ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συντονισμός και κοινή δράση

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χτες από τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αύριο Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί, η έναρξη των εργασιών, με ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Με θέμα τη Διεθνή Συνάντηση, που διοργανώνεται από το ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυσή του και την επέτειο των 150 χρόνων από την πρώτη δημοσίευση του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς, από τις 22 έως τις 24 Μάη, δόθηκε, χτες το πρωί, συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Κόμματος. Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έκανε μια σύντομη παρουσίαση των λόγων που οδήγησαν στη Διεθνή Συνάντηση, ενώ αναφέρθηκε και στους πρωταρχικούς στόχους που τίθενται. Οι εργασίες της τριήμερης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων θα ξεκινήσουν με ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, αύριο Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί, στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εισήγηση του Ορέστη Κολοζώφ έχει ως εξής:

"Κατ' αρχήν, σας ευχαριστώ που ήρθατε. Οπως, ήδη, γνωρίζετε, το Κόμμα μας έχει πάρει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μια Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων, που βρήκε ανταπόκριση σχεδόν σε όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα του κόσμου. Το θέμα το οποίο θα συζητήσουμε είναι "Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις σύγχρονες συνθήκες". Η εκδήλωση αυτή γίνεται με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματός μας και των 150 χρόνων από την έκδοση του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου".

Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που το Κόμμα μας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία διοργάνωσης διεθνών συναντήσεων. Θα θυμίσουμε εδώ τη διεθνή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Ιούνη 1995 για την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, σχετικά με τις αιτίες της ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Σ' αυτήν τη συνάντηση είχαν πάρει μέρος πάνω από 30 κομμουνιστικά και άλλα κόμματα από όλο τον κόσμο, και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και πλούσιος προβληματισμός. Μια δεύτερη μεγάλη συνάντηση ήταν η Συνδιάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής του Κόλπου, που έγινε στις 22 και 23 Μάρτη 1997 και έλαβαν μέρος τα κόμματα της περιοχής. Τα συμπεράσματα της συνάντησης αποτυπώθηκαν και σε μια κοινή ανακοίνωση.

Στο 15ο Συνέδριο του Κόμματος (Μάης 1996), θυμίζουμε ότι βασικό στοιχείο των αποφάσεών του ήταν η ανάγκη έντασης των προσπαθειών του Κόμματος για την ανάπτυξη ενός διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ενός μετώπου δυνάμεων και κινημάτων, που αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό, ενός μετώπου, του οποίου την ψυχή αποτελούν τα ΚΚ και η πρωτοπόρα δράση τους στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και των λαών. Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει την ένταση των προσπαθειών μας για το συντονισμό και την κοινή δράση με τα άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα,την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την επεξεργασία μιας κοινής στρατηγικής απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τα κέντρα του, την αντεπίθεση για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης, που έχει ένα βαθύτατα αντιδραστικό χαρακτήρα, που εκδηλώνει μια απροκάλυπτη βαρβαρότητα απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της ανθρωπότητας.

Πιστεύουμε ότι αυτή η διεθνής συνάντηση θα συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην πραγματοποίηση αυτών των στόχων, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την παγκόσμια επέτειο από τη δημοσίευση του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου". Εκατόν πενήντα χρόνια έχουν περάσει από τη δημοσίευση αυτού του κειμένου, αλλά, κατά τη γνώμη μας, και μόνο μια απλή ανάγνωσή του θα πείσει και τον πιο κακόπιστο για την εξαιρετική ζωντάνια που παρουσιάζουν οι γραμμές του,για την εκπληκτική επικαιρότητα που έχουν οι σελίδες του στην ανάλυση του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, των αγώνων της εργατικής τάξης και της ανάγκης της οργάνωσής της σε πολιτικό κόμμα με στόχους κομμουνιστικούς".

Ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρίας και απόψεων

"Στη Διεθνή Συνάντηση παίρνουν μέρος 60 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 50 χώρες, από όλες τις ηπείρους. Στόχος μας είναι, όπως καθορίζει και το θέμα της συνάντησης, να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την επικαιρότητα του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" και του επίκαιρου επαναστατικού μηνύματος που περιέχεται σ' αυτό. Να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων, παίρνοντας υπόψη ότι σήμερα βρισκόμαστε στο ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού, το ιμπεριαλιστικό, και αξιοποιώντας την πολύτιμη και μοναδική πείρα που προέρχεται από το έργο του Λένιν και το Κόμμα Νέου Τύπου, που ανταποκρίνεται στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού και τις σύγχρονες ανάγκες του κομμουνιστικού κινήματος, της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Στη συνάντηση επιδιώκεται να γίνει μια ευρεία ανταλλαγή πείρας και απόψεων μεταξύ των κομμάτων για τα σημερινά τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, να συγκεντρωθεί η επιμέρους πείρα, αλλά και η διεθνής, ώστε να προωθήσουμε ακόμα παραπέρα τη θέση, που λέει ότι ο συντονισμός και η κοινή δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με πλήρη σεβασμό στην αυτοτέλεια του κάθε κόμματος και τις ισότιμες σχέσεις ανάμεσά μας, στερεώνει αυτή την ανάγκη, που διευκολύνει και προωθεί σε στέρεη βάση την οικοδόμηση ενός ευρύτερου μετώπου των πιο πλατιών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων".

Εκτίμηση των νέων εξελίξεων

"Υπάρχουν ακόμα ζητήματα που αφορούν τα εμπόδια που μπαίνουν στη δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, οι διώξεις κατά των κομμουνιστών σε μια σειρά χώρες, ιδιαίτερα σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αλλά δεν είναι και λίγα τα Κομμουνιστικά Κόμματα που βρίσκονται σε συνθήκες παρανομίας και διώξεων. Πριν από λίγες μόνο μέρες, νομιμοποιήθηκε το ΚΚ Αλβανίας. Σήμερα έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε, επίσης, τις νέες εξελίξεις που σημειώνονται στην ΕΕ, με τη Σένγκεν, την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, τη διεύρυνσή της με νέες χώρες, την παραπέρα στρατιωτικοποίησή της, το ρόλο της ΔΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη νέα δομή του και τη διεύρυνσή του, το ρόλο διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Διεθνής Τράπεζα.

Η προσοχή μας, επίσης, θα εστιαστεί στις επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ιδιαίτερα η δημιουργία των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, η δημιουργία αντίστοιχων δυνάμεων κατά περιοχές, όπως η Βαλκανική Ταξιαρχία. Τέλος, υπάρχουν εξελίξεις, που αφορούν τη διαμόρφωση των τριών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ, ΗΠΑ - NAFTA, Ιαπωνία), ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η νέα πολυεθνική συμφωνία για τις επενδύσεις, που προωθείται στα πλαίσια του ΟΟΣΑ και του ΠΟΕ, η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στους εργαζόμενους.

Εχουμε την πεποίθηση ότι, παρά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις, που είναι γνωστό ότι υπάρχουν, η συνάντησή μας αυτή, της Αθήνας, θα συμβάλει κι αυτή στην προσπάθεια ωρίμανσης των σκέψεων, των προτάσεων για την ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης. Και όλα αυτά βεβαίως, γιατί ένα ανασυγκροτημένο κίνημα σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο είναι φανερό ότι δημιουργεί εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις στην πάλη των εργαζομένων, για την αντίστασή τους στην επίθεση του κεφαλαίου και την οργάνωση της αντεπίθεσής τους. Και αναφερόμαστε στα εργασιακά δικαιώματα, στο 8ωρο, στο βιοτικό επίπεδο, στις ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων, στην ένταση της εκμετάλλευσης και την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, όπως, επίσης, στις επιθέσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στην τακτική και στρατηγική τους σ' αυτό που προσπαθούν να πετύχουν, να επιβάλουν: Τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Στην ενότητα και τον συντονισμό που εμφανίζει το κεφάλαιο, οι κομμουνιστές αντιπαραθέτουν το ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ! Μήνυμα πολλαπλά επίκαιρο και σήμερα, που πιστεύουμε πως θα επιβεβαιωθεί και από αυτή τη Διεθνή Συνάντηση".

Συζήτηση και συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων

Μετά το τέλος της πρώτης παρουσίασης - εισήγησης που έκανε ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, με θέμα τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιείται στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο, ακολούθησε σύντομος διάλογος με τους δημοσιογράφους:

- Θέλω να σας θέσω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι: Βλέπετε να παίρνει τη μορφή μιας νέας Διεθνούς αυτό το πρόγραμμα; Και η δεύτερη: Εν έτει 1998 τι εξυπηρετεί να είναι κλειστές οι πόρτες, να γίνει κεκλεισμένων των θυρών μια τέτοια συνάντηση;

- Κατ' αρχάς όσον αφορά τη νέα Διεθνή: Αυτή η συνάντηση γίνεται με στόχο να βοηθήσει στην κατεύθυνση που αναφέρθηκε και πρωτύτερα, να ωριμάσουν οι συνθήκες για το συντονισμό και την κοινή δράση των κομμάτων. Από εκεί και πέρα, ποια έκφραση θα πάρει αυτή η προσπάθεια είναι ζήτημα που ο ίδιος ο χρόνος θα μας δείξει. Εκείνο που έχει σημασία σήμερα, είναι να επιβεβαιώσουμε ότι τα Κομμουνιστικά Κόμματα έχουν τη δυνατότητα να συζητούν και να αντιμετωπίζουν συλλογικά τα προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.Και αυτό πιστεύουμε ότι θα αναδυθεί απ' αυτή τη συνάντηση.

Το δεύτερο ζήτημα, για τις κλειστές συναντήσεις στην εποχή μας. Φαντάζομαι την ίδια ερώτηση θα κάνετε και στις συσκέψεις του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν αμφιβάλλω ότι η συνάντηση θα έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και θα φροντίσουμε να έχετε όλοι τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες. Ομως, είναι μια συνάντηση εργασίας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι συναντήσεις εργασίας δε γίνονται δημόσια. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως άλλος λόγος: τα ζητήματα θα ειπωθούν. Ομως, δεν είναι αυτό που είπατε. Το πνεύμα της εποχής μας είναι να γίνονται συναντήσεις με κλειστές πόρτες. Αλλωστε, θα έλεγα ότι τον τόνο τον δίνουν σήμερα οι πολυεθνικές, όπου όλες οι συσκέψεις και σε θεσμικό επίπεδο γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

- Ηθελα να ρωτήσω το εξής: Αναφέρατε πολλές φορές τη φράση "συντονισμός, κοινή δράση" και θέλω να ρωτήσω εάν θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα που θα συζητηθούν ή αν θα υπάρξουν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος που διοργανώνει αυτή τη συνάντηση;

- Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας πλούτος προτάσεων.Τουλάχιστον αυτό έχουν δείξει μια σειρά από διεθνείς συναντήσεις περιφερειακές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει, νομίζω, σύγκλιση στις μορφές εκείνες που θα είναι πιο πρόσφορες για τα σημερινά επίπεδα που έχει κατακτήσει το κομμουνιστικό κίνημα. Εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε ορισμένες προτάσεις και ελπίζουμε να ανταποκρίνονται στο πνεύμα αυτής της συνάντησης και να βρουν απήχηση.

- Στην έναρξη θα υπάρξει ομιλία εκ μέρους της κας Παπαρήγα;

- Στην έναρξη συμφωνήσαμε με τους συντρόφους μας να δοθεί η δυνατότητα στους δημοσιογράφους να παραβρεθούν και να ακούσουν την ομιλία που θα κάνει το Κόμμα μας, με δεδομένο ότι φιλοξενούμε τη συνάντηση εδώ και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να δώσουμε στη δημοσιότητα αυτά που θα πούμε κατά τη διάρκειά της.

Εκεί θα δείτε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις που κάναμε και αυτές θα είναι οι προτάσεις που θα γίνουν και όταν κλείσουν οι πόρτες. Δε θα έχουμε άλλες προτάσεις πέρα απ' αυτές που θα περιέχει η ομιλία. Ομως, είμαι σίγουρος ότι εκεί θα έχουμε και αντιπροτάσεις, τις οποίες, πιστεύω, ότι θα εκτιμήσουμε συλλογικά. Εκείνη τη μέρα θα παρακολουθήσετε με τα συνεργεία και τους δημοσιογράφους όλη την πρώτη φάση της διαδικασίας, που είναι ακριβώς αφιερωμένη σ' εσάς.

- Πέραν των αποτελεσμάτων τα οποία, όπως είπατε, θα ανακοινωθούν, θεωρείτε ότι ο προβληματισμός που θα αναπτυχθεί και οι άλλες προτάσεις που, όπως είπατε, ότι πιστεύετε πως θα ακουστούν μέσα, δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο;

- Πιστεύουμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα ο κόσμος να μάθει και να πληροφορηθεί τα τεκταινόμενα και από τους δημοσιογράφους. Επαναλαμβάνω ότι το πνεύμα των κεκλεισμένων θυρών σημαίνει απλώς να έχουν ησυχία στις εργασίες τους οι άνθρωποι που θα απασχολούνται. Ομως, θα δοθεί η δυνατότητα και, στο βαθμό που θα ενδιαφέρει κι εσάς, μπορείτε να έχετε και συναντήσεις με τους φιλοξενούμενους. Δε νομίζω ότι έχουν και αυτοί κανένα πρόβλημα να συζητήσουν μαζί σας ό,τι σας ενδιαφέρει.

Η συμμετοχή στη συνάντηση αναδεικνύει την αναγκαιότητά της

- Επειδή νομίζω ότι δημιουργήθηκε μία παρεξήγηση. Πιστεύετε, κάνω ερώτηση, ότι το κομμουνιστικό κίνημα καθορίζεται από το στιλ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, που συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών; Δημιουργήθηκε αυτή η παρεξήγηση;

- Δε νομίζω ότι δημιουργήθηκε καμία παρεξήγηση.Ηταν φανερό αυτό, δε νομίζω ότι χρειάζεται επεξήγηση. Ζητώ συγγνώμη αν υπάρχει παρεξήγηση. Εχουμε συνηθίσει στη Βουλή να λειτουργούμε μ' αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύτως. Ηταν μία διατύπωση που ειρωνεύεται ακριβώς αυτούς οι οποίοι προπαγανδίζουν δήθεν τη διαφάνεια και που όλα τα κάνουν εν κρυπτώ.

- Ηθελα να ρωτήσω, βέβαια ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, αν πέρα από το γεγονός ότι η συγκέντρωση τόσων κομμουνιστικών κομμάτων σήμερα στην Αθήνα δείχνει το κύρος που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα, δίνει, επίσης, μια εικόνα της κατάστασης των εμπειριών και των τελευταίων εξελίξεων στο ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα;

- Πιστεύω ότι το κύρος του Κόμματός μας είναι κάτι το σχετικό και δε θα μπορούσε μόνο το κύρος του Κόμματός μας να πετύχει τη συνάντηση τόσων κομμάτων. Το ότι συναντιούνται τόσα κόμματα σήμερα σημαίνει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και ότι υπήρχε αυτή η ανάγκη να γίνει αυτή η συνάντηση. Εμείς έτσι το ερμηνεύουμε. Και ακριβώς γι' αυτό πήραμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Δεν την πήραμε έτσι αυθαίρετα, εγκεφαλικά. Υστερα από μία διαδικασία που διαρκεί αρκετά χρόνια τώρα, με περιφερειακές συναντήσεις, ωρίμασε μία ιδέα για να συναντηθούμε σε παγκόσμια κλίμακα. Συναντιόμαστε, θα δούμε τα αποτελέσματα.

- Είναι ώριμο σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα να αναλάβει σε ετήσια βάση τέτοιες συναντήσεις;

- Εγώ πιστεύω ότι έχει ωριμάσει η ιδέα για να συζητούμε συλλογικά, τα Κομμουνιστικά Κόμματα, τα προβλήματα της εποχής μας. Τώρα από εκεί και πέρα, είπα και προηγούμενα, θα δείξει αυτή η συνάντηση μέχρι πού μπορεί να προχωρήσει αυτή η συνεργασία των κομμουνιστικών κομμάτων.

- Απλά, ενημερωτικά, έχει γίνει τέτοιου μεγέθους συνάντηση ξανά με τόσα κόμματα;

- Μόνο με κομμουνιστικά κόμματα, όχι. Εχουν γίνει συναντήσεις αυτών των διαστάσεων όπου παίρνουν μέρος ευρύτερες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εχουν γίνει πολλές τέτοιες συναντήσεις. Και, μάλιστα, μέσα από αυτές ωρίμασε ακόμα περισσότερο η αναγκαιότητα μιας τέτοιας συνάντησης.

Διεθνές... "ενδιαφέρον";

Το ενδιαφέρον ακόμα και του διεθνούς αμερικανικού πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" τράβηξε η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιείται, αυτές τις μέρες, στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Ο ανταποκριτής του "Ασοσιέιτεντ Πρες" στην Αθήνα χαρακτηρίζει τη συνάντηση ως τη σημαντικότερη συνάθροιση των μεγαλύτερων κομμουνιστικών κομμάτων του κόσμου και αναφέρει τον αριθμό των συμμετεχόντων, αλλά και ορισμένα αποσπάσματα τόσο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χθες το πρωί, ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όσο και των δηλώσεων της Ερνα Μπένετ, εκπροσώπου του ΚΚ Αυστραλίας, και του Κιμ Σον Γιονγκ, εκπροσώπου του Κόμματος Εργατών Κορέας, που φιλοξένησε στο χθεσινό του φύλλο ο "Ρ". Μάλιστα, το τηλεγράφημα κλείνει με μια μικρή μνεία στο ΚΚΕ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα παλαιότερα και ισχυρότερα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπης.

Το ότι το "Ασοσιέιτεντ Πρες" δεν ασχολήθηκε με τη Συνάντηση με αποκλειστικό γνώμονα τη χαρά της ενημέρωσης, δεν αποτελεί μόνο δική μας υπόνοια, καθώς ο τρόπος παρουσίασης του θέματος στο κείμενο του τηλεγραφήματος είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Οι φράσεις του τύπου "η Συνάντηση παρουσιάζεται ως ευκαιρία για τα εναπομείναντα σκληρά κόμματα της Κούβας και της Βόρειας Κορέας να μοιραστούν ιδέες με τους περιθωριοποιημένους συντρόφους τους στην Ευρώπη" ή "Οι καιροί άλλαξαν αλλά πολλά στοιχεία της παραδοσιακής ρητορικής ξεσκονίστηκαν με αφορμή τη Διεθνή Συνάντηση", δεν μπορούν να ερμηνευτούν παρά μόνο ως προσπάθεια υποτίμησης μιας πρωτοβουλίας που, αν μη τι άλλο, μοιάζει να εμπνέει φόβο για το "αντίπαλο δέος", που φαίνεται να εκτιμάται ότι ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Γιατί, πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να εξηγήσει το άγχος που διαφαίνεται, πίσω από τις γραμμές, την προσπάθεια που καταβάλλεται να εμφανιστεί ως παρωχημένη και ακίνδυνη η Διεθνής Συνάντηση, που, ταυτόχρονα όμως, δεν μπορεί να μην αναφερθεί, όπως και γίνεται μέσα στο τηλεγράφημα, ότι είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

Συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, η ΚΕ του ΚΚΕ και η Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, διοργανώνουν συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Παρασκευή 22 του Μάη, στις 8.30 μμ, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνονται τα έργα: "Ελληνικοί λαϊκοί σκοποί" του Γιάννη Κωνσταντινίδη,"Μάτια δακρυσμένα" του Μίκη Θεοδωράκη,"Μουσική για Νέους" του Αλκη Μπαλτά,"Ο Πέτρος και ο Λύκος" - μουσικό παραμύθι - του Σεργκέι Προκόπιεφ και τρία κομμάτια από το "West Side Story" του Λέοναρντ Μπερνστάιν.Αφηγητής θα είναι ο Σπύρος Παπαδόπουλος και την ορχήστρα θα διευθύνει ο Αλκης Μπαλτάς.

Προσκλήσεις διατίθενται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ