Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχίζουν σήμερα τα συνέδρια ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας αποτελούν τη μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την αγωνιστική και διεκδικητική πορεία του φοιτητικού και του σπουδαστικού κινήματος

Ξεκινούν σήμερα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και στο ΤΕΙ Αθήνας, τα συνέδρια της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας και της Εθνικής Σπουδαστικής Ενωσης Ελλάδας,που ως σκοπό έχουν να καθορίσουν τη δράση του κινήματος των φοιτητών και σπουδαστών για τα επόμενα δύο χρόνια και να εκλέξουν τα νέα Κεντρικά Συμβούλια των δύο αυτών δευτεροβάθμιων οργανώσεων των φοιτητών και των σπουδαστών.

Πρόκειται για τα κορυφαία όργανα του φοιτητικού και του σπουδαστικού κινήματος, που συγκαλούνται κάθε δύο χρόνια και απαρτίζονται από εκλεγμένους αντιπροσώπους από όλους τους συλλόγους. Τα τελευταία χρόνια, οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, αλλά και ΕΑΑΚ και κάποιοι "ανεξάρτητοι", επιδιώκουν σταθερά τον εκφυλισμό κάθε μαζικής διαδικασίας και ιδιαίτερα των συνεδρίων. Χρειάστηκε η πίεση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, προκειμένου να προκηρυχτούν τα δύο αυτά συνέδρια. Και βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξαν στην κατεύθυνση αυτή, τόσο η αύξηση των δυνάμεων των ΠΚΣ, όσο και η αύξηση της συμμετοχής στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.

Με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας υπογραμμίζουν ότι το φοιτητικό κίνημα, δηλαδή ο πυρήνας της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης των φοιτητών, δέχεται σήμερα πολύμορφη επίθεση, σημειώνοντας:

  • Ο "ένας σύλλογος" σε κάθε σχολή και η "μία ΕΦΕΕ" πανελλαδικά, αποτελεί αγκάθι για την ΕΕ και την κυβέρνηση, που θέλουν το φοιτητικό κίνημα "εκσυγχρονισμένο", δηλαδή ανοργάνωτο, διαλυμένο και πειθαρχημένο στην πολιτική του Μάαστριχτ και των μονοπωλίων. Με τα σχέδιά τους, τα οποία βρίσκουν σύμφωνους της ΝΔ και τους "νεοκεντροαριστερούς" (ΣΥΝ), θέλουν να καταργήσουν τα μαζικά χαρακτηριστικά των γενικών συνελεύσεων, συνεδρίων κλπ., να ευνουχίσουν κάθε αγωνιστικό προσανατολισμό που αμφισβητεί τη "νέα τάξη πραγμάτων" και το όραμα της "ελεύθερης αγοράς". Επιδιώκουν να μετατρέψουν τα εκλεγμένα όργανα των φοιτητών (ΔΣ, ΚΣ ΕΦΕΕ) σε μόνιμους θιασώτες ενός στημένου "κοινωνικού διαλόγου", στον οποίο θα συναινούν και δε θα προβάλλουν αντιστάσεις. Να περιορίσουν τη φωνή των νέων σε ευρωκατευθυνόμενους θεσμούς (Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας), με τους μαζικούς φορείς και τις διεκδικήσεις της νεολαίας στο περιθώριο".
  • Αγκάθι αποτελούν επίσης ο "ένας σύλλογος" και η "μία ΕΦΕΕ" για τις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ ΕΑΑΚ και κάποιους "ανεξάρτητους" που βάζουν πλάτη για όλα τα παραπάνω, με την καθημερινή τους δράση στους συλλόγους, εκφυλίζοντας κάθε μαζική διαδικασία, άλλοτε σαν "εκπρόσωποι διαλόγου και συναίνεσης" (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) και άλλοτε σαν αυτόκλητοι "εκπρόσωποι αυτοοργάνωσης και αυτενέργειας" (ΕΑΑΚ). Τα καλέσματα για "αλλαγή" και "εκσυγχρονισμό" του καταστατικού της ΕΦΕΕ, δηλαδή προσαρμογή στις ανάγκες του οδοστρωτήρα της ΕΕ, οι ψίθυροι για "μπλοκάρισμα" του Συνεδρίου της ΕΦΕΕ, δηλαδή για άνοιγμα των δρόμων σε μια ανεξέλεγκτη και"άνευ όρων" επέλαση της κυβερνητικής πολιτικής στις κατακτήσεις μας, μαρτυρούν ότι οι δυνάμεις αυτές είναι αποφασισμένες να παραδοθούν στη συντηρητική επίθεση των μονοπωλίων, επισημαίνουν οι ΠΚΣ.
Εγγύηση οι ΠΚΣ

Η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την αγωνιστική και διεκδικητική πορεία της ΕΦΕΕ είναι οι ΠΚΣ, οι οποίες στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι θα κάνουν κάθε προσπάθεια, ώστε το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο να γίνει:

  • Βήμα καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει να μετατρέψει τα ΑΕΙ σε παραμάγαζα των επιχειρήσεων και τους φοιτητές σε μελλοντικό φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό. Που καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ανέχεια και τη λιτότητα. Που ποινικοποιεί τους λαϊκούς αγώνες και τρομοκρατεί με αυταρχικά μέτρα.
  • Πεδίο αποκάλυψης του ρόλου της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και των ΕΑΑΚ
  • Αφετηρία νέων αγωνιστικών διεργασιών και αντεπίθεσης μαζί με το λαό. Με αποφάσεις που να έρχονται σε σαφή αντίθεση με την πορεία που δείχνει το Μάαστριχτ, η ΛΒ, το ΝΑΤΟ και οι πολυεθνικές. Με τις ΠΚΣ πιο ισχυρές στο νέο ΚΣ, για να διασφαλιστεί η λειτουργία του, ο συντονισμός των φοιτητών μαζί με τα αγωνιζόμενα τμήματα του ελληνικού λαού και η αγωνιστική ανάταση του φοιτητικού κινήματος. Με συντονισμό των συλλόγων και των αγώνων τους πάνω σε πρόγραμμα διεκδικήσεων, που θα υπερασπίζουν και θα διευρύνουν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, θα απαιτούν 15% για την παιδεία, θα δείχνουν την ανάγκη για μια άλλου είδους ανάπτυξη της χώρας, κόντρα στις επιδιώξεις του Διευθυντηρίου της ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ