Σάββατο 23 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
3ο Φεστιβάλ Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων

Εκατοντάδες μαθητές, νέοι, αλλά και εργαζόμενοι την πόλης παρακολούθησαν χτες τις εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Νυχτερινών Σχολείων Θεσσαλονίκης και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον καθημερινό αγώνα "επιβίωσης" των εργαζόμενων μαθητών.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νυχτερινοί μαθητές, αλλά και στους στόχους και τις κατακτήσεις του συντονισμένου αγώνα των Νυχτερινών Σχολείων, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Λία Μάγγου,μαθήτρια του 5ου Νυχτερινού ΤΕΛ Μοναστηρίου και μέλος του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων, επισημαίνοντας: "Προβλήματα αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όμως όχι μόνο στο χώρο του σχολείου, αλλά και στους χώρους της δουλιάς. Ο αυταρχισμός πολλές φορές των εργοδοτών, η υποαπασχόληση, η εργασία δίχως ασφάλιση και οι απλήρωτες υπερωρίες είναι μερικά από αυτά. Ερχονται όμως να προστεθούν και άλλα σοβαρότερα, όπως η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, οι τρίωρες συμβάσεις εργασίας, το νομοσχέδιο για το 9ωρο - 10ωρο και η ένταση της εκμετάλλευσης". Και κατέληξε λέγοντας: "Αντιστεκόμαστε στο νόμο για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Διεκδικούμε πλήρη απασχόληση και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για πραγματικές αυξήσεις. Εντείνουμε τις προσπάθειες για εγγραφή εργαζόμενων μαθητών στα σωματεία, απαντώντας στο φόβο της απόλυσης που συναντά ένας νέος στην προσπάθειά του να συνδικαλιστεί, να αγωνιστεί".

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στήθηκαν ταμπλό, όπου παρουσιάζονται, με φωτογραφίες και κείμενα, τα προβλήματα της νυχτερινής εκπαίδευσης, οι κινητοποιήσεις των μαθητών ενάντια στο νόμο 2525/97 και ιστορική αναδρομή στα δύο προηγούμενα Φεστιβάλ. Επίσης υπάρχουν ταμπλό που εκθέτουν κείμενα και ποιήματα που έγραψαν οι ίδιοι οι μαθητές, αλλά και τις απόψεις και προτάσεις τους για το μεγάλο θέμα των ναρκωτικών.

Χτες στις εκδηλώσεις πήραν μέρος χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα των νυχτερινών ΤΕΛ και ΤΕΣ Ευκλείδη, και του Γυμνασίου Συγγρού. Τη δική τους πρόταση για τις όποιες εξαρτήσεις διακυβεύουν τη ζωή του νεοέλληνα κατέθεσε, μέσα από την παράσταση "Λευκό Καμπαρέ", η ομάδα της Λαϊκής Μορφωτικής Στέγης Αμπελοκήπων.

Σήμερα, εκ μέρους των σωματείων της πόλης, θα μιλήσει η Σοφία Καλαντίδου,πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από συγκροτήματα των σχολείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ