Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ
Θα δημιουργήσουν και νέα προβλήματα

Αντιδρούν και οι κοινότητες της Αιτωλοακαρνανίας

Περισσότεροι από 30 δήμαρχοι, κοινοτάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι του νομού Αιτωλοακαρνανίας πήραν μέρος σε κοινή συνέλευση, όπου συζήτησαν επί των κυβερνητικών σχεδίων και ενέκριναν ψήφισμα, με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές συνενώσεις. Οπως αναφέρουν, στο ψήφισμά τους, το κυβερνητικό πρόγραμμα "είναι πρόχειρο, αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό, δε λύνει τα προβλήματα της υπαίθρου, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει νέα". Τονίζουν πως "το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι κύρια η διοικητική αυτοτέλεια, αλλά η οικονομική της αυτοτέλεια". Επισημαίνουν ότι πρέπει "να παραμείνουν οι κοινότητες και οι δήμοι (πλην περιπτώσεων όπου η συγχώνευση γίνεται επειδή το θέλουν οι ίδιοι οι κάτοικοί τους) και να ενισχυθούν οικονομικά". Και ότι πρέπει "να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι στην Αυτοδιοίκηση για να ανταποκριθεί στον ουσιαστικό της ρόλο".

Προειδοποιούν ότι το πρόγραμμα των συνενώσεων "θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες". Καλούν, τέλος, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και όλες τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας "να αναλάβουν τη δέσμευση για αναστολή του προγράμματος και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κάθε κοινότητα και δήμο, αφού πρώτα ενημερωθεί σωστά και ολοκληρωμένα ο ελληνικός λαός".

To KKE

Στον ίδιο νομό, με οργανωτή τη ΝΕ του ΚΚΕ έγινε με επιτυχία εκδήλωση - συζήτηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου με θέμα: "Αναγκαστικές συνενώσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Θέσεις του ΚΚΕ". Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, Βέρα Νικολαϊδου,μέλος της ΚΕ του Κόμματος, αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης, που προωθούνται μέσα από το σχετικό πρόγραμμα "Ιωάν. Καποδίστριας" και ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ.

Η Β. Νικολαϊδου τόνισε πως οι κυβερνώντες "προωθούν τις αναγκαστικές συνενώσεις, όχι για να ανασυγκροτήσουν, όπως λένε, τους δήμους και τις κοινότητες, αλλά για να φτιάξουν μηχανισμούς που θα είναι ικανοί να εφαρμόσουν πιο εύκολα την αντιλαϊκή πολιτική τους. Να αναθέσουν πιο εύκολα στους ιδιώτες τις υπηρεσίες, τις αρμοδιότητες, τα έργα, την περιουσία των νέων δήμων, όπως επιτάσσουν οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να επιβάλλουν πιο εύκολα πολλαπλάσια δημοτικά τέλη και πρόσθετους φόρους σε βάρος των δημοτών".

"Ο "διάλογος", συνέχισε, που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι πραγματοποιεί με τους αιρετούς, επί του θέματος, είναι ψευδεπίγραφος, καθώς αναγκαστικές συνενώσεις και δημοκρατία - ουσιαστικός διάλογος δε συμβαδίζουν". "Γίνεται φανερό, είπε, πως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό το πρόγραμμα. Για μας η αναβάθμιση της ΤΑ και η προώθηση των συνενώσεων, όπου απαιτούνται, δεν μπορεί να είναι αποσπασματική και αναγκαστική. Πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα από την εφαρμογή μιας πολιτικής, που θα συνδυάζεται με τη γενικότερη ανάπτυξη της περιφέρειας παραγωγικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Μιας πολιτικής που θα συνδυάζεται με τον εκδημοκρατισμό του θεσμού της ΤΑ και την εφαρμογή της απλή αναλογικής στην εκλογή όλων των οργάνων της".

Στη συνέχεια το λόγο πήραν πρόεδροι κοινοτήτων, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, που τόνισαν τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν για τις τοπικές κοινωνίες οι αναγκαστικές συνενώσεις, οι οποίες μπορούν να αποτραπούν μόνο μέσα από τις οργανωμένες λαϊκές αντιδράσεις, που προβλέπεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στη Λευκάδα

Παρά τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες για τη δημιουργία τετελεσμένων, 13 από τους 40 ΟΤΑ του Νομού Λευκάδας που αντιπροσωπεύουν πάνω από 50% του πληθυσμού, καταδικάζουν και αρνούνται τις αναγκαστικές συνενώσεις. Αλλοι 17 ΟΤΑ που αντιπροσωπεύουν το 35% του πληθυσμού αρνούνται τις αναγκαστικές συνενώσεις και αποφάσισαν εθελοντική συνένωση με γειτονικούς ΟΤΑ. Τέλος, 10 μόνο ΟΤΑ συμφώνησαν για δημιουργία Δήμων στα όρια των Συμβουλίων Περιοχής. Η συγκροτηθείσα Επιτροπή Νομού για τις συνενώσεις, αγνοώντας προκλητικά τη σαφώς εκφρασμένη θέληση των ΟΤΑ του Νομού (άλλοι εφαρμόζοντας την απόφαση της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, άλλοι πιεζόμενοι από τον Περιφερειάρχη) αποφάσισε τη δημιουργία Δήμων στα πλαίσια των Συμβουλίων Περιοχής.

Η απόφαση πάρθηκε με 5 ψήφους υπέρ, μία ψήφο κατά των αναγκαστικών συνενώσεων και υπέρ της διατήρησης των κοινοτήτων και το 7ο μέλος της Επιτροπής παραιτήθηκε πριν την ψηφοφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπαιγνία των υπολοίπων μελών της Επιτροπής κατά της θέλησης των ΟΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ