Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λένε το νερό, νεράκι

Η έλλειψη κάθε στρατηγικής των κυβερνήσεων και των αρμόδιων φορέων στο θέμα της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, η μη λειτουργία ενός Οργανογράμματος στον ΟΥΘ, που θα μπορεί να λύνει κι όχι να περιπλέκει τα πράγματα και, τέλος, ο τεράστιος αριθμός κενών θέσεων εργαζομένων στον Οργανισμό, κυρίως τεχνικών, κάνει τους Θεσσαλονικείς να λένε το νερό νεράκι, ενώ η διέξοδος για μία λύση φαίνεται πολύ μακρινή.

Αυτά τονίστηκαν στη συνάντηση, που είχαν αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του Κόμματος Γ. Κατσαρό, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Οργανισμό Υδρευσης. Τις τελευταίες μέρες με την απότομη ζέστη, παρατηρούνται πολύωρες διακοπές υδροδότησης σε πολλές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης - σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 10 ώρες, ιδιαίτερα στις δυτικές συνοικίες, τα Μετέωρα, συνοικίες της Καλαμαριάς και του Πανοράματος, καθώς και στους τελευταίους ορόφους των πολυκατοικιών του κέντρου. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι διαρροές στο δίκτυο φθάνουν στο 25%, αλλά ο ΟΥΘ δεν έχει προσωπικό να αντιμετωπίσει τις βλάβες και χιλιάδες κυβικά χάνονται κάθε μέρα. Νερό στις πηγές υπάρχει, αλλά αυτό, λόγω της κακής κατάστασης του δικτύου, λένε, δεν έχει τη δυνατότητα να προωθηθεί από τα αντλιοστάσια και τα υδραγωγεία προς όλους τους καταναλωτές.

Χρόνια οι κυβερνήσεις υπόσχονται ότι το πρόβλημα της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης θα λυθεί με τα έργα στον Αλιάκμονα, τα οποία όμως, όπως δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Κ. Λαλιώτης, δε θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του '99. Οι εργαζόμενοι αμφισβητούν σοβαρά ότι το έργο θα παραδοθεί σε αυτή την ημερομηνία και σημειώνουν ότι η "επανάπαυση στη λύση Αλιάκμονας έκανε τα προβλήματα να συσσωρευτούν". Παρ' όλα αυτά υποστηρίζουν, υπάρχουν λύσεις - έστω "ασπιρίνες", όπως τις ονομάζουν - για διορθωτικές αλλαγές και καλύτερη διανομή που θα ανακουφίσουν περιοχές που σήμερα αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα. Προσθέτουν ότι δε γίνεται συστηματική συντήρηση του δικτύου, αφού για μία πόλη 1 εκατομμυρίου κατοίκων υπάρχουν για όλες τις βάρδιες μόνο 100 τεχνικοί. Ο Γ. Κατσαρός αφού είχε μία πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση από τους εκπροσώπους των εργαζομένων υποσχέθηκε σύντομα το ΚΚΕ να φέρει τα θέματα αυτά στη Βουλή και να αγωνιστεί με τις δυνάμεις που διαθέτει για τη λύση τους. Επίσης ο διευθυντής του ΟΥΘ Δ. Παπαδημητρίου, σε συνάντηση που είχε με τον Γ. Κατσαρό, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας, αλλά προβλήματα μεταφοράς και διανομής λόγω της διάρθρωσης του δικτύου. Ανακοίνωσε ότι σαν άμεσες λύσεις ο ΟΥΘ βλέπει μέχρι να υλοποιηθεί το έργο του Αλιάκμονα να υπάρξει υδροδότηση από τη Ν. Χαλκηδόνα, έργο που είναι δυνατό να γίνει μέσα σ' ένα χρόνο, όπως υποστήριξε, και ο προϋπολογισμός του οποίου δε θα ξεπερνά τα 3 δισ.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ