Σάββατο 23 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Εχουν ρόλο: Να πετύχει η σύγκλιση!

Ωμή η κυβερνητική αξίωση, διατυπώθηκε ξανά χτες, πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου της ΕΝΑΕ

Σε ένα ξεκαθάρισμα, από την πλευρά της κυβέρνησης, για το ρόλο που καλείται να παίξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, του δίαυλου, δηλαδή, για την υλοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής, εξελίχθηκε η πρώτη μέρα του 3ου τακτικού ετήσιου συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

Η λεξιλαγνία, στην οποία αναλώθηκε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ("αποκεντρωμένη δημόσια διοίκηση", "κράτος - επιτελείο", "νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αρτηρία αποτελεσματικής, αποκεντρωμένης και συμμετοχικής δημόσιας διοίκησης"), είχε και χτες τον ίδιο στόχο: Να κρύψει πως αυτό που ουσιαστικά επιδιώκεται είναι η μετατροπή και της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε κυβερνητικό όργανο, που θα λειτουργεί για την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος μέσα και από αυτήν.

Ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που λειτουργεί, τελικά, απλά σαν όργανο επικύρωσης της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς αρμοδιότητες και πόρους, μακριά από το λαό και στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής, φάνηκε χτες ακόμα πιο καθαρά πως περνά πλέον, με την ανοχή αν όχι έγκριση και της πλειοψηφίας των νομαρχών, σε μια σκληρότερη φάση, με οδηγό το πρόγραμμα σύγκλισης και ό,τι επιτάσσει η Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

"Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον αναπόσπαστο κρίκο μιας συνεπούς πορείας εκσυγχρονισμού και επαναπροσδιορισμού του ρόλου του κράτους", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης.Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σε μια απολογιστική προσπάθεια της πρώτης τετραετίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δήλωσε: "Νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί συμβάλαμε στη μεταβολή της εικόνας του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Προσπαθήσαμε και δώσαμε ουσία στην αποκέντρωση". Βέβαια, στην πραγματικότητα πρόκειται για την κυβερνητική εκδοχή της αποκέντρωσης, δηλαδή τη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων σε δήμους και νομαρχίες, για να πληρωθούν τελικά διπλά από το λαό.

Κατά τα άλλα, ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στη συγκρότηση της διυπουργικής επιτροπής "που θα εξετάσει και θα προτείνει τη μετάβαση και άλλων αρμοδιοτήτων από το κέντρο προς την περιφέρεια και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση". Σημείωσε ακόμα ότι "η Επιτροπή ολοκλήρωσε την εργασία της και σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή".

Με ιστορική αναδρομή για το θεσμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και διαπιστώσεις όπως: "όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζονται αρμοδιότητες, τις οποίες έχουν υπερεπαρκείς οι κύριοι νομάρχες", χαιρέτισε το συνέδριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος."Εχω διαπιστώσει - και εσείς το γνωρίζετε περισσότερο από κάποιον άλλο - ότι στους κόλπους των Νομαρχιακών Συμβουλίων επικρατεί μια σύμπτωσις απόψεων, η οποία οδηγεί εις την υπηρέτησιν του γενικού συμφέροντος, που σημαίνει ότι όλοι αντιλαμβάνονται την υπηρέτησιν του γενικού συμφέροντος με τον ίδιον τρόπον. Αυτό δημιουργεί μια ατμόσφαιρα υγείας, συνεργασίας αντοχής και δίνει το παράδειγμα εις όλους οι οποίοι ασχολούνται με τη δημόσιαν ζωήν", είπε ο Κ. Στεφανόπουλος, ξεχνώντας ότι στα Νομαρχιακά Συμβούλια συμμετέχουν και κομμουνιστές που αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο την Αυτοδιοίκηση από τους συναδέλφους τους...

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλος περιέγραψε το κράτος που ονειρεύεται η κυβέρνησή του. "Ενα κράτος που να μπορεί να σηκώνει το βάρος της σύμπλευσης με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση", όπως είπε. "Γιατί το στοίχημα της Ελλάδας, συνέχισε, να συμμετάσχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις είναι στην ουσία του πρώτα ένα στοίχημα αναπτυξιακό". Και πώς θα γίνει αυτό; Ο υπουργός το περιέγραψε ως εξής: "Και θα πετύχει μόνο όταν η κάθε βαθμίδα διοίκησης αναλάβει το δικό της ρόλο, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ένα ενισχυμένο πνεύμα αυτενέργειας και συνεργασίας. Αυτές οι θεσμικές αλλαγές μετουσιώνουν στην πράξη μια σύγχρονη αντίληψη για το κράτος και τη δημόσια διοίκηση".

Ενταγμένη στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, αφού, σύμφωνα με τους περισσότερους ομιλητές, μόνο έτσι μπορεί να παίξει αναπτυξιακό ρόλο. Μάλιστα, κατά τον πρόεδρο του "ΣΥΝ" Ν. Κωνσταντόπουλο το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι ότι δεν απορροφά τα κοινοτικά κονδύλια...

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η πρώτη μέρα του συνεδρίου σφραγίστηκε και από την παρουσία πολλών υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, γεγονός που επαναβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι έχει ήδη χάσει εξαιτίας του "Καποδίστρια" το παιγνίδι στις δημοτικές εκλογές, ρίχνει το βάρος της στις νομαρχιακές εκλογές. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε πριν λίγες μέρες: "Από τις Νομαρχίες βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με στόχο την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αντιλαϊκών επιλογών (2003-11-14 00:00:00.0)
Ψάχνουν αρμοδιότητες για την υπερνομαρχία (2003-04-12 00:00:00.0)
Αντιδρά στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων (2000-02-11 00:00:00.0)
Συμφώνησαν με το σχέδιο νόμου για την περιφέρεια (1997-01-15 00:00:00.0)
Φοροεισπράκτορες και διαχειριστές (1996-11-29 00:00:00.0)
Την εμπαίζουν ..."ερμηνευτικώς" (1996-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ