Σάββατο 23 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΠΚΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΠΘ
Το φοιτητικό κίνημα θα δώσει απάντηση

- Πόσο έχει επηρεάσει την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος η ανυπαρξία της ΦΕΑΠΘ, του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη;

- Εξαιτίας της απουσίας αυτού του οργάνου, η προσπάθεια συντονισμού, κοινής δράσης και ανάπτυξης αγώνων των φοιτητικών συλλόγων συναντάει προβλήματα, αν και η απάντηση που δίνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στην επίθεση της άρχουσας τάξης, που φέτος εντείνεται περισσότερο, έχει ισχύ. Οι ΠΚΣ έκαναν προσπάθειες και σε ένα βαθμό πέτυχαν το συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων. Ομως, πραγματικά συντονισμένη δράση όλων των συλλόγων, μπορεί να υπάρξει κυρίως μέσα από τη λειτουργία της ΦΕΑΠΘ σε αγωνιστική, διεκδικητική κατεύθυνση, καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και των επιλογών της ΕΕ.

- Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, θέλουν σήμερα ένα δομημένο φοιτητικό κίνημα και ποιοι όχι;

- Φαίνεται ξεκάθαρα, και έχουν αρχίσει να το κατανοούν όλο και περισσότεροι φοιτητές, πως η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση που την υπηρετεί, γνωρίζουν ότι για να εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που εκφράζονται και μέσα από το νόμο 2525, πρέπει να τα περάσουν πάνω από το πτώμα του κινήματος. Εδώ ακριβώς παίρνουν θέση και οι παρατάξεις. Εχει αποδειχθεί ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις, ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και, ως ένα βαθμό, η Ενωση Ανεξαρτήτων, επιδιώκουν τη μεταλλαγή των οργάνων, όπως η ΦΕΑΠΘ, σε όργανα υπηρέτησης των κυρίαρχων επιλογών και την υποταγή του φοιτητικού κινήματος. Από την άλλη, ορισμένοι ψευτοεπαναστάτες, όπως των ΕΑΑΚ, θέλουν τη διάλυση των θεσμοθετημένων οργάνων και του ίδιου του φοιτητικού κινήματος.

Οι ΠΚΣ βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Υπερασπίζουν τη συγκεκριμένη δομή του φοιτητικού κινήματος και παλεύουν να αλλάξουν οι συσχετισμοί, ώστε αυτά τα όργανα να προσανατολίσουν και να συντονίσουν τους συλλόγους σε αγωνιστική κατεύθυνση.

- Με δεδομένη τη στάση των άλλων παρατάξεων, πώς ξεκίνησε τελικά το 10ο Συνέδριο της ΦΕΑΠΘ;

- Οι ΠΚΣ σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα πάλευαν και μέσα στους συλλόγους για να βγει η ΦΕΑΠΘ από την ανυπαρξία. Ποτέ στη δεκαετία του '90 δεν έγινε τόσο μεγάλη προσπάθεια, όσο φέτος, για να συγκληθεί συνέδριο. Πάρα πολλοί σύλλογοι και κυρίως εκεί όπου οι ΠΚΣ βγήκαν ενισχυμένες από τις εκλογές, με αποφάσεις τους, καλούσαν σε συνέδριο. Παράδειγμα, που δείχνει τον αυξημένο ρόλο των ΠΚΣ, είναι η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, που δυστυχώς διακόπηκε λίγο πριν τη λήξη της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου ΚΣ. Οι άλλες παρατάξεις, ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, ενώ ανοιχτά δήλωναν ότι θέλουν συνέδριο, με την πρακτική τους όλες αυτές τις μέρες και την τελική αποχώρησή τους από την ψηφοφορία, απέδειξαν ότι δεν το ήθελαν. Αλλοθι, τους έδωσαν τα ΕΑΑΚ και άλλες ομάδες του αριστερίστικου περιθωρίου με την τραμπούκικη πρακτική τους.

- Ποια θα είναι η στάση των ΠΚΣ από εδώ και πέρα;

- Θα επιμείνουμε στο ζήτημα της κοινής δράσης των συλλόγων και του συντονισμού του φοιτητικού κινήματος με το λαϊκό εργατικό κίνημα. Πιστεύουμε ότι η επίθεση που διεξάγεται έχει κοινά χαρακτηριστικά με την επίθεση που δέχονται και άλλα λαϊκά στρώματα, γι' αυτό η κοινή δράση με τους εργαζόμενους και το λαό πρέπει να είναι στον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος.

Θα πάρουμε ξανά πρωτοβουλίες συντονισμού των συλλόγων, να βρουν κοινές μορφές δράσης και αγώνων και να ξαναβάλουν πιο επιτακτικά το ζήτημα της σύγκλησης συνεδρίου της ΦΕΑΠΘ.

Α. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη η επανασύσταση της ΕΦΕΕ (2007-12-23 00:00:00.0)
Την Τετάρτη το συνέδριο (1998-05-16 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα τα συνέδρια ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ (1997-05-22 00:00:00.0)
Ποιος δε θέλει να υπάρχει ΕΦΕΕ; (1997-04-08 00:00:00.0)
Μπροστά στις φοιτητικές εκλογές (1997-04-06 00:00:00.0)
Ενδιαφέρονται μόνο για τα "κουκιά" (1996-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ