβο που παρανομούσε,συνέλαβε τον πρόεδρο του Σωματείου Αμμοβολιστών - Καθαριστών ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών. Πάντως, οι εργαζόμενοι όπως δήλωσαν, είναι αποφασισμένοι να πάρουν όλα τα λεφτά που τους χρωστάει ο εργολάβος.

Από τις κινητοποιήσεις κατά της άρσης του καμποτάζ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ