Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πρόνοια" για τους ... αριθμούς!

"Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πιάσει τους οικονομικούς δείκτες, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, που θα πλήξουν και την πρόνοια", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, στην περιοδεία του στο Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης Νοτιοανατολικής Αττικής

Η αναγκαιότητα ουσιαστικής παρέμβασης του κράτους, στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης Νοτιοανατολικής Αττικής (ΚΑΑ - ΝΑ.Α), που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της πρώην αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό, αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ και μέλους του ΠΓ του Κόμματος Ορ. Κολοζώφ στο Κέντρο. Στην περιοδεία επίσης συμμετείχαν από το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ η Μαρία Λαμπρινού και ο Χάρης Χουρδάκης, καθώς και ο δήμαρχος του Ελληνικού Κώστας Κορτζίδης.

Ενα από τα κυριότερα προβλήματα του ΚΑΑ - ΝΑ. Α είναι η δημιουργία Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης, μέσα στη βάση του Ελληνικού και συγκεκριμένα στο χώρο που παλιότερα υπήρχε το νοσοκομείο του αμερικανικού στρατού. Ενα έργο που υπόσχονται οι κυβερνώντες εδώ και εφτά χρόνια, χωρίς όμως να έχει γίνει μέχρι τώρα καμία ουσιαστική ενέργεια. Ενα κέντρο που θα μπορούσε να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση - όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΚΑΑ - ΝΑ. Α Γιάννης Μαστακούλης,κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ορ. Κολοζώφ - περίπου 80 άτομα. Το συγκεκριμένο κέντρο είναι απαραίτητο σε μια χώρα σαν τη δική μας, που είναι πρώτη σε τροχαία ατυχήματα και εκατοντάδες άνθρωποι, θύματα των τροχαίων κάθε χρόνο, χρειάζονται φυσική αποκατάσταση.

Μέχρι σήμερα τις οξυμένες αυτές ανάγκες καλύπτει το κέντρο κλειστής νοσηλείας που υπάρχει στη Γλυφάδα, το οποίο όμως δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως. "Το Κέντρο, είπε ο υπεύθυνος της μονάδας Λ. Γκίγκας,λειτουργεί σχεδόν με προσωπικό ασφαλείας και υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή". Ενδεικτικό είναι ότι πολλές φορές δυο ή τρεις εργαζόμενοι πρέπει να εξυπηρετούν 30 και 40 ασθενείς.

Μετέωροι μετά τα προγράμματα

Εντονος όμως ήταν και ο προβληματισμός των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, τα οποία εργάζονται στα προγράμματα που υπάρχουν σήμερα στο ΚΑΑ - ΝΑ. Α. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδοτούνται σε ένα ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μόνο σε ποσοστό 25% από το ελληνικό δημόσιο. Αυτή την περίοδο εκτελείται το πρόγραμμα "Αστρον" για την επαγγελματική κατάρτιση στην αγγειοπλαστική, την αγιογραφία και την τροφοδοσία (κέτερινγκ).

Οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για το αύριο των Ατόμων με ειδικές ανάγκες, γιατί όταν σταματήσουν τα προγράμματα από την ΕΕ, το κράτος δεν έχει μεριμνήσει για να συνεχιστούν. Ο πρόεδρος του Κέντρου όμως κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υποστήριξε πως "αν τα προγράμματα που υπάρχουν τώρα αποφέρουν κέρδη - από πωλήσεις ειδών - μπορούν να γίνουν αυτοδύναμες επιχειρήσεις".

Ο Ορ. Κολοζώφ, μιλώντας στους εργαζόμενους, υπογράμμισε ότι "αν δε δημιουργήσει το κράτος τις απαραίτητες δομές για τη στήριξη αυτών των προγραμμάτων, δεν πρόκειται να υπάρξουν στο μέλλον, αφού οι επιδοτήσεις από την ΕΕ δε θα έρχονται επ' άπειρον".

Πολλές οι ελλείψεις

Στη συνέχεια της περιοδείας του, ο Ορ. Κολοζώφ επισκέφτηκε την "Επικοινωνία", μια αστική εταιρία ιδιωτικού δικαίου, που εδρεύει μέσα στις εγκαταστάσεις της πρώην αμερικανικής βάσης και απευθύνεται σε τυφλά άτομα με πολλαπλές αναπηρίες. Στην εταιρία εκπαιδεύονται 27 άτομα, ηλικίας 5-24 χρόνων, με στόχο την αύξηση των ικανοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Τα αποτελέσματα είναι αξιόλογα χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στην εταιρία. Ομως η έλλειψη βοηθητικού και ειδικευμένου προσωπικού, καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις σε χώρους, στερούν τη δυνατότητα στη μονάδα να προσφέρει καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν περισσότερες από 150 αιτήσεις ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παρασκευή Μπέλου είπε ότι χρειάζονται τουλάχιστον άλλα δυο τέτοια τμήματα στην Αθήνα για να καλύψουν τις ανάγκες της Νότιας Ελλάδας και των νησιών, ενώ μεγάλες είναι και οι ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας.

Η μονάδα λειτουργεί από το το πρωί μέχρι το μεσημέρι, ενώ πολλά παιδιά χρειάζονται και απογευματινή παρακολούθηση. Η έλλειψη όμως προσωπικού δεν το καθιστά εφικτό...

Οι πόροι της εταιρίας προέρχονται από τρεις διαφορετικές πηγές. Οι γονείς των παιδιών πληρώνουν 50.000 δραχμές μηνιαίως, ένα μέρος καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ένα άλλο το καλύπτει το υπουργείο Υγείας. Ομως τα 100 εκατ. δραχμές, που χρειάζονται κάθε χρόνο για τη λειτουργία της εταιρίας, καλύπτονται κατά 70% από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Το υπουργείο όμως δε διαθέτει κονδύλια που είναι ενταγμένα στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά χρήματα που προέρχονται από το Κρατικό Λαχείο και τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Πρόνοιας. Ετσι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη επιχορήγηση για την εταιρία.

Ο Ορ. Κολοζώφ,δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της πρόνοιας, επισήμανε: "Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πιάσει τους οικονομικούς δείκτες, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, που θα πλήξουν και την πρόνοια και πολύ περισσότερο τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Εμείς σαν ΚΚΕ, συνέχισε, τονίζουμε ότι σήμερα χρειάζεται ο συντονισμένος αγώνας προκειμένου να ανατραπεί αυτή η πολιτική".

Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξενάγηση στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής (2019-03-19 00:00:00.0)
Νέα βάρη στις πλάτες των δήμων (2002-09-18 00:00:00.0)
Δύσκολη ζωή στους καταυλισμούς (2000-05-13 00:00:00.0)
Με το άγχος της αβεβαιότητας (1998-02-28 00:00:00.0)
Αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή (1997-12-02 00:00:00.0)
Παιδιά, έρμαια στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών (1996-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ