ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Εχουν ρόλο: Να πετύχει η σύγκλιση!

Ωμή η κυβερνητική αξίωση, διατυπώθηκε ξανά χτες, πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου της ΕΝΑΕ

Σε ένα ξεκαθάρισμα, από την πλευρά της κυβέρνησης, για το ρόλο που καλείται να παίξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, του δίαυλου, δηλαδή, για την υλοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής, εξελίχθηκε η πρώτη μέρα του 3ου τακτικού ετήσιου συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

Η λεξιλαγνία, στην οποία αναλώθηκε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ("αποκεντρωμένη δημόσια διοίκηση", "κράτος - επιτελείο", "νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αρτηρία αποτελεσματικής, αποκεντρωμένης και συμμετοχικής δημόσιας διοίκησης"), είχε και χτες τον ίδιο στόχο: Να κρύψει πως αυτό που ουσιαστικά επιδιώκεται είναι η μετατροπή και της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε κυβερνητικό όργανο, που θα λειτουργεί για την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος μέσα και από αυτήν.

Ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που λειτουργεί, τελικά, απλά σαν όργανο επικύρωσης της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς αρμοδιότητες και πόρους, μακριά από το λαό και στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής, φάνηκε χτες ακόμα πιο καθαρά πως περνά πλέον, με την ανοχή αν όχι έγκριση και της πλειοψηφίας των νομαρχών, σε μια σκληρότερη φάση, με οδηγό το πρόγραμμα σύγκλισης και ό,τι επιτάσσει η Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

"Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον αναπόσπαστο κρίκο μιας συνεπούς πορείας εκσυγχρονισμού και επαναπροσδιορισμού του ρόλου του κράτους", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης.Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σε μια απολογιστική προσπάθεια της πρώτης τετραετίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δήλωσε: "Νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί συμβάλαμε στη μεταβολή της εικόνας του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Προσπαθήσαμε και δώσαμε ουσία στην αποκέντρωση". Βέβαια, στην πραγματικότητα πρόκειται για την κυβερνητική εκδοχή της αποκέντρωσης, δηλαδή τη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων σε δήμους και νομαρχίες, για να πληρωθούν τελικά διπλά από το λαό.

Κατά τα άλλα, ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στη συγκρότηση της διυπουργικής επιτροπής "που θα εξετάσει και θα προτείνει τη μετάβαση και άλλων αρμοδιοτήτων από το κέντρο προς την περιφέρεια και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση". Σημείωσε ακόμα ότι "η Επιτροπή ολοκλήρωσε την εργασία της και σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή".

Με ιστορική αναδρομή για το θεσμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και διαπιστώσεις όπως: "όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζονται αρμοδιότητες, τις οποίες έχουν υπερεπαρκείς οι κύριοι νομάρχες", χαιρέτισε το συνέδριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος."Εχω διαπιστώσει - και εσείς το γνωρίζετε περισσότερο από κάποιον άλλο - ότι στους κόλπους των Νομαρχιακών Συμβουλίων επικρατεί μια σύμπτωσις απόψεων, η οποία οδηγεί εις την υπηρέτησιν του γενικού συμφέροντος, που σημαίνει ότι όλοι αντιλαμβάνονται την υπηρέτησιν του γενικού συμφέροντος με τον ίδιον τρόπον. Αυτό δημιουργεί μια ατμόσφαιρα υγείας, συνεργασίας αντοχής και δίνει το παράδειγμα εις όλους οι οποίοι ασχολούνται με τη δημόσιαν ζωήν", είπε ο Κ. Στεφανόπουλος, ξεχνώντας ότι στα Νομαρχιακά Συμβούλια συμμετέχουν και κομμουνιστές που αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο την Αυτοδιοίκηση από τους συναδέλφους τους...

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλος περιέγραψε το κράτος που ονειρεύεται η κυβέρνησή του. "Ενα κράτος που να μπορεί να σηκώνει το βάρος της σύμπλευσης με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση", όπως είπε. "Γιατί το στοίχημα της Ελλάδας, συνέχισε, να συμμετάσχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις είναι στην ουσία του πρώτα ένα στοίχημα αναπτυξιακό". Και πώς θα γίνει αυτό; Ο υπουργός το περιέγραψε ως εξής: "Και θα πετύχει μόνο όταν η κάθε βαθμίδα διοίκησης αναλάβει το δικό της ρόλο, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ένα ενισχυμένο πνεύμα αυτενέργειας και συνεργασίας. Αυτές οι θεσμικές αλλαγές μετουσιώνουν στην πράξη μια σύγχρονη αντίληψη για το κράτος και τη δημόσια διοίκηση".

Ενταγμένη στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, αφού, σύμφωνα με τους περισσότερους ομιλητές, μόνο έτσι μπορεί να παίξει αναπτυξιακό ρόλο. Μάλιστα, κατά τον πρόεδρο του "ΣΥΝ" Ν. Κωνσταντόπουλο το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι ότι δεν απορροφά τα κοινοτικά κονδύλια...

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η πρώτη μέρα του συνεδρίου σφραγίστηκε και από την παρουσία πολλών υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, γεγονός που επαναβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι έχει ήδη χάσει εξαιτίας του "Καποδίστρια" το παιγνίδι στις δημοτικές εκλογές, ρίχνει το βάρος της στις νομαρχιακές εκλογές. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε πριν λίγες μέρες: "Από τις Νομαρχίες βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα"...

Οραμά τους, μια κάποια διαχείριση

Τη συγκατάβασή τους στο ρόλο που υπαγορεύει η κυβέρνηση για το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), αυτόν την προώθησης και διαχείρισης της εφαρμοζόμενης πολιτικής, επιβεβαίωσαν και χτες οι nομάρχες. Η ανησυχία για το μέλλον του θεσμού εξαντλήθηκε στην καλύτερη διαχείριση αυτής της πολιτικής από τη ΝΑ, προκειμένου να συμβάλλει και αυτή στη σύγκλιση της χώρας με την Ευρώπη. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος την ΕΝΑΕ, Β. Κουλουμπής, πρότεινε να υπάρξει συνεργασία και συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και Aυτοδιοίκησης, "για να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων".

Υπό το πρίσμα αυτό, η ηγεσία της ΕΝΑΕ εξέτασε τα προβλήματα του θεσμού και τις προοπτικές επίλυσής τους, προσφέροντας έτσι "σκαλί" για την κυβέρνηση να συμφωνήσει. Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό είναι τα λόγια του υπουργού Εσωτερικών, Αλέκου Παπαδόπουλου,προς τους nομάρχες: "Τα θέματα που βάζει το συνέδριό σας είναι πολύ κοντά στους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης".

Την ίδια στιγμή το ζήτημα των οικονομικών της ΝΑ, το οποίο επρόκειτο να απασχολήσει κυρίως τους nομάρχες, εξαντλήθηκε στην κατάθεση μιας εισήγησης από τον nομάρχη Αθηνών, Δ. Ευσταθιάδη, ενώ προσπεράστηκε έντεχνα από τους αρμόδιο υπουργό και υφυπουργό Εσωτερικών, Αλέκο Παπαδόπουλο και Λάμπρο Παπαδήμα αντίστοιχα, οι οποίοι θέλησαν να αποδυναμώσουν τη ζωτική σημασία να επιχορηγείται ουσιαστικά ο θεσμός, προκειμένου να λειτουργήσει. Αντίθετα, είπαν, πως σημασία έχει να διαχειρίζεται η ΝΑ ίδιους πόρους, δηλαδή να επιβάλει συνεχώς φόρους. Κάτι που οι ίδιοι οι νομάρχες δεν αρνούνται - αφού προηγούμενα έχουν "αναγνωρίσει" ως στόχο τη συμβολή τους στην "οικοδόμηση της νέας Ευρώπης" - καθώς ζητούν να αποκτήσουν φορολογική εξουσία.

Θέλουν τη ΝΑ δεκανίκι

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, στην ομιλία του, αφού εξήρε τις θεσμικές αλλαγές της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση, είπε πως τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του θεσμού, οφείλονται στην περιορισμένη εμπειρία όσων κλήθηκαν να τον υπηρετήσουν. Παρέκαμψε έτσι τις ευθύνες - επιλογή της κυβέρνησης για το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ΝΑ, αλλά και την έλλειψη ουσιαστικού πολιτικού ρόλου, καθώς τα Νομαρχιακά Συμβούλια δεν έχουν συμμετοχή καν στο σχεδιασμό και προγραμματισμό έργων και επενδύσεων. Και "ξεκαθάρισε" πως οι όποιες θεσμικές αλλαγές, στόχο έχουν να κερδίσει η Ελλάδα το στοίχημα να συμμετάσχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, κάθε βαθμίδα διοίκησης πρέπει να αναλάβει το δικό της ρόλο, "με πνεύμα αυτενέργειας και συνεργασίας". Τον ίδιο ρόλο θα παίξει η μητροπολιτική οργάνωση των λειτουργιών Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στην οποία, όπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, προχωρά η κυβέρνηση, με τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας.

Σε υποχωρήσεις κάλεσε ουσιαστικά την ΕΝΑΕ ο Λάμπρος Παπαδήμας στις διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών για το ύψος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της ΝΑ που πρόκειται να θεσμοθετηθούν, με σχέδιο νόμου. Το ζητούμενο είπε είναι "να αποκτήσει η ΝΑ δικούς της πόρους και φόρους μέσα από μία αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Είπε ακόμα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θεσμοθετήσει τον τρίτο βαθμό Αυτοδιοίκησης... "γιατί δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη", εμμένοντας έτσι στο διορισμένο από την κυβέρνηση περιφερειάρχη.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός δημόσιας διοίκησης, Στ. Μπένος,ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως τα προβλήματα του θεσμού θα λυθούν με τις νέες τεχνολογίες που προωθεί στη δημόσια διοίκηση η κυβέρνηση.

Νομαρχίες - Εφορίες

Την κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας ζήτησε εκ μέρους της ΕΝΑΕ, στην εισήγησή του ο νομάρχης Αθηνών, Δ. Ευσταθιάδης,πάντα στη βάση του ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει η ΝΑ στο δρόμο προς τη σύγκλιση. Η κύρια αντίδραση της ΕΝΑΕ στο σχετικό σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται, αφορά στη συμπλήρωση των εσόδων της με επιπλέον 50 δισ. δραχμές. Ζήτησε ακόμη φορολογική εξουσία των Νομαρχιών "για να γνωρίζει ο λαός πώς συμμετέχει στα βάρη της πίτας των εσόδων".

Τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) στην κατάρτιση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και τους στόχους που αυτό εξυπηρετεί, ζήτησε ο Γιάννης Νικολαϊδης,πρόεδρος της διευρυμένης ΝΑ Ροδόπης - Εβρου και γενικός γραμματέας της ΕΝΑΕ. "Η ΝΑ πρέπει να έχει ενεργό και αποτελεσματική παρουσία, ώστε να πείσει για τις ουσιαστικές προγραμματικές δυνατότητές της", είπε. Στόχος η δημιουργία "ισχυρών πόλων έλξης", που θα αποτελέσουν τους πυρήνες για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή η μετεξέλιξη των πόλεων και των περιφερειών σε επιχειρήσεις που θα πουλούν έργα και υπηρεσίες.

Τη στήριξή του στις κυβερνητικές επιλογές εξέφρασε στο χαιρετισμό του και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Κουτσούκος,παραβλέποντας τα προβλήματα που αυτές έχουν προκαλέσει στους εργαζόμενους στις Νομαρχίες.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μαζί με το λαό, κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο

Αποσπάσματα από τον χαιρετισμό στο συνέδριο της ΕΝΑΕ

Με αναφορά στα αποτελέσματα μιας μακρόχρονης εξάρτησης της χώρας μας, που τελικά πέφτουν βαριά στις πλάτες των εργαζομένων και αποδείχνουν ψεύτικες τις προβλέψεις, διαβεβαιώσεις και ευχές των διαφόρων υποστηρικτών των "μονόδρομων", άρχισε το χαιρετισμό του στο συνέδριο ο Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Το Συνέδριο, τόνισε, γίνεται σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στα εθνικά και πολιτικά μας θέματα δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό για το λαό και τη χώρα. Οι κάθε είδους "μονόδρομοι" που επιβάλλουν το κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ, γίνονται το κυρίαρχο στοιχείο στη δράση των πολιτικών τους εκφραστών στη χώρα μας. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα: Οικονομικά, μαζικής πληροφόρησης, διάφορα όργανα, κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί, για τη χειραγώγηση των συνειδήσεων και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, για την υποταγή και τελικά την υποστήριξη μιας αντιλαϊκής πολιτικής που τους κάνει θύματά της.

Ο απολογισμός της μακρόχρονης εξάρτησης της χώρας μας, πέφτει βαρύς στις πλάτες των εργαζομένων, αποδείχνοντας ψεύτικες τις προβλέψεις, τις διαβεβαιώσεις, τις ευχές των υποστηρικτών των "μονόδρομων" που τους επέλεξαν ερήμην και ενάντια στους εργαζόμενους".

Δύο κόσμοι

Ποια αποτελέσματα; Τα ονόμασε συγκεκριμένα: Ανεργία, λιτότητα, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων. Το 8ωρο καταργείται, ενώ η ελαστική εργασία, η περιορισμένη απασχόληση προωθούνται σαν κανόνας. Τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα συρρικνώνονται. Οι απόμαχοι της δουλιάς οδηγούνται στο περιθώριο της ζωής. Οι προτάσεις για τη νεολαία οδηγούν στο συμβιβασμό με την κοινωνική βαρβαρότητα, τον εξευτελισμό ή τη μηδενιστική άρνηση και την απομόνωση. Η παραγωγική βάση της χώρας συρρικνώνεται. Ο δημόσιος τομέας, οι δημόσιες επιχειρήσεις, η αμυντική βιομηχανία ιδιωτικοποιούνται, ξεπουλιούνται στο μεγάλο κεφάλαιο, αφελληνίζεται η οικονομία της χώρας, με αποτέλεσμα την ουσιαστική αδυναμία παρέμβασης στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Εντείνεται καθημερινά η άνιση ανάπτυξη των περιοχών της χώρας. Η αγροτική παραγωγή περιορίζεται, η ύπαιθρος μαραζώνει. Η απομόνωση, ο περιορισμός του ελεύθερου χρόνου απλώνεται σε πλατιά στρώματα και μαζί με την πολιτιστική υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος δημιουργούν ζοφερές συνθήκες για τους εργαζόμενους.

"Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής, το μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα στην ακραία του έκφραση, το χρηματιστηριακό, γνωρίζει την αποθέωση με τις ευλογίες των πολιτικών εκφραστών, των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η πραγματική εικόνα της ΝΑ

Αναφερόμενος ειδικότερα στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σημείωσε: "Τέσσερα χρόνια ΝΑ θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε λίγες λέξεις που πολύ συχνά και οι επικεφαλής της τις χρησιμοποιούν: "Θεσμός χωρίς αρμοδιότητες και πόρους",που στην ανάλυσή του επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για πραγματική αυτοδιοίκηση, αλλά για έναν ακόμη διοικητικό μηχανισμό μακριά από το λαό στην υπηρεσία και εξυπηρέτηση της κυρίαρχης πολιτικής.

Και για να μην αναφερόμαστε μόνο γενικά: Οι ιδιωτικοποιήσεις με βάση την 92/50 οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προωθούνται και για τις υπηρεσίες και αρμοδιότητες της ΝΑ. Προωθούνται γοργά οι κατευθύνσεις που απαιτούν Περιφέρεια, Νομό και Δήμο, επιχείρηση που θα εφαρμόζει σε άμεση επαφή με τα όργανα της ΕΕ την πολιτική της.

Η πρόσθετη φορολογία σε βάρος των εργαζομένων για κάθε υπηρεσία και έργο που βοηθά την ανάπτυξη των περιοχών, εξυπηρετεί το λαό και προστατεύει το περιβάλλον, δηλαδή για τα πάντα, είναι βασικό στοιχείο του θεσμικού πλαισίου της και ήδη εφαρμόζεται.

Η "επανάσταση στους θεσμούς", η "ανάπτυξη", η "αναβάθμιση", η "αναγέννηση της Αυτοδιοίκησης" και άλλα μεγάλα λόγια δείχνουν το πραγματικό τους περιεχόμενο στην κατάσταση των Νομαρχιών:

Οι αρμοδιότητες, ο προγραμματισμός, οι επενδύσεις αποδείχνονται κενά περιεχομένου, αφού η λειτουργία των Νομαρχιακών Συμβουλίων στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων, ταυτίζεται με τη λειτουργία ενός καθαρά κυβερνητικού οργάνου, μέσου προώθησης και προβολής της κυρίαρχης πολιτικής και των προσώπων που τη στηρίζουν.

Διεκπεραιώνουν τρέχοντα καθήκοντα, λειτουργούν με το "εντέλλεστε" για τον προγραμματισμό, τη δράση και προϋπολογισμό τους που δεν πρέπει να ξεφεύγει, όχι μόνο από το περιεχόμενο και τις αρχές του αντιλαϊκού Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά ούτε και από τη μορφή του.

Η πολύπαθη "αποκέντρωση", όχι μόνον αποδείχνεται ψευδεπίγραφη, αλλά αναδείχνεται και το περιεχόμενο που της δίνει η αστική τάξη: Μεταφορά στους Νομούς και τους Δήμους υποχρεώσεων του κράτους για να πληρωθούν τελικά από το λαό. Εφαρμογή και μέσα από τη ΝΑ των σχεδίων για αποδιάρθρωση και κατακερματισμό της ενιαίας, δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, της υγείας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης".Ενας άλλος δρόμος

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στα μόνιμα αιτήματα για: Θεσμοθέτηση του τρίτου βαθμού ΤΑ σε επίπεδο Περιφέρειας. Αμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των Νομαρχιακών Συμβουλίων και όλων των οργάνων τους, που κατοχυρώνει την αντιπροσωπευτικότητα, μπορεί να δώσει άλλη δυναμική στην αξιοπιστία και δράση τους, ενισχύει το ρόλο και το περιεχόμενό τους ως Αυτοδιοίκηση. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση φιλειρηνική, που θα προωθεί την ανάπτυξη της φιλίας και συνεργασίας των λαών σε αμοιβαία επωφελή βάση, χωρίς απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Που θα δρα ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας θα παλεύει για τη διάλυση των βάσεων και την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων. Αιρετούς και ΝΑ που θα υπερασπίζονται και θα απαιτούν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης όλων των πολιτών για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως τις συμφωνίες του Μάαστριχτ.

Αναγκαία η ρήξη

"Αυτές οι θέσεις, είπε, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το κυβερνητικό δόγμα: "Υποταγή της αντιπροσωπευτικότητας στην αποτελεσματικότητα", όπως ονομάζουν την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και η εφαρμογή του δόγματος αυτού εγκυμονεί, όπως δείχνει η εμπειρία, σοβαρούς κινδύνους κοινωνικούς και πολιτικούς. Η απαίτηση για Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικό εκφραστή των προβλημάτων του λαού και της χώρας, ουσιαστικό συμμέτοχο στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και στον έλεγχο μιας ανάπτυξης, που θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, καθιστά επιτακτικά αναγκαία την αντιπαράθεση, τη ρήξη με το θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Καθιστά αναγκαία την κοινή δράση των αιρετών της αυτοδιοίκησης μαζί με το λαό: Ενάντια στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Για να μη γίνει το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου κυρίαρχο πάνω στο συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων".

ΛΑΡΙΣΑ
Προκαταβολικά αθώος ο Καφφές!

Να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, με την κατηγορία ότι με πράξεις τους ζημίωσαν κατά 12 εκατομμύρια δραχμές το Δήμο Λάρισας, παραπέμπει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας, τρεις υπαλλήλους του δήμου της πόλης. Η κατηγορία αφορά στη μη παρακράτηση από το Τμήμα Εσόδων του δήμου, όπου εργάζονταν οι τρεις υπάλληλοι, επακριβώς του ποσού δημοτικού φόρου που έπρεπε να πληρώσουν καταστηματάρχες της πόλης, σύμφωνα με τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, οι καταστηματάρχες πλήρωσαν συνολικά 12 εκατομμύρια λιγότερα.

Ταυτόχρονα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών που έκανε την ανάκριση, να παραπεμφθεί, μαζί με τους τρεις υπαλλήλους και ο τότε πολιτικός προϊστάμενός τους αρμόδιος αντιδήμαρχος και νυν δήμαρχος Λάρισας, Χριστόδουλος Καφφές,με το δικαιολογητικό ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις δόλιας συμμετοχής του στην τέλεση των αδικημάτων. Ειδικότερα - όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου - "δεν προέκυψε ότι γενικά ο κατηγορούμενος αυτός, ως πολιτικός προϊστάμενος των πιο πάνω συγκατηγορουμένων του, είχε τη δυνατότητα να ελέγχει προσωπικά όλες τις υποβαλλόμενες αιτήσεις με τα αντίστοιχα παραστατικά, ούτε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έλαβε γνώση των αδικημάτων αυτών ή ότι είχε λόγο να υποπτευθεί την τέλεσή τους...".

Τη μηνυτήρια αναφορά, για τις χαριστικές ρυθμίσεις του δημοτικού φόρου σε καταστηματάρχες της πόλης, είχε υποβάλει το 1996 ο Χρ. Χαλκιάς,δημοτικός σύμβουλος Λάρισας κι αναφερόταν στην περίοδο του 1993, όταν ο Χρ. Καφφές ήταν αντιδήμαρχος, πολιτικός προϊστάμενος και του Τμήματος Εσόδων του δήμου. Να σημειωθεί ότι αν παραπεμπόταν σε δίκη και ο δήμαρχος, τότε θα έπρεπε να τεθεί σε διαθεσιμότητα...

Στο μεταξύ υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις του Δήμου Λάρισας με τις οποίες ασχολείται η δικαιοσύνη, καθώς και διάφορες άλλες καταγγελίες. Συγκεκριμένα, έχει αρχίσει η προανάκριση, μετά από αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα, για το δάνειο 350 εκατομμυρίων που πήρε ο δήμος από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΛ), για κάλυψη αναγκών του και η ανάκριση, μετά από μηνυτήρια αναφορά, για παράνομες άδειες λειτουργίας που δόθηκαν σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων. Ταυτόχρονα έγιναν επερωτήσεις - καταγγελίες στο Δημοτικό Συμβούλιο για την απευθείας ανάθεση έργων των σιντριβανιών, ύψους πολλών εκατομμυρίων δραχμών και για δωρεάν κατασκευή έργων για λογαριασμό ιδιωτών.

Εκλεισε η χωματερή

Το κλείσιμο της χωματερής Ανω Λιοσίων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σ' αυτήν. Το κλείσιμο άρχισε από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 σήμερα το πρωί. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη μέτρων από την πλευρά της πολιτείας στο πρόβλημα που υπάρχει με τους διάφορους ρακοσυλλέκτες που ζουν στην περιοχή και περιφέρονται καθημερινά στη χωματερή ανάμεσα στα μηχανήματα με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα.

Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης και των καθημερινών εντάσεων που δημιουργούνται μεταξύ ρακοσυλλεκτών και εργαζομένων, ήταν ο τραυματισμός ενός οδηγού απορριμματοφόρου, την Τετάρτη το βράδυ.

Ωστόσο, υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η κυβέρνηση, γιατί με την αδιαφορία που επιδεικνύει έχει μετατρέψει την καθημερινή διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων, ρακοσυλλεκτών και εργαζόμενων της χωματερής σε ένα καθημερινό κυνηγητό.

Οι ρακοσυλλέκτες που ζουν στην περιοχή γύρω από τη χωματερή και που κάθε μέρα περισυλλέγουν διάφορα αντικείμενα, κινδυνεύουν από τις μπουλντόζες που δουλεύουν χωμένες στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να μην έχουν ορατότητα οι χειριστές στην περίπτωση που βρίσκεται μπροστά τους άνθρωπος. Επανειλημμένα οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει πολλά γεγονότα όπου κινδύνευσαν ζωές ρακοσυλλεκτών την ώρα που περισυλλέγανε αντικείμενα, αλλά παρ' όλα αυτά δεν έχει δοθεί από την πολιτεία λύση στο πρόβλημα.

Στη Νέα Ερυθραία

Τον απολογισμό δράσης της θα κάνει αύριο Κυριακή η Δημοτική Κίνηση Νέας Ερυθραίας "Ουράνιο Τόξο". Στη σχετική εκδήλωση θα γίνει και η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου που θα στηρίξει η Κίνηση. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10 το πρωί στο αμφιθέατρο του λυκείου της περιοχής.

Στις Νομαρχίες τα αντιπλημμυρικά έργα και από κει σε ιδιώτες. Ετσι μεταφέρει τις αρμοδιότητες η κυβέρνηση

To κράτος εκσυγχρονίζεται ...με ουρές για μια θέση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ