Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
Νέα βάρη στις πλάτες των δήμων

Επιχείρηση εξωραϊσμού της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη

Με μεγαλόστομες διακηρύξεις για νέα προγράμματα ηλικιωμένων, που προοιωνίζονται και νέα βάρη για τους δήμους, επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να αντιστρέψει την αλγεινή εικόνα της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης στην Τρίτη Ηλικία και στα άτομα με αναπηρίες. Αποκαλυπτικές ήταν, άλλωστε, οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη: «Τα προγράμματα, είπε, είναι στα πλαίσια πλήρους εκχώρησης των αρμοδιοτήτων της κοινωνικής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι πρέπει ν' ασχολούνται με όλα».

Ο Κ. Σημίτης μίλησε σε εκδήλωση παράδοσης 247 αυτοκινήτων σε ισάριθμους δήμους, που υλοποιούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και αφορά ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Τα προγράμματα αυτά ξεκίνησαν το 1996 με πέντε προγράμματα σε ΚΑΠΗ του Περιστερίου. Στη συνέχεια, επεκτάθηκαν και σε άλλους 253 δήμους, στους οποίους εφαρμόζονται 284 συνολικά προγράμματα.

Μέχρι το τέλος του 2001, τα προγράμματα αυτά συγχρηματοδοτήθηκαν κατά 50% από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας - Πρόνοιας. Απ' τις αρχές του 2002, η χρηματοδότηση πέρασε εξ ολοκλήρου στους δήμους. Ομως, και στην περίοδο της συγχρηματοδότησης απ' τα δύο υπουργεία, οι πόροι αφαιρούνταν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων και Κοινοτήτων (υπουργείο Εσωτερικών) και την «επιχορήγηση σε λοιπούς οργανισμούς και σχολές Κοινωνικής Πρόνοιας» (υπουργείο Υγείας).

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης χαρακτήρισε τη «Βοήθεια στο Σπίτι» ως πρόγραμμα - σταθμό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τους αποδέκτες αυτών των υπηρεσιών. Κατ' εκτίμηση του υπουργείου Υγείας, καλύπτονται 80 άτομα από κάθε πρόγραμμα. Συνολικά, δηλαδή, παρέχεται φροντίδα σε λιγότερα από 20.000 άτομα.

Ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε και 1.000 νέα προγράμματα, που θα χρηματοδοτηθούν κατά 25% από εθνικούς και 75% από κοινοτικούς πόρους. Οταν λήξει η κοινοτική συμμετοχή, η χρηματοδότηση θα μεταφερθεί και αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ελάχιστη συμμετοχή απ' τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών. Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και 80 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας των Ηλικιωμένων κοντά στα ΚΑΠΗ.

Τέλος, μέσα από αυτά τα προγράμματα, επιχειρείται η μετάθεση του τομέα της Πρόνοιας στις εθελοντικές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ